11 / 10 / 2024

Ünal Aysal: En az bir nükleer santral gerekir!

Ünal Aysal: En az bir nükleer santral gerekir!

Galatasarayın başkan adayı Ünal Aysal, Belçika merkezli enerji santralları yatırımcısı Unit Groupun Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiyede 2.5 milyar dolarlık enerji projesinin sahibi




Yenilenen Cnbc-e Business dergisine konuşan Ünal Aysal, Galatasaray her yıl ortalama yüzde 20-25 zarar ediyor. Spor dışı para üretme imkanlarına kavuşmamız lazım. Sanayi, ticaret vesaire neyse, bu tip desteğin sağlanması gerekiyor dedi.

ADNAN Polat yönetiminin idari açıdan ibra edilmemesinin ardından seçime gidecek olan Galatasarayın başkan adayı Ünal Aysal, Belçika merkezli enerji santralları yatırımcısı Unit Groupun Yönetim Kurulu Başkanı. Şimdiye kadar daha çok Galatasaray ve oteli Les Ottomans ile gündemde olan Ünal Aysal, Türkiyede 2.5 milyar dolarlık enerji projesinin de sahibi. Nisan sayısında yenilenen Cnbc-e Business dergisine konuşan Ünal Aysal, yatırımları ve iş adamı kimliğinin yanı sıra Galatasaray ile ilgili hedeflerini de anlattı.

Galatasaraya yeni gelir kapısı

Ünal Aysal, şunları söyledi: Galatasarayda kim başkan olursa olsun, yapması gereken 2-3 basit iş var. Birincisi kuracağı yönetimin çok deneyimli ama daha çok işi planlayan, kontrol eden ve onaylayan bir yapı içinde çalışması. Bir de Galatasaray her yıl ortalama yüzde 20-25 zarar ediyor. Daha fazla gelire ihtiyacımız var. Bu geliri spordan elde etme ihtimalimiz riskli. Spor dışı para üretme imkanlarına kavuşmamız lazım. Sanayi, ticaret vesaire neyse, bu tip desteğin sağlanması gerekiyor.

CEO veya patronlar olmalı

Yönetimin kendi içinde dengeli ve Galatasaraya uygun profilde bir ekipten oluşmaması nedeniyle sportif ve ekonomik sorunların yaşandığını savunan Aysal, şöyle konuştu: Galatasaray katiyetle iyi yönetilmiyor. Güven yok ve güvenin bir an evvel tesis edilmesi lazım. Yönetici kadronun bir an önce yenilenmesi lazım. Toplama ekiple Galatasarayın sorunları çözülemez. Galatasarayın her şeyden fazla kurumsallık ve ekonomik bağımsızlığa ihtiyacı var. Bunu sağlayabilecek tecrübeye sahip, büyük firmalarda deneyim görmüş, CEO veya patron, o tecrübede insanları bir araya getirmem lazım. En azından böyle 10 kişinin bir araya gelmesi lazım.

Mali tabloyu görmeliyim

Başkanlık için bir koşulunun daha olduğunu ifade eden Aysal, şunları dile getirdi: Böyle bir görev için tabloyu net görmeniz lazım. Galatasarayın mali doneleri net değil. Gerçekten ne kadar borcumuz, ne kadar alacağımız var, bunu göremiyoruz şu anda.

Stat Galatasarayın

Türk Telekom Arenanın açılışında yaşananlara da değinen Aysal, şunları söyledi: O stat, Galatasarayın stadıdır. Şu saatten sonra kimse Galatasarayın elinden o stadı alamaz. Hiçbir doküman imzalanmamış olsun, Galatasaray orada çatır çatır oturur, maçlarını oynar. Benim 20-25 milyon taraftarım varken hiçbir otoritenin ipoteği kabul edilemez.

