Van'da tekstil kent için 17.6 milyon TL ödenek ayrıldı!
Medeniyetlerin beşiği Van' da 300 dönüm arazi üzerine kurulan ve il merkezine 10 km uzaklıkta bulunan tekstil kent için 17.6 milyon TL ödenek ayrılmış durumda...
Van'da 300 dönüm arazi üzerine kurulan ve il merkezine 10 km uzaklıkta bulunan tekstil kent için 17.6 milyon TL ödenek ayrılmış durumda.
Medeniyetlerin beşiği Van, 2011 yılındaki depremle büyük acılar yaşadı. Yıllara yayılan irili ufaklı sarsıntılarla büyük göç veren kent, bir yıl gibi kısa sürede toparlanma başarısını da gösterdi ve potansiyelini harekete geçirerek kendi çabasıyla yeniden ayağa kalktı.
Anadolu tarihinin önemli sayfalarından biridir Van... Medeniyetlerin beşiği Van, 2011 yılında yaşadığı deprem ile büyük acılar yaşadı. Yıllara yayılan irili ufaklı sarsıntılarla büyük göç veren kent, son bir yıl gibi kısa sürede toparlanma başarısını da gösterdi. Evet Van, tıpkı bir Anka kuşu gibi kendi küllerinden kendi çabasıyla yeniden ayağa kalktı.
Neler mi kazandı Van. Öncelikle Van, sahip olduğu potansiyeller açısından çok önemli avantajlara sahip. Ulaşım, coğrafi konum gibi avantajları ile birlikte depremin ardından ortaya çıkan tablo, Van'ın bölgede önemli bir yatırım üssü haline getirmeyi başardı. Kentte birlik ve beraberlikle zorluğu aşmaya inanan Ticaret Sanayi Odası, Borsa, Organize Sanayi Bölgesi, İŞGEM gibi kanaat önderlerinden oluşan sivil toplum örgütlerinin elbirliği yapması da konunun ehemmiyetini gözler önüne sermekte. Yine kurulduğu günden bu yana bölgenin katma değeri olma görevini üstlenen Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın çabaları da hafife alınır türden değil.
Yaklaşık 10 yıllık geçmişe sahip olan Van Organize Sanayi Bölgesi, güzel gelişimlere sahne olmakta 6'ncı bölge teşvik kapsamına girdikten sonra, OSB'nin tamamı dolu ve şu anda bir tek boş parsel bile yok. Van OSB'de en fazla gıda, imalat ve özellikle inşat sektörü ile ilgili imalat alanında henüz emekleme dönemi yaşasa da tekstilden boyaya kadar yine inşaat sektörünü ilgilendiren birçok alan da üretim tesisleri mevcut. Bölgede enerji yatırımları dikkat çekiyor. Doğalgaz dönüşüm santrali, 120 megavvattlık. Özellikle güneş enerjisi teknolojisi üretmek üzere yabancı yatırımcıların ilgisi umutlandırıcı. Türkiye'de güneş enerjisi açısından en avantajlı iki bölgeden birisi olan Van'da, Türk-Alman ortaklığında 130 milyon euro'ya 77 megavvattlık güneş enerjisi yatırımının hazırlıkları tamamlanmak üzere. 300 dönüm arazi üzerine kurulan ve il merkezine 10 km uzaklıkta bulunan tekstil kent için 17.6 milyon TL ödenek ayrılmış durumda. Hayata geçildiğinde en az 5 bin kişilik istihdamın öngörüldüğü, altyapısı bitmek üzere olan tekstil kentte başvuru sahiplerine bina veya arazi şeklinde tahsis yapılacak.
Van, üretim ve lojistik açıdan avantajlı bir konuma sahip Yine, 6'ıncı bölgenin de en avantajlı kenti olma özelliğini taşıyan Van'dan İran'a açılan sınır kapısı bölgedeki pazara açılan önemli bir kapıdır. Hemen yanı başımızda 75 milyon TL'lik bir iran pazarı ve hemen arkasında bir Asya pazarı var. Kaldı ki Van, özellikle üretim ve lojistik bakımından son derece avantajlı bir konuma sahip. Zaten Van, eski İpekyolu üzerinde bir durak.
Van'ın hertürlü imalatın yapılabileceği ama özellikle emek yoğun tekstil ve konfeksiyon üretiminin yoğun yapılabileceği bir kent olması noktasında çalışmalara süratle hız verilmeli. Çünkü Van, genç nüfusun yoğun ve işsiz sayısının çok olduğu, bunun yanı sıra iş gücünün ise hayli ucuz olduğu bir kent. Ama gelişmişlik olarak da hertürlü altyapısı yatırıma müsait; havayolu, demiryolu hattının olduğu bu kentte, kısmen denizyolu da var. Hepsini birleştirdiğinde çevre ülkelere, İran'a, Irak ve Ortadoğu pazanna yakınlığı ve de diğer gelişmişlik faktörleriyle özellikle dışarıdan yatırımcıyı çekebilecek cazibe merkezi konumunda. Yaklaşık iki yıl önce Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketi, Van ekonomisini kökten sarsmıştı. Ancak kısa sürede toparlanmayı başaran Van'ı kutluyoruz.
Ela Karasu/ Dünya Bölge