Vadeli banka faizleri ve döviz artışı inşaat sektörünü vurdu!
Tatilcilerin gözdesi Bodrum’da yapı sektörü zor zamanlardan geçiyor. Özellikle mega projelerde, konut satışları neredeyse yarı yarıya azaldı. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri, çözüm için konut kredilerine erişime işaret ediyor
Ülke genelinde konut satışlarında düşüş devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan Konut satışları 2015'ten bu yana en düşük seviyelerinde seyrediyor.
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre konut finansmanına erişimin giderek daha da zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artışların da etkileriyle giderek daha da yavaşlayan konut satışları, 2023'te bir önceki seneye göre yüzde 17,5 azaldı.
Son dönemlerde pek çok lüks konut projesinin hayata geçirildiği ülkemizin gözde turizm bölgeleri arasında yer alan Bodrum’da da durum pek parlak gözükmüyor. Özellikle büyük projelerde konut satışlarının yarı yarıya düşüş gösterdiği Bodrum'da, satış yapılamaması sebebiyle yatırımcı firmaların ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Söz konusu projelerin öngörülen tarihlerde tamamlanamadığı Bodrum'da yatırımcı, 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle başlayan turizm sezonu ile beraber sektörde hareketlenme bekliyor.
Gazete Duvar'dan Selçuk Arslan imzalı habere göre 2024'e ilişkin sektör beklentilerini dile getiren Bodrum Global İpek Yapı - Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan İpek, konut kredilerinde yaşanan erişim zorluğunun sürmesi halinde konut piyasasında yavaşlamanın devam edebileceğini kaydediyor.
Ramazan İpek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “2023 ve 2024 seneleri konut piyasasında farklı eğilimlere işaret ediyor. 2023 yılında konut fiyatları, genel ekonomik durum, faiz oranları ve inşaat sektöründe yaşanan aktiviteler gibi faktörlerden etkilendi. Fakat 2024 yılına gelindiği zaman, ekonomik gelişmeler ve konut talebinde yaşanan artış olumlu etmenler sunarken faiz oranlarındaki potansiyel artış ve küresel belirsizlikler bazı riskleri de beraberinde getirdi. Bunun sonucunda da ne yazık ki düşüş yaşandı. İnsanların yatırımları farklı yönlere oldu” diye konuştu.
'VADELİ BANKA FAİZLERİ VE DÖVİZ ARTIŞI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ VURDU'
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Bodrum için de benzer bir sürecin sürdüğünü kaydeden Ramazan İpek, “Türkiye genelinde sektörde bir gerileme bulunuyor. Enflasyon kaynaklı bir talep azlığı da mevcut. Bir de maliyetler yükselince bu ister istemez fiyatlara da yansıyor. Bunlar bu sektörü olumsuz şekilde etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bodrum’da da düşüş yaşanıyor, özellikle yerli yatırımcılar konut almıyor. Özellikle ekonomideki gelişmeler sebebiyle insanlar döviz ya da vadeli yatırımları tercih ediyorlar. Özellikle orta ve dar kesimliler açısından tatilcilerin gözdesi Bodrum’da konut almak hayal oldu. Doktor, polis, öğretmen gibi kamu çalışanları da bu açıdan bazı ciddi sorunlar yaşıyor. Kredilere erişim zorlaştı ve konut kredisi faizleri de büyük oranda artış gösterdi. Bu bağlamda Bodrum’da işler pek de iyi gitmiyor. Bizler de orta gelirli kesime konut satmaktan zorlanıyoruz. Söz konusu bu durumdan dışardan gelen firmalar da etkileniyor. Satışlar yok denecek kadar azaldı” dedi.
Döviz artışlarını değerlendirmek isteyen yatırımcıların da Bodrum’a ilgi gösterdiğini dile getiren İpek, “Tabii bu olumsuz durumun dışında Bodrum’a yurt dışından ciddi talepler de mevcut. Döviz kurunda yaşanan artışlar Avrupalı turistler için büyük bir fırsat. Dövizin yükselişini değerlendirmek isteyen gurbetçilerin talepleri de var. Rusya’dan ciddi bir şekilde talep alıyoruz. Üst segment konutlara da ilgi var. Dövizdeki hareketlilik bazı kesimler için fırsata dönüştü“ dedi.
'SON 8 YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ'
BODEV İnşaat Yönetim Kurulu üyesi ve Mimar Mustafa Tuğrul Tarık da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Bodrum’da 2023 yılında kısa bir süre olumlu artışın olduğunu fakat söz konusu bu durumun çok kısa sürdüğünü kaydetti. Tarık açıklamasında tatilcilerin gözdesi Bodrum’da konut piyasasının şu anda durma noktasına geldiğini belirtti.
Aralık'taki yukarı yönlü gelen verilerin Ocak'ta yine tersine döndüğünü kaydeden Mustafa Tuğrul Tarık, “Hem beklenti hem de güven endeksleri Ocak'ta konut piyasasında sınırlı bir yükseliş göstermiş olmakla beraber düşüş süreci sürmüştü. Bu kapsamda 2024'ün ilk çeyreğinde sektördeki verilere göre ciddi bir yükseliş yaşanmadı. Sektörel gelişmelere bakıldığı zaman Türkiye 2023'ü, 8 sene öncekine yakın satış rakamları ile kapattı. Yani sektör olarak hem Bodrum’da hem de ülke ölçeğinde kayıp yaşanıyor. Rakamlar bize sekiz senenin en kötü dönemini yaşadığımızı gösteriyor” diye konuştu.
Piyasada yaşanan bu sıkışmadan Bodrum’da faaliyet gösteren şirketlerin etkilendiğini kaydeden Mustafa Tuğrul Tarık, “Yapı sektörünün finansmanında ciddi sorunlar yaşanıyor. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre konut satışları olumsuz bir seyir izliyor. Yaşanan bu durum da yatırımcıları finans açısından zorluyor. Bundan kaynaklı olarak pek çok konut projesi durmuş durumda ya da sözleşmede belirtilen tarihlerde bitirilemiyor. Konut kredilerine erişim yok. Orta gelirli konut alamıyor. Diğer yatırımcı da farklı alanlara yöneliyor. 2024'ün 2. yarısından itibaren beklenen faiz indirimlerine paralel şekilde bankacılık kesiminin konut kredilerine erişimi rahatlatması sonrasında sektörde canlılık meydana geleceğini öngörüyoruz. Eğer aksi bir durum var olan pazarı daha da daraltacaktır” dedi.
Evlerini satan yabancılar için denetim şart!
Mahkeme 'dur' demişti, TOKİ vites yükseltti: 'Kanal İstanbul' çevresindeki inşaatlar tam gaz!
Kiracılar dikkatli olun! Ev sahibiniz kiraya yüzde 100 zam yapabilir...