04 / 07 / 2024

Vakko'nun arazisine 70 metrelik alışveriş kulesi dikilecek

Vakko'nun arazisine 70 metrelik alışveriş kulesi dikilecek

Akkom şirketinin 56 milyon dolara satın aldığı Vakko'nun arazisine 70 metrelik alışveriş kulesi dikilecek



Merter'de bulunan ve 2 yıl önce Colins'in sahibi Nurettin Eroğlu'nun da ortak olduğu Akkom şirketinin 56 milyon dolara satın aldığı Vakko'nun arazisine 70 metrelik alışveriş kulesi dikilecek. Arazi ile ilgili belediyeye başvuran şirket "Şehir içinde kalan arazide 5 kat yükseklik, mimari olarak sağlıklı ve estetik çözümler üretilmesini engelliyor. Bu nedenle yükseklik serbest olsun" dedi. Meclis ise "70 metrelik kule dikebilirsin" onayı verdi.

Dünyaca ünlü giyim markası Vakko'nun, Merter'de bulunan fabrika binasının yerine 70 metrelik kule dikilecek. Önceki planlarda "ticaret hizmet ve konut alanında" bulunan arazide yapılan plan tadilatı ile konut alanı imarı kaldırıldı. Arazi tamamen ticaret hizmet alanına alındı. Böylece araziye 54 bin metrekare, 70 metre yüksekliğinde alışveriş merkezi ve rezidans kulesi yapılmasının önü de açıldı.

"ESTETİK OLMASI İÇİN YÜKSEK OLMASI GEREKİR"

Vakko'nun 36 bin metrekare arazisini 2007 yılında 56 milyon dolara alan Akkom Mühendislik İnşaat ve Turizm şirketi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak, arazide kat yüksekliği izninin serbest bırakılmasını istedi. Arazide kat yüksekliğinin 5 ile sınırlandırıldığına dikkat çekilen başvuruda, bunun mimari olarak sağlıklı ve estetik çözümler üretilmesini engellediği öne sürüldü. "5 kat yükseklikteki bir yapı araziye yatay yerleşebileceği için parsel üzerinde yoğunluk olur, bahçe kullanımı azalır" denilen başvuruda, plan tadilatı teklifi yapıldı.

İmar Bayındırlık Komisyonu ise hazırladığı raporda yüksekliğin 70 metreyi geçemeyeceği vurgusu yaptı. Komisyon raporunda, "Uygulama planı yapılmadan inşaata başlanamaz. Hava mania hattı yükseklik değerleri aşılamaz. Zemin kotunun altında kalmak kaydı ile bodrum katlardaki parselin tamamında otopark, sığınak alanları olarak düzenlenebilir. Yükseklik 70 metreyi geçemez" denildi. Meclise sunulan rapor, CHP'li meclis üyelerinin karşı çıkmasına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

ALIŞVERİŞ MERKEZİ VE REZİDANS OLACAK

Planlama Müdürlüğü "Çevreye emsal teşkil edicidir" diyerek bu tadilata karşı çıktı.

Ticaret hizmet alanında iş merkezi, ofis, büro, çarşı, alışveriş merkezi, rezidans, sinema, tiyatro, müze, sergi salonu gibi kültür tesisleri ile lokanta, restoran gibi eğlenceye yönelik kullanımlar; yönetim binaları, banka ve finans kuruluşları yer alabiliyor.

Vakko'nun Merter'de bulunan fabrika arazisi 2007 yılında satıldı. 20 Şubat 2007'de kurulan ve Vakko'nun arazisini 56 milyon dolara alan Akkom Mühendislik İnşaat ve Turizm Şirketi'nin ortakları arasında işadamları Nurettin Eroğlu, Kemal Ayvacı ve Muammer Saka bulunuyor. Nurettin Eroğlu, bünyesinde Loft ve Colins gibi giyim markalarını barındıran, Eroğlu Şirketler grubunun sahibi. Kemal Ayvacı ise 2004'te sahibi olduğu Doğa Madencilik Şirketi ile Özelleştirme İdaresi'nden Bakırköy'de 87 dönümlük deniz manzaralı Sümerbank arazisini 44 milyon dolara satın alarak adını duyurdu.

Trabzonspor eski yöneticisi Muammer Saka ise İttifak İnşaat'ın sahipleri arasında.
Ercan Sarıkaya/HaberTürk


Geri Dön