23 / 12 / 2024

Ünye, mimarları ağırladı!

Ünye, mimarları ağırladı!

TÇMB’nin 2002 yılından beri “BETONART” markası altında mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği uygulama ağırlıklı atölye çalışması, OYAK Çimento Grubu, Ünye Çimento Fabrikası’nın desteğiyle gerçekleşti.



Ertelenen ve yeri değişen 14. BETONART Mimarlık Okulu bu yıl 30 Ocak- 6 Şubat tarihleri arasında, Seçil Yaylalı ve Giorgio Caione'nin küratörlüğü, Ferhan Yalçın’ın koordinatörlüğü,Başak Özden, YeltaKöm, Emre Gündoğdu ve Hakan Yıldız’ın moderatörlüğü ve“Betonun Bilindik Hafifliği” temasıyla düzenlendi.


Her sene farklı bir şehirde düzenlenen ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden öğrencilerin katıldığı Betonart Mimarlık Yaz Okulu, bulunduğu kenti de kendi deneyim ortamı içine katıyor. Ünye'deki çalışmaya 16 farklı üniversiteden (Avrasya Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi,  İzmir  Katip Çelebi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, İzmir Gediz Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi) 21 öğrenci katıldı.


Atölye kapsamında, ayrıca, teknik ve mimari konularda sunumlar ve söyleşiler de gerçekleştirildi. Katılımcılar hafta boyunca Bora Yağlı'dan "Beton ve Hazır Beton"; Giorgio Caione'den "Çağdaş Sanatta Beton Kullanımı"; Semra Uygur ve Özcan Uygur'dan brüt beton tasarım ve uygulamaları; Jacob de Baan'dan "Obje ve His"; Emre Gündoğdu, Yelta Köm ve Efecan Soysal’dan "Herkes için Mimarlık"; Ezgi Çiftçi’den “Plankton Project”; Amine Sena Sezer’den “Tasarım Köyü-İzmir” başlıklı sunumları ve iş güvenliği konusunda bilgilendirme seminerlerini dinlediler.


Her yıl imkanlar dahilinde yenilikçi yaklaşımları da araştıran Betonart Mimarlık Yaz Okulu'nda bu kez ilk defa metal kalıp sistemi denendi ve küçük obje denemeleri için de ilk defa silikon kalıp teknolojisinden yararlanıldı. Küçük obje denemeleri için ayrıca renkli beton (siyah beton), uygulamaları yapıldı. Kısa süreli tasarım ve uygulamayı bir arada barındıran yaz okulunda kalıp süresini azaltmak için mukavemeti arttırılış ve priz süresi kısaltılmış özel ürünler denendi ve başarılı bir sonuç elde edildi.


Bulunduğu kente kalıcı bir değer bırakmayı da amaçlayan katılımcılar, yüzü denize dönük bir yerleşim olan Ünye'de, manzaranın izlenebileceği noktalarda kullanılmak üzere betondan oturma üniteleri tasarladılar.


14. Betonart Mimarlık Yaz Okulu, 6 Şubat 2016 günü öğrencilerin ürün ve sunumlarının izlenmesinin ardından katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile son buldu.



Geri Dön