27 / 04 / 2024

Ukrayna'da yasa değişiyor: Borçluların konutlarına el konabilecek!

Ukrayna'da yasa değişiyor: Borçluların konutlarına el konabilecek!

Ukrayna'da 21 Nisan 2021’den itibaren, borçların karşılığında konutlara el konulmasını yasaklayan moratoryum bitiyor. Bu tarihten itibaren borçluların konutlarına el konabilecek.



Ukrayna'da 21 Nisan 2021’den itibaren, borçların karşılığında konutlara el konulmasını yasaklayan moratoryum bitiyor.

Bu moratoryum daha önce peşpeşe uzatılmıştı. Sona ermesiyle mahkemeler borçlulardan gayrimenkul alma hakkına sahip olacak. Ukr Haber'de yer alan habere göre; borçlar için taşınır ve taşınmaz mülklerin tahsilatı hala sürüyor. Bununla beraber, taşınır mülkle ilgili bu tür kararlar genellikle mahkemeler tarafından alınırken, özellikle borçlar karşılığında konutlara dokunulmaması için özen gösterildi. Tek konut için uygulanmadı. Bu durum “Yabancı para cinsinden krediler için getirilen teminattan ötürü Ukrayna vatandaşlarının mülklerinin elinden alınmasını engelleyen bir moratoryum” yasasıyla hayata geçti. Fakat bu yasa 21 Nisan’da sona erecek ve bu nedenle borçluların artık hakları sona eriyor.

Borçluların bilmesi gerekenler

Borçlunun konutu ancak borçlunun taşınır mülkü borcunu karşılamaya yetmiyorsa el konabilir. Bununla beraber bütün taşınır malların bir borç ödemesi olarak tanımlanamayacağı ve tahsil edilemeyeceği de önemli durumlardan.

 Ukrayna da yasa değişiyor: Borçluların konutlarına el konabilecek!

Alınamayacak eşyaların ve ev eşyalarının listesi şöyle:

Buna giyim ve ayakkabı dahildir. Yani, tek kışlık mont ve tek çift ayakkabı sizden kanunen alınamaz.

Çamaşırları çıkaramazlar, kişilere aittir.

Tek yatağı ve tek sandalyeyi alamazlar.

Bir kişinin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç duyduğu yiyecekleri alamazlar.

Ayrıca profesyonel çalışma için gerekli araçları da alamazlar, Yani bir bilgisayarda çalışıyorsanız ve sahip olduğunuz tek şey buysa, onu elinizden alamazlar. Ancak özel jet, tek olsa bile olabilir.

Borç miktarı 20 asgari ücreti geçmiyorsa, borç için konuta el koyma hakları yoktur. Bugün için bu sınır 120 bin UAH.

21 Nisan’da sona erecek moratoryum tarafından engellenen yasaya göre; döviz cinsinden kredi alınmışsa, bunun için konut el koyulmaz. Borçlunun 140 metrekareye kadar alana sahip tek bir dairesi veya 250 metrekareye kadar alana sahip tek bir evi varsa ve içinde yaşıyorsa, bu tür konutlara da el konulmaz. 

Fakat 21 Nisan’dan itibaren tek konuta el konulması yasağısona erecek. Böylece 120 bin UAH’ı aşan bir borç için borçlunun evine el konabilir.

Bundan kaçınmanın tek yolu ise bu önemli tarihten önce, alacaklıyla borcun yeniden yapılandırılması konusunda anlaşmak olarak belirtiliyor.

Ukrayna’da konut fiyatları yüzde 10 arttı!


Geri Dön