05 / 05 / 2024

Urfa Haliliye'de Şehir Parkı planlanan bölgede AVM yükseliyor!

Urfa Haliliye'de Şehir Parkı planlanan bölgede AVM yükseliyor!

Riha iha'nın (Urfa) merkez Haliliye ilçesinde kentin tek ana arteri olan Atatürk Caddesi üzerinde yıkılan 11 Nisan Stadı'nın yerine AK Parti'nin vaat ettiği yeşil alan projesi, alışveriş merkezine dönüştü.



Stad, olimpik yüzme havuzu, basket sahaları ve Emirgan Çay Bahçesi'nin yıkılmasıyla elde edilen 34 bin metrekarelik alan, 29 Mart yerel seçimlerinde AK Parti tarafından zemin altı otopark ve zemin üstü yeşil alan olarak 763 proje arasında gösterilmişti. 


Yeşil alan olmadı 15 milyon dolar bedel ile 7 Mart 2015 tarihinde temelleri atılan alanda AVM yapılması, sivil toplum örgütleri ve halkın tepkisine neden oldu. Şehir Plancıları Odası'nın konuyu mahkemeye taşımasıyla Urfa Büyükşehir Belediyesi geri adım attı. STÖ, halk ve Şehir Planlayıcılan Odası'ran itirazları üzerine, 4 katın otopark ve ticari alan olacağı, üst kısmının ise yeşil alan olacağı karar altına alındı. Ancak bu doğrultuda hazırlanan projede imar komisyonunda geçirdiği değişiklikler ve meclisin onayı Riha'da AKP'nin yerel seçim vaatlerinde 'Şehir Parkı' olarak yer alan eski 11 Nisan Stadı alanında şimdi AVM yükseliyor. Alanın ticari amaçlarla kullanılacağının ortaya çıkması sivil toplum örgütleri ve halkın tepkisine neden oldu ile AVM'ye döndü. 35 bin metrekarelik alanın 32 bin metrekaresinin yeşil alan olacağını ve geri kalan kısmının ticari alan olacağına dair onaylanan projeler, etrafı demir brandalarla çevrilen alanın içinden AVM inşaatının bitme aşamasına getirilmesi ile boşa çıktı. 


Müjde vermişlerdi Proje aşamasında defalarca tartışmalâra neden olan ve Şehir Parkı olacağı iddiası ile temeli atılan alanın tanıtım töreninde konuşan dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve şimdi Tanm ve Hayvancılık Bakanı olan Faruk Çelik, "11 Nisan Şehir Parkı hayalimizdi, gerçekleşiyor. Yasal süreçler nedeniyle uzun zaman kaybettik ama Büyükşehir Belediyesi'nin gayretiyle bugün hayata geçmesinin ilk adımı atılıyor, hızlıca bitecek. Burası bir meydan ve yeşil alan olacak. Açılışa davet edilirsem kurdele kesimine de geleceğim" sözleri ile müjdeyi vermişti. 


Projenin ihalesini üstlenen TURKMALL firması ise Türkiye'de yaptıkları AVM'ler ve İstanbul Beyoğlu'nda buluuıan Emek Sineması ile İnci Pastane'si'nin yıkımını gerçekleştirmesi ile gündeme gelmişti. 


Aydınlık


Geri Dön