15 / 05 / 2024

Ukrayna ve Rusya krizi piyasaları sarstı! Altın, dolar, benzin... Hepsi ayaklandı!

Ukrayna ve Rusya krizi piyasaları sarstı! Altın, dolar, benzin... Hepsi ayaklandı!

Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz altın, dolar ve akaryakıt olmak üzere tüm piyasaları sarstı. Peki bundan sonra neler olacak? Altın ve dolar yükselecek mi? Piyasaları neler bekliyor? İşte tüm ayrıntılar...



RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ PİYASALARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Rusya ile Ukrayna arasında gittikçe büyüyen gerilim, piyasaları kötü etkiliyor. Rus Başkan Vladimir Putin’in geçen gece Ukrayna’nın doğusunda kalan Luhansk ve Donetsk’in hürriyetini kabul eden hükmü, tarımdan petrole kadar pek çok alanda etkisini gösteriyor. Petrol fiyatları, Ukrayna ve Rusya tansiyonunun çatışmaya dönüşmesi korkularının artmasıyla tekrar son 7 senenin zirvesine oturdu. Kur Ocak ayının başlarından itibaren en güçlü seviyesine ulaştı. Borsada da korkulu anlar oluşurken hububat fiyatları bile artışa geçti.

Rusya ve Ukrayna arasında oluşan gerilim hattı, tüm dünyanın gündeminde. Vladimir Putin’in geçen gece Ukrayna’nın doğusunda kalan Luhansk ve Donetsk’in hürriyetini kabul eden hükmü fitili ateşledi. Putin’in bu tavrı sebebiyle   arasında olan gerilim artarken, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletlerin’den de cezalandırıcı mesajlar gelmeye başladı. Karar Gazetesi'nde yer alan haberine göre Yükselen tansiyon hem petrolü hem de kuru arttırmaya yetti. Artan tansiyonla birlikte Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık olarak yüzde 4 artış göstererek 96 dolar sınırını geçti. Ukrayna hakkında jeopolitik tehlikenin gündeme gelmesi spot altının fiyatının 1908 dolara merpen dayamasına neden oldu. Savaşın düşüncesi bile piyasaların yerinden oynamasına sebep oldu. Euro/ruble paritesi de yüzde 1 yükseliş göstererek 91,1’e seviyesine, dolar/ruble paritesi güne yüzde 1 artışla başlayarak 80 seviyesine yükseldi. Rusya ve Ukrayna arasında oluşan tansiyon Türkiye'yi de direkt olarak etkiliyor. Türkiye ve Rusya arasında oldukça kuvvetli olan ticaret bağı, narenciye pazarından turizme, petrolden doğalgaza kadar pek çok alanda etki gösterecek gibi gözüküyor. Petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna tansiyonun sıcak çatışmaya dönüşeceği telaşının çoğalmasıyla yeniden son 7 senenin zirvesine çıktı. Bununla birlikte altın fiyatları da son 9 ayın zirvesini gördü ve 1914 dolar sınırını aştı. Petrol, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşecek olan İran nükleeer müzakerelerini bekliyor. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, İran petrolüne dönük yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte günlük yaklaşık olarak 1 milyon varil petrolün piyasaya sunulabileceği düşünülüyor.  Diğer taraftan Katar'ın Enerji Bakanı Saad al-Kaabi'nin düzenlediği basın toplantısında gaz fiyatlarında yaşanan artışın Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim hakkında olmadığını, fiyatların bu gerilim ortaya çıkmasından uzun zaman önce yükselmeye başladığını ve bunun  da gaz endüstrisindeki yatırım eksikliğinden dolayı olduğunu belirtti.

Ukrayna ve Rusya krizi piyasaları sarstı! Altın, dolar, benzin... Hepsi ayaklandı!

KRİZ BENZİNE ZAM OLARAK GELEBİLİR

Karar yazarı ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir Kuzey Karadeniz'de meydana gelen tansiyonun en hızlı etkisinin akaryakıtta görüleceğini dile getirdi. Doç. Dr. Oğuz Demir, Petrol fiyatlarında yaşanabilecek olası yükselişe bağlı olarak perşembe günü benzine yaklaşık 70 kuruş zam yapılabileceğini belirtti. Doç. Dr. Oğuz Demir, “Doların yönü yukarı. Bu bir varsayım ama bugün petrol fiyatı bu seviyede kapatıp, yarın da düşmezse perşembe gecesi 70 kuruş benzine zam gelebilir. Gerilim ve fiyat gevşerse bu durum değişir. Gerilimin en hızlı etkisini akaryakıtta görmüş oluruz” dedi.

BORSA TELAŞLI DURUMDA

Ukrayna sınırında meydana gelen tansiyonun artmasıyla global borsalar geçtiğimiz hafta da telaşlıydı. Borsa İstanbul, haftaya yatay seyrini devam ettirerek başladı. BIST 100 endeksi, geçtiğimiz gün 2015 ve 2050 puan arasında hareket etti. Dün endeks yüzde 0,28 gibi normalden düşük bir yükselişle günü 2038 puanla kapattı. Dün sabah vakitlerinde BIST 100 endeksi, 2007 la açılırken Borsa İstanbul, güne bir düşüşle başladı. Endeks 2032 puana kadar yükseldi. Analistler, Ukrayna-Rusya bunalımının askeri bir çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine dair yaşanan korkunun artmasıyla küresel çapta tehlike iştahının gerilediğini belirterek, bireysel yatırımcıların, yaşanan hareketliliğinin devam etmesinin beklendiğini bu dönemde telaşla hareket edilmemesi ve sakin kalınması gerektiğini söyledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön