23 / 07 / 2024

Uzman isim uyardı! Depremin ardından şimdi de enkazda büyük tehlike!

Uzman isim uyardı! Depremin ardından şimdi de enkazda büyük tehlike!

Depremin ardından yeni bir tehlike ortaya çıktı. Deprem enkazlarının asbest ve kurşun gibi sağlığa çok zararlı maddeler barındırdığı bildirilirken, bununla ilgili alınması gereken önlemler konusunda da uyarılar geldi.




Bunun ardından enkazların götürüleceği alanlarda çalışanlar ve yaşayanların da tehlikede olduğunu vurulayan Yıldız, ayrıca molozların döküldüğü alanlarda gerekli önlemler alınmaması halinde, tehlikeli maddelerin yer altı sularına karışmasının da söz konusu olduğunu bildirdi.

Uzman isim uyardı! Depremin ardından şimdi de enkazda büyük tehlike!

"MUTLAKA SULAMA YAPILMALI!”

Bölgede deprem nedeniyle su sorunu yaşandığına dikkat çeken Yıldız, ancak molozların olabildiğince sulanması halinde asbest sorununu azaltmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Yıldız, enkaz kaldırma çalışmaları sırasında demir gibi dönüştürülebilir maddelerin kesilerek alındığını, bunun da tehlikeyi artırdığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“O nedenle hem enkaz kaldırma faaliyetleri esnasında hem çalışanlar hem de çevredekiler maske kullanmalı. Bunun dışında molozlar üzerine sulama yapılması gerekmekte. Enkazdan molozlar kaldırılıp götürülüyor, afetten dolayı tehlikeli maddeleri tespit etmek çok zor ancak bunlar, toplama alanlarında tepeler oluşturmayacak şekilde bırakılmalı. Sürekli rüzgâra maruz kalan yükseltilerdeki tozlar yıllarca etrafa yayılacak. Bu yüzden çıkan molozlar çukur alanlara dökülmeli ve zemin, atıkların yer altı sularına karışmaması için geçirme yapmayacak şekilde kapanmalı.”


Geri Dön