27 / 04 / 2024

Ulaşımda nostalji turu 7!

Ulaşımda nostalji turu 7!

Ulaşımda nostalji turumuzun yeni durakları arasında; İstanbul trafiğini hafifletmek için yapılan yollardan, Haliç'teki 3. köprü inşasına kadar pek çok kare bulunuyor.(Haberde Eski İstanbul Belgeleri isimli Facebook grubunun içeriklerinden yararlanıldı)...




İstanbul ulaşımının geçirdiği evreleri göstermek adına kaleme aldığımız nostalji turumuzda bu sefer Haliç'e kondurulacak 3. köprüyü, boğaz yollarını genişletme çalışmalarını, 1955 tarihli deniz otobüsü seferlerini, Sirkeci ile Florya arasına inşa edilen yeni sahil yolunu ve daha birçok nostaljik kareyi bulacaksınız... 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Hoş geldin troleybüs! 

Yukarıdaki fotoğrafta, İstanbul ulaşım tarihinin gözbebeği olan tramvaylardan sonra faaliyete geçirilen troleybüsleri konu alan yazıyı görüyorsunuz. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Haliç'e 3. köprü – 1967 

10 Aralık 1967 tarihli Tercüman Gazetesi'nde, Haliç'e yapılacak 3. köprüyü okuyoruz. Habere göre, artan şehir trafiği yüzünden belediye Ayvansaray ile Halıcıoğlu arasına 3. bir köprü inşa etmeye karar vermiş. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Boğaz köprüsü planlarından biri 

Yukarıdaki fotoğrafta yapılması planlanan Boğaz Köprüsü projelerinden birini görüyorsunuz. Her ne kadar hayata geçirilmese de proje, heybetiyle göz kamaştırıyor. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Boğaz yolları genişliyor -  1959 

5 Ekim 1959 tarihine ait olan bu haberde, Boğaz yollarını genişletme çalışmalarını görüyorsunuz. Yukarıdaki örnekte, genişletilecek saha resmedilmiş. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Boğaz'a deniz otobüsü – 1955 

5 Temmuz 1955 tarihini gösteren bu karede Caddebostan deniz otobüsü var. Haberde, Şehir Hatları İşeltmesi için İstinye tersanesinde inşa edilen Caddebostan deniz otobüsünün deneme seferinin yapılacağı yazılı. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Beşiktaş'a yeni yol – 1958 

6 Mayıs 1958'deki bu haberde, Beşiktaş ile Zincirlikuyu arasına yapılan yeni yol resmedilmiş. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Vatan ve Millet Caddeleri – 1958 

6 Mayıs 1958 tarihli başka bir haberde ise Vatan ve Millet Caddeleri'ne yapılan yeni yolları görüyoruz. Hbere göre, daha önceleri Aksaray'dan Topkapı'ya gitmek için Taşkasap, Sırat Köprüsü kullanılırmış. 


 Ulaşımda nostalji turu 7!


Yeni sahil yolu – 1959 

4 Ekim 1959 tarihli gazetede, Sirkeci ile Florya arasında inşa edilen yeni sahil yolunu görüyorsunuz. Haberde, sahil yolunun betonlanmasına başlanıldığını okuyoruz. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Karaköy yeraltı geçidine yenilik – 1964  

23 Temmuz 1964 tarihli Hürriyet Gazetesi, Karaköy yeraltı geçidine konulacak yürüyen merpenlerin müjdesini veriyor. Meydanın Eylül'de vasıta trafiğine açılacağının haberini veren gazeteye göre, geçide 4 adet yürüyen merpen konulacakmış. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Karaköy geçidi trafiğe çare olacak mı? - 1964 

O yıllarda Karaköy Meydanı'nda yayalar için inşa edilen yeraltı geçidinin trafik yükünü azaltıp azaltmayacağı tartışma konusu olmuş. 23 Eylül 1964 yılındaki Hürriyet Gazetesi, söz konusu bu tartışmaları masaya yatırmış. 


 Ulaşımda nostalji turu 7!


Brüksel'e ilk uçuş – 1957 

Yukarıdaki tarihi kare ise Sabena Havayolu'na ait. Sabena Havayolu'nun ilk İstanbul uçuşunu belgeleyen bu fotoğraf 1957 yılına ait. Ayrıca Brüksel'e Atina üzerinden uçuşlar sağlanıyormuş. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Yollar yükselip alçalıyor – 1959 

Hürriyet Gazetesi'nin 29 Mayıs 1959 tarihli haberinde, İstanbul'un alçaltılıp yükseltilen yollarına dikkat çekiliyor. İmar planlarına göre şehrin bazı yolları indirilirken, bazı yolları yükseltiliyormuş. 


 Ulaşımda nostalji turu 7!


Eminönü Meydanı'nın yeni yolları – 1940 

23 Mart 1940 tarihindeki Cumhuriyet Gazetesi, Eminönü Meydanı'nın yeni halini resmediyor. Haberde, meydanda açılacak yeni yolları okuyoruz. 


Ulaşımda nostalji turu 7!


Yollardaki yükseklik kazalara davetiye çıkarıyor – 1956 

1956 tarihinde Hürriyet Gazetesi, İstanbul'un bozuk yollarının neden olduğu kazalara karşı vatandaşı uyarıyor. Haberde, Galata Köprüsü'nün Eminönü ile birleştiği yerdeki fazla yüksekliğin bir tramvayın yoldan çıkmasına neden olduğu anlatılmış.


Ulaşımda nostalji turu 7!


İETT'nin ilanı – 1943 

İETT, 1943 yılında Taksim – Büyükdere arasında ulaşımı sağlayan otobüslere ek olarak Taksim – Sarıyer otobüs hattını hizmete açmış. Yukarıdaki fotoğraf ise bu ilanı belgeliyor. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 




Geri Dön