06 / 05 / 2024

Urla Zeytineli köyünde bir arazi 1. derece SİT alanı iken 3. derede SİT alanı oldu!

Urla Zeytineli köyünde bir arazi 1. derece SİT alanı iken 3. derede SİT alanı oldu!

Aydınlık Gazetesinin haberine göre İzmir Urla Zeytineli köyü Hacılar Koyu'nda Erdoğan'ın kendisi ve ailesi için yapılacak villaların bulunduğu arazinin usulsüz bir şekilde 1. dereceden 3. derece SÎT alanı haline getirildiği iddiaları doğrulandı...



Aydınlık'ın ulaştığı bilgilere göre söz konusu arazide derece değişikliği çeşitli bilim dallarının hiçbir araştırması olmadan ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü resmi sitesinden yayınlanmadan gizlice yapıldı. Değişikliğin yapılmasının ardından ağaçlar kesilerek imara hazır hale getirilirken kolay ulaşım açısından da Zeytineli köyünden Hacılar Koyu'na asfalt yol yapıldı. Erdoğan'ın ailesiyle birlikte her yaz tatilini geçirdiği bu koyda yer alan 14 villanın yakın arkadaşı Hamdi Boyacı'ya ait olduğu ve yapılacak olan villalarm ise Erdoğan ve ailesi için yapılacağı iddia edildi. Vatandaşların karadan geçişinin yasak olduğu koy civarında bir GSM şirketinin de tesis kuruduğu iddialar arasında. Zeytineli köyü Muhtarı K.E. Aydınlık'a şöyle konuştu: "Burası daha önceden 1. derece SÎT alanıyken bir şekilde 3. derece SÎT alanı oldu. 


Benim elimde bir rapor yok; fakat gelen yetkililer böyle belirtiyor. Koy kenarında şu an 14 villa var. Bunların sahibi ise Hamdi Boyacı'dır." SÎT alanında derece değişikliğinin yapılması için çeşitli bilim dallarının araştırma yapması gerektiğini, fakat bilgisi dahilinde böyle bir araştırma yapılmadığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Rahmi Pınar, "1. dereceden 2. dereceye geçirebilmek için öncelikle jeofizik aramaların yapılması gerekir. Onu ancak İzmir'deki bir üniversitenin jeofizik mühendisleri yapabilir; fakat böyle bir aramayı biz yapmadık. Sonra arkeoloji bölümleri araştırır " diye konuştu. 


Değişiklik gizili yapıldı1  İzmir  Şehir Plancıları Odası Başkanı Nehir Yüksel, SÎT alanlarının arkeolojik, kentsel, tarihi ve doğal SÎT alanları olarak ayrıldığını ve 1 buçuk yıl önce doğal SÎT alanlarının Anıtlar Yüksek Kurumu'nun kontrolünden çıkarılıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'ne verildiğini hatırlatarak, "Urla Zeytineli köyü 1. derece SÎT alanıyken 2. dereceye ardından 3. dereceye düşürüldü. Böylece villa yapılmasının önü açıldı" dedi. 


Aydınlık


Geri Dön