19 / 05 / 2024

Uludağ'daki otellerin yıkılması zorunlu değil!

Uludağ'daki otellerin yıkılması zorunlu değil!

Çevre ve Orman Bakanlığı, "Uludağ Milli Parkı ve Dönüşüm Projesi" kapsamında, "Ruhsatlı ve hukuki hakları bulunan otel sahiplerinin, dönüşüm projesine katılıp katılmama hakları bulunduğunu" bildirdi



Çevre ve Orman Bakanlığı, "Uludağ Milli Parkı ve Dönüşüm Projesi" kapsamında, "Ruhsatlı ve hukuki hakları bulunan otel sahiplerinin, dönüşüm projesine katılıp katılmama hakları bulunduğunu, bu tür yapılar için yıkıma zorlayıcı bir durumun söz konusu olmadığını" bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Son günlerde bazı basın yayın organlarında Uludağ Milli Parkı'nın I. ve II. Gelişim Bölgeleri Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimarı Proje Yarışması ile ilgili gerçeği yansıtmayan haberler yer aldığı" belirtildi.

"Uludağ Milli Parkı I. ve II. Gelişim Bölgeleri Peyzaj Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Projesi"nin herkese açık yarışma yoluyla hazırlatıldığı ifade edilen açıklamada, proje jüri heyetine ilgili kamu kurumları ve sivil toplum teşkilatlarının da imkanlar ölçüsünde dahil edildiği vurgulandı.

Açıklamada, yarışmaya 20 firma ile 109 mimar ve mühendis katıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Yarışma sonuçlarına göre ortaya bir dönüşüm projesi çıkmıştır.

Dönüşümün süresi en uzun tahsis hakkına sahip firmanın tahsisi süresinin bitim tarihi olarak belirlenmiştir. Otel sahipleri kendi rızalarıyla bu dönüşümü hızlandırabileceği gibi tahsisin sonuna kadar uzatabilirler. Ancak dönüşümün kısa sürede tamamlanması halinde çok ciddi bir gelir artışının olacağı da bir gerçektir.

Mevcut otellerin tahsis süreleri dolmadan yıkılmayacağı kendilerine defalarca izah edilmesine rağmen konuyu çarpıtmak maksadıyla bu şekilde beyanatlar verilmektedir. Yıkılması istenen yapılar; tahsisi olmayan, tahsis maksadının dışında yapılan yapılar veya tahsis sınırlarının dışına çıkılarak yapılan resmi ve özel sektöre ait yapılar olup hukuken kaçak ruhsatsız kısımlarını ihtiva etmektedir.

Ruhsatlı ve hukuki hakları bulunan otel sahiplerinin, dönüşüm projesine katılıp katılmama hakları bulunmaktadır. Bu tür yapılar için yıkıma zorlayıcı bir durum söz konusu değildir."

KAÇAK YAPILARA 30 KASIM'A KADAR SÜRE
Açıklamada, kaçak durumda olan yapılar için kaçak kısımlarının yıkılarak tahsis şartlarına uymaları konusunda 30 Kasım 2009 tarihine kadar süre verildiği belirtilerek, "Mahallinde yapılan bilgilendirme toplantısında otel sahiplerinin itirazlarını proje ve dönüşüme değil, kaçak, ruhsatsız bölümlerin yıkılmasına karşı yaptıkları anlaşılmıştır. Otellerini kapattığını iddia eden firmalar da aynı durumdadır" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Otellerin işletilmesi ve işletilmemesi hususu tamamen otel sahiplerinin takdirinde olup Bakanlık olarak onların takdirlerine saygı duymaktayız. Üzerinde 109 adet mimar ve mühendisin çalıştığı ve bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan esere, 'Eski Bulgar Blokları' yakıştırmasını yapan şahsın, başkalarının emeğine ne kadar saygılı olduğunun takdirini kamu vicdanına bırakıyoruz.

Uludağ'ın mevcut durumu, her şeyi bütün açıklığıyla ortaya koymaktadır. Uludağ'ın 1970'lerdeki turizm potansiyeli ile 2009 yılındaki Uludağ'a gelen turist sayısı kıyaslandığında durum çok açık olarak görülmektedir."
AA


Geri Dön