22 / 11 / 2024
fuzul

Ulaşımda nostalji turu!

Ulaşımda nostalji turu!

Marmaray, Kanal İstanbul, 3. Köprü... Tüm bunlar ulaşımda çığır açan günümüz projeleri arasında. Peki tarihte ulaşımda hangi gelişmeler yaşandı? İşte ulaşımda nostalji. (Haberde Eski İstanbul Belgeleri isimli Facebook grubunun içeriklerinden yararlanıldı)





Günümüzde ulaşım sektörü büyük sıçrayışlar yaşıyor. Bir yandan asrın projesi Marmaray'ın inşası devam ederken, bir yandan 3. Köprü çalışmaları hızla sürüyor. Peki geçmiş yıllarda ulaşımda ne gibi gelişmelerin yaşandığını merak edenleriniz var mı? Tarihin tozlu sayfalarında metrolardan tramvaylara, tayyarelerden asma köprüye kadar ulaşım sektörüne damga vurmuş birçok projeye rastladık. Tabi bazıları sadece proje olarak kalsa da.  İşte o sonuçlar... 


Ulaşımda nostalji turu!


Eskilerden metro projesi 

Günümüzde metro projeleri hızla artıyor. Yukarıdaki fotoğraf sayesinde eski zamanlarda da bu ulaşım araçlarına önem verildiğini anlıyoruz. Henri Prost tarafından tasarlanan bu metro projesi Eminönü – Beyazıt arası için düşünülmüş. Metro projesinin istasyonları ise; Eminönü, Çakmakçılar, Büyükçarşı ve Beyazıt. 


Ulaşımda nostalji turu!


Bir metro projesi de Taksim – Beyazıt'a 

Yukarıda 1909 yılından kalma bir metro projesini daha görüyorsunuz. Taksim – Beyazıt arası önerilen metro hattı projesinin istasyonları; Taksim – Galatasary – Tünel – Karaköy – Yeni Cami – Sirkeci – Babıali – Beyazıt. 


Ulaşımda nostalji turu!


1915'in tramvay planı

1915'li yıllarda İstanbul'daki tramvay planını, hatlarını merak ediyor musunuz? İşte size 1915 – 1920 tarihindeki İstanbul tramvay hatları planı. 


Ulaşımda nostalji turu!


Tramvay hatları çoğalıyor – 1934 

1915 tarihli tramvay planını gördükten sonra gelelim 1934 yılındaki yeni tramvay yollarına. 2 Haziran 1934 tarihli Hakimiyeti Milliye'nin haberinde, Kadıköy'e tramvay yolu döşendiğini okuyoruz. 


 Ulaşımda nostalji turu!


Taksim – Sirkeci arası tramvay – 1936 

15 Aralık 1936 tarihli Cumhuriyet gazetesi haberinde, o yılların gözde ulaşım aracı olan tramvayların yeni modelleri anlatılıyor. Taksim ile Sirkeci arasında işleyen yeni tramvay arabalarının 54 yolcu kapasitesine sahip olduğu söyleniyor. 


Ulaşımda nostalji turu!


Gazhane ile Kurbağalıdere arası tramvay faaliyette – 1935 

2 Ekim 1935 tarihli bu haberde ise, Gazhane ile Kurbağalıdere arasında yapılan tramvay hattının işlemeye başladığı duyuruluyor. 


 Ulaşımda nostalji turu!


Gidiş / Geliş programı – 1935 

2 Mayıs 1935 tarihli Hakimiyeti Milliye'de İstanbul Tramvay Şirketi'nin gidiş/geliş programını görüyoruz. Bu fotoğraf sayesinde o tarihteki tramvay hatlarının nerelerde işlediğini anlıyoruz. 


Ulaşımda nostalji turu!


Osmanlı döneminden bir bilet... 

Yukarıdaki kare, Osmanlı döneminden kalma bir tramvay biletine ait. Söz konusu biletin üstündeki güzergaha dikkat ettiğimizde; o yıllarda Eyüp'ten Bebek'e kadar ulaşımın sağlandığını görüyoruz. 


Ulaşımda nostalji turu!


Tramvaylar tarihe karışıyor – 1966 

15 Kasım 1966 yılındaki Milliyet Gazetesi'nde son tramvayın da İstanbul'dan kalktığının haberi veriliyor. Haberle, 1913 yılından bu yana İstanbul'da ulaşımı sağlayan tramvayların 1966'da tamamen kaldırıldığını anlıyoruz. İstanbul'da tramvaylı ulaşım tam tamına 53 yıl devam etmişti. 


Ulaşımda nostalji turu!


Yeni otobüsler – 1956 

Fotoğrafta, İstanbul ulaşımı için Avrupa'ya sipariş verilen yeni otobüslerden birini görüyorsunuz. 


Ulaşımda nostalji turu!


Ulaşımda yeni dönem – 1953 

1953 tarihli Bugün Gazetesi'nin haberinde İstanbul ulaşımında yeni bir dönemin başladığının sinyali veriliyor. Habere göre, Yeşilköy Yeni Hava Meydanı açılmış. 3 senede inşa edilen hava meydanı 22 milyon liraya mal olmuş. 


Ulaşımda nostalji turu!


İstanbul –  Ankara  arasına tayyare – 1933

Hakimiyeti Milliye'nin yukarıdaki haberinden İstanbul – Ankara arası tayyare seferlerinin 2 Nisan 1933 yılında başladığını öğreniyoruz. O zamanar bu yolculuğun bedeli ise 35 liraymış. 


 Ulaşımda nostalji turu!


1936'nın asma köprü projesi 

Avrupa'da Mühendislik eğitimi almış Naim Bora, 1936 yılında İstanbul ile Üsküdar'ı denizin dibinden birleştirecek bir asma köprü projesi geliştirmiş. Yukarıdaki haber bunun kanıtı. 


Ulaşımda nostalji turu!


Haydarpaşa – Gebze arası tren – 1963

Yukarıdaki tarihi kare, Devlet Demiryolları İşletmesi'nin tren biletine ait. O zamanlarda Haydarpaşa – Pendik – Gebze Banliyö Trenleri'nde bir bilet 25 kuruş değerindeymiş. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 



Geri Dön