02 / 05 / 2024

Uzman isim uyardı! Depremin ardından şimdi de enkazda büyük tehlike!

Uzman isim uyardı! Depremin ardından şimdi de enkazda büyük tehlike!

Depremin ardından yeni bir tehlike ortaya çıktı. Deprem enkazlarının asbest ve kurşun gibi sağlığa çok zararlı maddeler barındırdığı bildirilirken, bununla ilgili alınması gereken önlemler konusunda da uyarılar geldi.



Türkiye’yi vuran asrın depreminde 10 ilde 60 binin üzerinde bina ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Deprem sonrası oluşan enkazlarla ilgili de uzmanlardan çok önemli bir uyarı geldi.

Deprem sonrası, yıkılan binaların yapımında kullanılan kurşun asbest ve PCB gibi tehlikeli maddeler açığa çıktı. Moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışan bu tehlikeli maddeler, önlem alınmadığı takdirde, önemli sağlık sorunlarına yol açacak.

 Uzman isim uyardı! Depremin ardından şimdi de enkazda büyük tehlike!

DÜNYA’dan Emel Yiğit’e konuşan Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği Başkan Yardımcısı Kenan Yıldız, bina yapımında kullanılan söz konusu bu maddelerin ciddi sorunlar yaratacağı konusunda uyarıda bulundu.

Yıldız, depremle oluşan enkazlarda, başta asbest olmak üzere duvarlarda kullanılan boyalardaki kurşun, yapı malzemelerinde kullanılan PCB gibi tehlikeli kimyasalların bulunduğunu vurguladı.

Bunun dışında binalardaki çatlaklarda oluşan küf mantarlarının ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğunu söyleyen Yıldız, ilk etapta enkaz kaldırma çalışmaları yapanların bu tehlikeye maruz kalacağın iddia etti.


Geri Dön