03 / 05 / 2024

Karşıyaka'ya yapılan köprülerin ayağı 2 metreyi bulunca vatandaş isyan etti!

Karşıyaka'ya yapılan köprülerin ayağı 2 metreyi bulunca vatandaş isyan etti!

İzmir Karşıyaka 'da Goncalar ile Demirköprü arasındaki dere yatağı üzerine Büyükşehir 'in yaptırdığı köprülerin ayağı 2 metreyi bulunca, evlerinin girişi kapanan vatandaşlar belediyeye isyan etti




İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Goncalar ile Demirköprü mahalleleri arasından geçen dere yatağı üzerindeki eski taş köprüler yıkılarak, yerlerine Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni betonarme köprüler inşaa edilmeye başlandı. Ancak yeni yapılan köprülerin eskilerine göre daha yüksek olduğunu savunan vatandaşlar oluşan kot farkı nedeniyle eylem yaptı. Yüksekliği 2 metreyi bulan köprü ayaklarının Karadeniz fıkralarını aratmayacak tarzda inşaa edildiğini iddia eden mahalle sakinleri, "Bize önce yıkılan köprülerin yerine aynı şekilde yenilerinin yapılacağı söylendi ancak şu an köprülerin yükseklikleri neredeyse 2 metre. Eğer köprü tamamlanırsa bu yükseklikten dolayı apartmanlarımızın giriş ve çıkışları kapanacak. Mühendisler köprülerin projesini çizerken etraftaki evleri hiç mi düşünmediler" diyerek dert yandılar.


Bu fark hesaplanmadı mı?

Goncalar ile Demirköprü Mahalleleri arasında bulunan dere yatağının üzerindeki eski taş köprüler çevre düzenlemeleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılarak yerlerine yeni betonarme köprüler yapılmaya başlandı. Yaklaşık 10-15 gün önce Goncalar Mahallesi 6007 sokağı Demirköprü Mahallesi'ne bağlayan taş köprüde çalışmalar kapsamında yıkıldı ancak mahalle sakinlerinin iddialarına göre yetkililer yıkılan eski taş köprünün yerine benzer ölçülerde yeni bir köprü yapacaklarını söylemelerine rağmen sürdürülen çalışmalar hiç de durumun böyle olmadığını gösterdi. Köprünün bir ucuyla diğer ucuna yapılan viyadük ayaklarının yüksekliği 2 metreye ulaşırken, köprü ayaklarının yüksekliği nedeniyle 6007 sokak numara 87'deki apartman girişinde kot farkı oluştu. 

Viyadük ayaklarının apartmanın giriş katıyla neredeyse aynı seviyede olduğunu ve köprü çalışmasının tamamlanmasından sonra 6007 sokak numara 87'deki apartman girişinin tamamen kapanacağını belirten Şemsettin İyitür, "Yetkililer bize eski köprünün yerine yapılan yeni köprünün hemen hemen aynısı olacak dediler ancak şimdiki köprünün yüksekliği 2 metreye kadar çıktı. Köprünün yüksekliği neredeyse apartmanın birinci katına kadar geldi. Böyle olacağını bilseydik zaten baştan biz böyle bir köprünün yapılmasına izin vermezdik. Galiba tepki olmasın diye bize yalan söyleyerek köprü çalışmalarına başladılar. Madem köprü böyle yapılacaktı o zaman baştan niye bu apartmana ruhsat verdiler. Mahalleli olarak bizi mağdur edenler hakkında şikayetçi olacağız" diye konuştu. 


Yeşil alanlar düşünülmedi

Bestekar Yusuf Nalkesen Sokağı numara 113'teki apartmanda oturduğunu belirten Selçuk Yücelt ile numara 125'te oturan Makbule Çakır da, yeni inşa edilen köprü nedeniyle sokaklarına araç girişinin tamamen kapandığını belirttiler. Olası bir yangın ya da hastalık durumunda mahallelerine hiçbir aracın giremeyeceğini belirten Selçuk Yücelt, "Yapılan çalışma aynen Karadeniz fıkralarındaki gibi. Eski köprü varken apartmanımızın önüne araçlarımızla girip çıkabiliyorduk ancak şimdi yeni inşaa edilen köprü nedeniyle sokağımızın tek girişi olan yer tamamen kapandı. Apartmanımızın arkasından Demirköprü Altgeçidi, sağ tarafında metro istasyonu hattı, ön tarafında da dere yatağı var. Apartmanlarımızın tek araç giriş yolu köprünün bulunduğu alandı ancak köprü yükseltilince bu yol da kapandı. Buradaki binalarda bir yangın çıksa ya da birinin bir ambulansa ihtiyacı olsa sokağa araçla giriş mümkün değil" diye konuştu. 


Köprülerin yayalar düşünülmeden, yeşil alanların yok edilerek yapıldığını öne süren mahalle sakinlerinden Doğan Karael ise, "Yapılan köprü tamamen bizleri mağdur etti. Yetkililer bize doğru düzgün bilgi vermiyorlar. Yolun bir ucu 6007 sokakta diğer ucunun ise nereye bağlanacağı belli değil. Nasıl plan proje yapılmış anlam veremiyoruz. Bu kadar yüksek köprü olur mu" dedi.



Metin Burmalı/Yeni Asır


Geri Dön