Uzmanlar uyarıyor: Yazlık evlere kışlık bakım şart!
Yaz tatili bitti, yazlık evlerin bir sonraki yaza kadar kapısı kapandı. Fakat bütün bir kış boyunca bakımsız kalan bu evler rutubet, küf, mantar gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. İşte yaz tatilinizin başında kötü sürprizlerle karşılaşmamanız için yalıtım önerileri...
Okullar açıldı ve kışlık evlere dönüş başladı. Posta gazetesinden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, birçok kişi yazlık evinin kapısına kilit vurup kente geri döndü. Fakat bütün bir kış boyunca yazlık konutunu unutmayın. Geri döndüğünüzde küf ve rutubet gibi kötü sürprizlerle karşılaşmanız mümkün. Uzmanlar, yazlık evlerin de bakıma muhtaç olduğunu ve yalıtımın şart olduğunu belirtiyor.
RUTUBET OLUŞUYOR
Kış boyunca yeteri kadar korunamayan yazlık konutlar özellikle rutubetli bölgelerde sert geçen kışın ardından yıpranıyor ve neredeyse her sene yeniden elden geçirilmesi gerekiyor. İzocam, yalıtım sayesinde yazlık konutların ömrünün uzatılabileceği, her yıl bakım gerektirmeyeceği ve yazın iç ortam serinliğinin uzun süre korunabileceği konusunda konut sahiplerini bilgilendiriyor.
ENERJİ TÜKETİYOR
Uzun zaman boş kalan yazlıklarda, iç ve dış ortam sıcaklık farklılığı nedeniyle rutubet oluşuyor. Ülkemizde ısı yalıtımı denildiğinde, daha çok soğuğa karşı alınması gereken önlemler akla gelse de sıcak iklimde yalıtım çok daha önemli. Yalıtımsız veya yeterli kalınlıkta yalıtımı bulunmayan yazlık evlerde çalışan klimalar yüksek enerji tüketimine sebep oluyor.
DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
İzocam Genel Müdür Yardımcısı Doruk Özcan, kış boyunca terk edilmiş halde kalan yazlıkların kışın olumsuzluklarından daha fazla etkilendiğini söyleyerek, “Yağan yağmur çatılarda akma yapabiliyor, bazı duvarlar suyu içeri çekebiliyor ve evler uzun süre bu şekilde kalıyor. Bu gibi durumlar tamir masraflarını artırıyor ve giderilmesi güç hasara da sebebiyet veriyor” diye konuştu.
YAZLIK EVİN YALITIMINDA BUNLARA DİKKAT!
-Tüm dış duvarlar standarda uygun manto levhaları ile çepeçevre yalıtılmalı,
-Eğimli çatılarda camyünü çatı şiltesi kullanılmalı. Kullanılmayan çatı aralarında döşeme üzerine, kullanılan çatı aralarında mertek aralarına uygulanır.
-Düz teras çatılarda ise ısı yalıtım levhasının (XPS) su yalıtımı ile birlikte bir sistem içerisinde doğru bir şekilde kullanılması gerekir.
EN AZ 6 SANTİM
Kalın yalıtımın, yaz aylarında klima kullanımından kaynaklı enerji tüketimini azaltacağını söyleyen Doruk Özcan, “Bodrum’da, Antalya’da ya da Çeşme’de yer alan bir evin en az İstanbul’dakiler kadar yalıtıma ihtiyacı bulunuyor.
Örneğin, Datça’da yer alan bir yazlıkta duvarlarda mevcut yerel yönetmelikler çerçevesinde asgari 6 santimetre ve çatılarda en az 10 santimetre yalıtımın yapılması gerekiyor. Bu kalınlıklar Fethiye, Datça, Marmaris ve Gökova gibi yazın göz bebeği olan diğer ilçelerimiz için de geçerli” şeklinde konuştu.