Uzmanı uyardı! Eğer vatandaşlar bunu yapmazsa kiralar artmaya devam edecek!
Konut fiyatları ve kiralardaki artış hız kesmeden devam ederken, İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün konu ile ilgili çok önemli bir açıklama yaptı. İşte Rıdvan Akgün'ün o açıklaması...
Türkiye İstatistik Kurumu'nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı konut satış istatistiklerine göre ülke genelinde konut satışları 2024 yılının Ocak ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 17,8 azalma göstererek 80 bin 308 şeklinde oldu. Açıklanan resmi rakamlara göre ülke genelinde 2. el konut satışları 2024 yılının Ocak ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 21,6 azalış göstererek 55 bin 45 şeklinde oldu. Toplam konut satışları içerisinde 2. el konut satışının payı yüzde 68,5 şeklinde oldu.
KONUT SATIŞLARINDA YAŞANAN BU DÜŞÜK KİRALIK KONUT FİYATLARINI YÜKSELTİR Mİ, DÜŞÜRÜR MÜ?
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Müdürlüğü tarafından, ülkemizde çok sayıda evin boş olması, birden fazla evi olanlara yönelik vergi ödemelerinde değişiklikler yapılması ve kiralık konutlar için e-devlet üzerinden kayıt yapılmasına ilişkin düzenlemeleri de yeniden gündeme getirdi.
Ülkemizde son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektörü üzerine yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili olarak önemli açıklamalar yapan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "Son 2 iki senedir ülkemizde konut satışları düşük. TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre 2023 Ocak'ta İzmir'de 4 bin 894 şeklinde olan konut satışı, bu senenin aynı döneminde yüzde 15,6 azalış gösterdi ve 4 bin 131 şeklinde oldu. Yaşanan bu durum konut alan olmadığı müddetçe kiralık konutların fiyatların artırması anlamına geliyor. Barınmak için mevcut kiralık konutlara olan talep artıyor ve yüksek kira bedelleriyle de karşı karşıya kalınıyor. Durum böyle olunca da kira fiyatlarında yaşanan artışlar, satış fiyatlarında artıştan daha fazla olmuş oluyor. Bir sene içinde satılık konutlarda fiyat yüzde 60-70 oranında artış gösterirken, kiralık konutlarda söz konusu bu oran yüzde 100'e çıktı hatta geçti. Geçen yıl 7-8 bin Türk Lirası kirası olan bir daire bu sene 15 bin Türk Lirası olmuş" diye konuştu.
KONUT ALIMI İÇİN NELER YAPILMALI?
Yaptığı açıklamada birden fazla konutu olana getirilmesi planlanan vergiye de değinen Akgün, "Yatırımlık veya başka bir amaç için birden çok konut alımı zorlaştığında, konut almayan insanların kiralık konut bulması da giderek zorlaşıyor. 'Birden fazla fazla konut alınsın' diye teşvik edilmesi gerekirken bunun tam tersi şekilde birden fazla evi olana vergi çıkarılıyor. Türk ekonomisinin lokomotifi olarak bilinen inşaat sektörünün teşvik edilip, daha çok üretim yapılmasının sağlanması durumunda kira bedelleri de düşer. Ayrıca vergi çıkartılmasından korkanlar, 2. evlerini de satışa çıkaracak. Bu sebeple piyasada bir arz oluşacaktır fakat zannedilmesin ki konut fazlalaştı. Çünkü zaten satılmış olan konutların bazılarında oturan kiracılar bulunuyor" dedi.
'BİR YIL İÇERİSİNDE 2 MİLYON MÜKELLEF VERGİ BEYANNAMESİNDE BULUNMADI'
Açıklamasında bir sene içinde 2 milyon mükellefin emlakla ilgili vergi beyannamesinde bulunmadığına değinen Rıdvan Akgün, şunları dile getirdi: "Gelir İdaresi, bununla ilgili olarak da düğmeye bastı. 2 milyona yakın mükellef bu konu ile ilgili olarak devletle karşı karşıya gelmek zorunda kaldı. Çünkü kiraya verilemeyen boş evler var veya insanlar kira kontratını elden yapıp 3-5 ay da elden kira alıyor.
Böylelikle vergi beyannamesi verilmiyor ve emlak vergisi ödemiyor. Kira kontratlarının artık böyle e-devlet üzerinden gerçekleştirilmesi ve devletin görebileceği hususlarda yansıtılması oldukça iyi olacak. Kira kontratları e-devlet üzerinden yapılırsa anında gelir idaresine yansıyacağı için de kimin kaç paraya kira kontratı yaptığı görülmüş olacak. Böylece hemen vergi kontratı yapılacak. Bu kuralın önümüzdeki ay başlayacağı belirtiliyor."
'Kiram pahalı, Türkiye'de yaşamak daha ucuz' diyen İngiliz turist, 1 ay Antalya'da otelde kalacak!