En az bir nükleer santral gerekir

Yenilenebilir enerji yatırımlarına yurtdışında başladıklarını kaydeden Aysal, Hırvatistanda jeotermal, Bulgaristanda rüzgar, Romanyada projelendirip yeni başlayacağımız yine rüzgar yatırımlarımız var. Türkiyede maalesef bunu yapamıyoruz, çünkü bu santraller sadece hükümetlerin özel destekleriyle kurulabiliyor, yaşayabiliyor. Türkiyede hl doğru dürüst bir politika uygulayamadığımız için bu teşviki göremediğimizden bu yatırımlar henüz tam formunda değil derken, Türkiyede en az bir tane nükleer santral olmasına da dikkat çekti. Aysal, hedeflerinin ilkini yenilenebilir enerji sektöründe portföyümüzü geliştirmek, ikincisi ise elektrik ve gaz ticaretinde derinleşmek olarak tanımladı.

Kolay ülkelerde para kazanmak zor

UNIT Groupun elektrik santrali inşaatçılığının ardından santral işletmeciliği ve yatırımcılığına  geçtiğini belirten Ünal Aysal, yaptıkları işi, Elektrik santrallarını kuruyoruz, bu iş için yatırım yapıyoruz, sonra da ürettiğimiz elektriğin ticaretini yapıyoruz. Bunu sadece Türkiyede değil, uluslararası bir sahada gerçekleştiriyoruz şeklinde tanımladı. 1974 yılında kurulan ve şu anda 22 şirketlik bir grup olan Unit Groupun başlangıçta demir-çelik nedeniyle petrol işine girdiğini hatırlatan Aysal, Kolay ülkelerde para kazanmanız çok zordur, zor ülkelerde para kazanmanız daha kolaydır. Onun için başlangıçta politik sıkıntıları olan, ihtilal olan zor ülkelere gittim. Aldığım risk politik riskti. Uçakların Avrupaya dolu gidip, o ülkelere boş döndüğü dönemlerde rahat yolculuk yaptım diye konuştu.

Türkiyede 2.5 milyar dolarlık proje var

Türkiyede enerjide ilkleri yaptıklarını söyleyen Ünal Aysal, 2011 itibarıyla Türkiyedeki projelerini şöyle anlattı: Şu anda Gebzede 800 megavatlık bir yatırımımız başladı. Trakyadaki yürüyen santralimizin dışındakilerden söz ediyorum. Yine iki ortağımızla birlikte Boyabatta Türkiyenin en büyük özel sektör hidroelektrik santralini yapıyoruz. Bu santral 510 megavat gücünde. 50 megavatlık bir hidroelektrik santrali daha yapıyoruz. Kömür dışında her türlü enerji santrali yatırımına girebiliyoruz. Şu anda Türkiyede inşaat halindeki projelerimizin yatırım değeri, 2.5 milyar dolar civarı. Bazılarında ortak, bazılarında biz tek başımızayız. Türkiyede proje bazında ortaklık ettiğimiz gruplar, Doğuş ve Doğan. Yurt dışında İtalyanlar, Japonlar ve İngilizler ve bir de Romanya hükümeti var. Bükreşte hem ısı, hem de elektrik üreten bir santral projemiz var, Romanya hükümeti orada yüzde 44 ortağımız.

Iğdıra meyve var diye gittik hammadde bulamıyoruz

ÜNAL Aysal, Iğdırdaki yatırımını şöyle anlattı:  On sene önce Iğdır bölgesinden dostlarım, Hiçbir destek görmüyoruz, bölgemize yatırım olmuyor, burada bir şeyler yapın dedi. Ben de heyecana geldim, Iğdıra gittik. İflas etmiş bir tekstil fabrikasını satın aldım. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördük. İstihdam yaratalım, meyveleri yerinde değerlendirelim istedik. İş iki senedir devam ediyor. Ama şu andaki sorunumuz, belki güleceksiniz, hammadde sorunu. Biz oraya meyve var diye gittik, iş başlayınca orası cazibe merkezi oldu, meyveleri diğer şehirlerin kabzımalları gelip alıp götürmeye başladı. Biz şu anda dışarıdan, özellikle de İrandan meyve ithal eder hale geldik.
Hürriyet


Geri Dön