28 / 04 / 2024

Uzmanlar uyarıyor, yolda kalmayın! Kavurucu sıcaklarda araç hararetine dikkat!

Uzmanlar uyarıyor, yolda kalmayın! Kavurucu sıcaklarda araç hararetine dikkat!

Araçların sağlıklı şekilde kullanılmasında, özellikle motorun düzgün çalışması büyük önem taşıyor. Motorun sorunsuz çalışabilmesi için birçok etken var. Ancak bunların başında motorun performansını doğrudan etkileyen soğutma sıvısı yer alıyor.



Son günlerde yaşadığımız kavurucu sıcaklıklar bir çok aracın yolda kalmasına neden olabiliyor. Soğutma sıvısının eksik olması ya da bitmesi durumunda, geri dönüşü olmayan hasarların yaşanabileceğine değine Motul Satış Müdürü Kerem Oyılmaz, “Soğutma sıvısı aracın motorunun doğru ısıda çalışmasını sağlar. Bu sıvının eksik olması ya da bitmesi durumunda, kışın soğuk havalarda motor donabilir, sıcak havalarda ise motor çalışması gereken ısının çok üzerine çıkacağı için üst kapak contası yanar ve araç hararet yapar. Aracın bu duruma gelmesi hem araç için hem de sürücü için büyük tehlikeler yaratabilir. Bu sebeple, soğutma sıvısı araç için büyük önem taşıyor. Düzenli olarak soğutma sıvısı seviyesi kontrol edilmeli, üreticinin önerdiği doğru sıvıyı kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Uzmanlar uyarıyor, yolda kalmayın! Kavurucu sıcaklarda araç hararetine dikkat!

SIVI NEDEN AZALIR?

Soğutma sıvısının eksilmesinde birden çok etkenin rol alabileceğine dikkat çeken Oyılmaz şöyle devam etti: “Sıvının yer aldığı motor elemanlarında meydana gelecek kaçaklar, aracın yüksek hararet yapmasına, hazneden suyun taşması ya da yanması soğutma sıvısının azalmasına neden oluyor. Böyle bir durumda; plastik ya da kauçuk olan soğutma sistemi borularının kontrol edilmesi, radyatörün sorunsuz çalışıp çalışmadığına bakılması, kapak contası ve aşınma ihtimaline karşı su deposu kapağına da bakılması lazım. Motor bloğu tapalarının yıpranması da sıvı eksikliğine yol açabilir. Araç bakım sıvılarında 170 yıllık uzmanlığı olan Motul, aşırı sıcaklarla mücadele etmek zorunda kalan otomobillerde hararete karşı en iyi çözümü sağlamaktadır.”

Araç sahipleri için önemli uyarılarda bulunan Motul Türkiye Satış Direktörü Kerem Oyılmaz, “Motor sisteminin olmazsa olmazı soğutma sıvısının eksikliği kışın çok soğuklarda donma, yaz aylarında da hararete neden olabilir. Aracın hararet yapması durumunda, sürücüler araçlarını kenara çekip öncelikle motorun soğumasını beklemelidir. Soğumayı hızlandırmak için kalorifer çalıştırılırsa motor bölümündeki aşırı sıcak hava daha hızlı tahliye olur. Motor iyice soğumadan soğutma sıvısı kabı açılırsa patlama meydana gelebilir. Araç soğuduktan sonra, yüzde 50 saf su, yüzde 50 antifriz özelliğinde sıvı konulmalıdır” şeklinde konuştu.


 

 


Geri Dön