22 / 12 / 2024

Uzmanlar peş peşe açıkladı! Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli! 

Uzmanlar peş peşe açıkladı! Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli! 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından; Karadeniz bölgesinin depremselliği de gündem oldu. Uzmanlar peş peşe açıkladı! Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli!



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerle ilgili "Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem Kızıldeniz’den başlayan, kuzeye doğru ilerleyip Suriye’nin batı kenarını kat eden ve Hatay’dan ülkemize girip, Doğu Anadolu Fayı ile birleşen Ölü Deniz Fay Zonu’nun kuzey ucunda, Doğu Anadolu fay hattı ile birleşim noktasında gerçekleşti" ifadelerine yer verilen raporda, "Fayın Pazarcık ve Hatay arasında uzanan yaklaşık 125 kilometrelik kısmı kırıldı. Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki deprem ise ayrı bir fay üzerinde ama yine Doğu Anadolu fayı ile bağlantılı olan Çardak fayı üzerinde gelişti ve özellikle ilk depremde hasar alan binaların yıkılmasında önemli role sahip" denildi. 

Türkiye'nin komşu ülkesi Gürcistan’ın Guria bölgesindeki Ozurgeti ilçesi merkezli 2 deprem ile ilgili değerlendirmelerin de yer aldığı bilgi notunda, Karadeniz'in depremselliği işaret edildi. 

Uzmanlar peş peşe açıkladı! Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli! 

Son 20 senede Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler meydana geldiğine dikkat çekilen notta, "Karadeniz fayı, Karadeniz sahilinin güney kenarına paralel olarak uzanan güneye eğimli bir ters faydır. Eğim atımlı fayların deprem üretme potansiyeli doğrultu atımlı faylar ile kıyaslandığında çok daha azdır" ifadelerine yer verildi ve son 10 bin yılda herhangi bir şekilde hareketlenmiş olan faya aktif fay denildiği belirtilerek, "Karadeniz fayı Bartın’da 1968 yılında 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir" açıklaması yapıldı.

Uzmanlar peş peşe açıkladı! Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli! 

Bu nedenle aktif bir fay sistemi olduğu aktarılan bilgi notunda, "Bu fayın geçtiği yerde en azından bu büyüklükte bir deprem üretme potansiyelinin olduğu söylenebilir" açıklaması yapıldı. Şubat ayında Batum ve çevresinde büyüklüğü 4'ten fazla depremlerin yaşandığı ifade edilen notta, "Bu da Karadeniz fayının aktif olabileceğini göstermektedir" denildi. 

Bu sebeple özellikle Karadeniz Bölgesi için Karadeniz fayının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekilerek "Gereken tüm tedbirler Bartın’da meydana gelen depremin ışığında dikkate alınıp bilimsel olarak değerlendirilmelidir" açıklaması yapıldı. 

Ankara Ticaret Odası 100’üncü yılında depremzedelere 100 konut inşa edecek!

Deprem kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Taşınma ve kira yardımı kaç lira? Depremzede kira yardımı ne zaman yatacak?

Binanız sağlam mı değil mi? Bunu nasıl ve kaç paraya öğreneceksiniz? Hemen bakın!


Geri Dön