29 / 04 / 2024

Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi için mevzuat altyapısı hazırlandı!

 Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi için mevzuat altyapısı hazırlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulması için mevzuat altyapısı hazırlandı. Güllüce, "Coğrafi verilerin standart içerik ve formatta hazırlanmasını sağlamak için ise uygulama takvimi belirlendi" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulması için mevzuat altyapısı hazırlandı.


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sistemle ilgili olarak e-Dönüşüm Türkiye Projesi Kısa Dönem Eylem Planı kapsamında 2003'te başlatılan çalışmalar, 2011'de Coğrafi Bilgi Sistemi Genel Müdürlüğünün kurulmasıyla hız kazandı.


 Coğrafi Bilgi Sistemi Genel Müdürlüğü, sistemin kurulması için gerekli veri standardizasyonu ve teknik altyapının tesis edilmesi çalışmalarını Avrupa Coğrafi Veri Altyapısı Direktifi'ne uygun şekilde sürdürüyor.


Coğrafi veri üretim süreçlerinin, hızlı ve kurumlararası uyumlu şekilde gerçekleştirilebilmesi için 20 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması ve Yönetilmesi Hakkında Yönetmeliği ile gerekli mevzuat altyapısı hazırlandı.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yönetmeliğin, coğrafi verilere, veri setlerine ve veri servislerine erişimi ve paylaşımı kolaylaştırmak amacıyla ulusal kaynakların verimli şekilde kullanılması, bilgi teknolojilerinden istifade edilmesiyle süreç, koordinasyon ve takip mekanizmalarının işletilmesi için gerekli düzenlemeler ve planlamanın yapılması ve bunların icra edilmesini sağlamak üzere usul ve esasları belirlediğini kaydetti.


Coğrafi verilerin kurumlar arasında eş güdümle üretilmesini sağlamak ve bu konuda gerekli politikaları oluşturmak için müsteşarlar düzeyinde bir koordinasyon kurulu teşkil edildiğini belirten Güllüce, "Coğrafi verilerin standart içerik ve formatta hazırlanmasını sağlamak için ise uygulama takvimi belirlendi" ifadesini kullandı. 


AA


Geri Dön