29 / 04 / 2024

Üretici isyan etti! Tarlada farklı markette farklı

Üretici isyan etti! Tarlada farklı markette farklı

Yükselen maliyetler üreticiyi hala mağdur konumda tutarken, tarlada anca soğanın kilogram fiyatı 6-7 TL'lere kadar gerileyebiliyor. Yeni ürün toplama dönemine rağmen soğan rafta 15 TL'den satılırken, hâlâ 30 TL'den satan marketler var.



Türkiye’de yükselen gıda enflasyonu akabinde mutfaktaki kriz devam ediyor. Verilere göre son 1 senelik dönemde gıda enflasyonu yüzde 80 oranında seyrederken, yaz mevsimlerinin gelmesi bile tahmin edilen tesiri tam oluşturmadı. Daha bir ay evveline kadar 1 tane soğan 7 TL'den satılırken, şimdi ise ücretlerin gerilemesi bekleniyor. Nisan ayında halde 18 TL  olan soğan pazarda ve market raflarında 30 TL'den satışa sunuluyor.

Hasat zamanının başlamasıyla beraber ücretler geriledi ama yine de istenen tesiri oluşturmadı. Tarlada soğanın ücreti 6-7 TL  oranlarına kadar düşerken, rafta 15 TL'den satışa çıktı. Uzmanlar yükselen maliyetler karşısında soğan ücretlerinin geleceği perakende satışın ancak bu seviyede olacağını söylerken, üretici de maliyetlerden dert yanıyor.

Üretici isyan etti! Tarlada farklı markette farklı

Adana’da bu sene 23 bin dönüm sahada ekilen soğanda 31 Mart’tan bu zamana hasat sürüyor. İlk ürün toplamada tarlada kg ücreti 17-18 TL olan soğan, şu anda 6-7 TL'ye, 2’nci kalite soğan ise 3-4 TL'ye kadar düştü. Fakat bölge genelinde soğana talep olmaması sebebiyle ürünler tarlada kaldı. Fakat üreticiler ve tüccarlar, Mayıs ayı bitimine soğanı yurt dışına ihraç etmek istiyor. Bu sene 23 bin ton ekilen soğandan ortalama 105 bin ton rekolte tahmin edilirken verim bereketi de meydana geldi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön