27 / 04 / 2024

Umut Evleri Birleşmiş Milletler Habitat Ödülleri'ne aday!

Umut Evleri Birleşmiş Milletler Habitat Ödülleri'ne aday!

Düzce depreminde evsiz kalan 234 ailenin Umut Evleri konut projesi Birleşmiş Milletler Habitat Ödülleri’nin 10 finalistinden biri oldu.



Hürriyet Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre; Düzceli depremzedelerin 15 yıllık konut mücadelesiyle ortaya çıkan Umut Evleri projesi Birleşmiş Milletler Habitat Ödülleri’nin 10 finalistinden biri olmayı başardı. 

 

Düzce Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Sami Kılıç “Bizler önce sağlıklı, güvenli ve ucuz konut yapılabileceğini hayal ettik. Sonra haklarımızı öğrendik. Ankara’ya yürüdük. Emeğimize değdi mi? Bugüne kadar dar gelirlilere nasıl bir konutta ve mahallede oturmak istediğini kimse sormamıştı. Fikrimizin alındığı, içindeki malzeme dahil, evimizin nasıl yapılacağına dair bilgilerin verildiğini bir çalışmayı sergiledik. Evet, emeğimize değdi.” dedi. 

 

12 Kasım 1999’da 710 kişinin can verdiği depremde evi yıkılan 67 yaşındaki Sami Kılıç 234 kiracı depremzede aileyle birlikte kooperatifi kurdu.

 

Umut Evleri Birleşmiş Milletler Habitat Ödülleri ne aday!

 

 

Depremzedeler 270 günlük oturma eylemi, Ankara'ya yapılan yürüyüş ve 15 yıllık mücadele sonunda TOKİ'yi ikna etmeye başardılar.

 

Kooperatife'e arazi tahsis edildikten sonra depremzedeler gönüllü mimar ve mühendisler ailelerle görüşüp nasıl bir konutta, apartmanda ve hangi komşularla yan yana yaşamak istediklerini belirledi. 


Düzce Umut Evleri adını alan projenin içinde fırın, kreş, mescit ve park bulunuyor. İnşaat çalışamları 2015 yılında başlayan projede inşaatın tamamlanması için kredi başvurusu yapıldı. TOKİ’den haber beklenirken, Singapur’dan müjde geldi.

 

Umut Evleri Birleşmiş Milletler Habitat Ödülleri ne aday!


Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Habitat Örgütü, sosyal konut Oscar’ı sayılan Habitat Ödülleri’nin 10 finalistinden biri olarak Düzce Umut Evleri’ni seçti.


İnşaatın bitmesi için 12 bankaya başvuran Düzce Umut Evleri’nin üyeleri bankalardan olumsuz cevaplar aldı. Aileler de bunun üzerine kredi için geçen hafta TOKİ’ye başvurdu. TOKİ'den haber beklenildiği sırada proje, BM’ye bağlı Habitat Örgütü’nün 1985 yılından beri verdiği ödülün on finalistinden biri seçildi.

 

Diğer 9 proje tamamlanmış olduğu halde Umut Evleri henüz inşaat aşamasında ödüle layık görüldü.


Geri Dön