30 / 04 / 2024

Üst sınır ipoteği nedir?

Üst sınır ipoteği nedir?

Bir taşınmaz malın kredi veya herhangi bir borca karşı teminat olarak gösterilmesi durumunda taşınmaz mal üzerinde ipotek kurulmuş oluyor. Peki, üst sınır ipoteği nedir? İşte yanıtı...



Üst sınır ipoteği nedir?

Bir taşınmaz malın kredi veya herhangi bir borca karşı teminat olarak gösterilmesi durumunda taşınmaz mal üzerinde ipotek kurulmuş oluyor. Peki, üst sınır ipoteği nedir?


Üst sınır ipoteği..

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ipotek kurulduğu anda henüz doğmamış olan ve fakat ileride doğacak olan bir alacak için kurulur.


Bu ipotekte, gerek anapara, gerek sözleşme ve gecikme faizleri, gerekse mahkeme ve icra giderleri ancak tapu sicilinde tescil edilmiş olan alacak miktarını aşmamak kaydıyla ipoteğin kapsamına girerler.


Cari hesap ilişkisinde ileride doğması muhtemel tazminat alacaklarında tesis edilebilecek ipotek türü, üst sınır ipoteği olarak tanımlanıyor.


İpotek için gerekli belgeler.. 

İpotek işleminin gerçekleştirilmesi için ayrıca birtakım belgeleri temin etmek gerekiyor. Bu belgeler; 


1. İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları

3. Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.

5. Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri



İpotek harçları 2014!


Geri Dön