15 / 05 / 2024

Ukrayna ve Rusya krizi piyasaları sarstı! Altın, dolar, benzin... Hepsi ayaklandı!

Ukrayna ve Rusya krizi piyasaları sarstı! Altın, dolar, benzin... Hepsi ayaklandı!

Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz altın, dolar ve akaryakıt olmak üzere tüm piyasaları sarstı. Peki bundan sonra neler olacak? Altın ve dolar yükselecek mi? Piyasaları neler bekliyor? İşte tüm ayrıntılar...



GOLDMAN SACHS ENFLASYONA DİKKAT ÇEKTİ

Goldman Sachs, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve iki ülke arasındaki tansiyonun gittikçe daha fazla artmasıyla Amerika Birleşik Devletleri Borsalarının yaklaşık olarak yüzde 6’lık düşüş yaşayabileceği, en büyük kayıbın Japon ve Avrupa borsalarında olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti. Buna göre, Rus para birimi Ruble’nin yüzde 10’luk değer kaybı petrolünde yüzde 13’lük yükselişe, tahvil faizlerinde 27 baz puanlık düşüşe sebebiyet verebilir. Yatırımcılar yaşanan bu tansiyonun artmasıyla tahvillere yönelirken hisse senedi piyasalarında satışa geçti. Hürriyetin tanınmasıyla enerji fiyatlarının daha da artabileceği, enflasyonda yükselişin de devam edebileceğini ifade ediyor. Stratejistler, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan tansiyonun Ocak ayında yalnızca yerel piyasayı etkilediğini, şubat ayında ise global piyasada etkisinin hissedildiğini ifade etti.

Ukrayna ve Rusya krizi piyasaları sarstı! Altın, dolar, benzin... Hepsi ayaklandı!

WALL STREET FRANSA'DAN YARDIM İSTEDİ

Wall Street bankalarının, Rusya’ya Ukrayna ile yaşadıkları tansiyon nedeniyle yaptırım uygulanması halinde, finansal işlemlerin organize edilmesine yardımcı olması konusunda Fransız banka Societe Generale ile irtibata geçtiği belirtildi. SocGen'in CEO’su Frederic Oudea, cuma günü Asya Pasifik bölgesi çalışanları ile planladığı kurum içi bir toplantıda, büyük Amerika Birleşik Devletleri bankalarıyla ulusal finans kuruluşlarının kendileri ile temasa geçtiğini ve onlara yönelik takas ve bankacılık işlemleri yapıp yapamayacaklarını sorduklarını dile getirdi. Frederic Oudea, SocGen’in Rusya’da yaşanan operasyonlarıyla alakalı olarak olası bir çatışmanın Çin ve Rusya'yı nasıl yakınlaştırabileceği hakkında sorular yöneltilmesi üzerine, SocGen’in dünyanın geri kalanı ile işlemlere devam edebilecek sayılı bankalardan biri olabileceklerini söyledi.

TURİZMDE RUSYA ÜLKE GELİRİNİN YÜZDE 10'UNU OLUŞTURUYOR

Turizm açısından da Rusya Türkiye için oldukça önemli. Verilere göre, sadece pandemi öncesinde Türkiye’ye 7 milyonun üzerinde Rus turist geldi. Buradan elde edilen gelirse yaklaşık olarak 3.5 milyar dolar seviyesinde. Bu rakam ülkenin turizm gelirinin yüzde 10’una tekabül etmekte.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön