Van'da Urartu Kültür Koridoru Projesi Çalıştayı başladı!
Van'da Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ( DAP ) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın ( DAKA ) ortaklaşa yürüttüğü "Urartu Kültür Koridoru Projesi Çalıştayı" başladı.
Kentteki bir otelde yapılan çalıştayın açılışında konuşan Vali İbrahim Taşyapan, bölgenin iki kalkınma kuruluşunun Urartu başlıklı bir faaliyeti düzenleyerek, tarih ve kültürle ilgili bir projeye ortak imza atmalarının toplantının en orijinal kısmını oluşturduğunu söyledi.
Urartu Medeniyeti'nin bu topraklarda kurularak hüküm sürdüğünü ve bir medeniyet oluşturduğunu anımsatan Taşyapan, şöyle konuştu:
"Şu anda tarihte kalmış bir medeniyetin toprakları üzerindeyiz. Urartularla bizim aramızda bu topraklar üzerinde çokça insanlar gelmiş. Hükümdarlar ve medeniyetler gelmiş. Şu anda sahipleri biziz. Ama bizim sahipliğimiz daha önceki sahipleri araştırmamız, bilmemiz, onlardan faydalanmamız, gün yüzüne çıkarmamız, tarihteki sürekliliği birleştirmemiz ve sabitlememiz de bu çalışmalara engel değildir. Siz değerli bilim adamları yıllarınızı bu işe vermişsiniz. Sizlerin anlatacağı ve ortaya çıkardıklarınızla bize yol göstereceksiniz. Bize göstereceğiniz yolla Urartuları tanıyacağız, öğreneceğiz ve bileceğiz. Bu topraklardaki bütün birikimler bizimdir. Medeniyetler aslında insanlığın birikimidir. Hidayetten günümüze kadar bütün yaşamış insanlar ve medeniyetler, bir birikim halinde sonrakine mutlaka bir şeyler aktarıyordur. Bizler milattan sonra binli yılların başından beri buralardayız. Bu topraklara bizlerinde sunduğu büyük medeniyetler var."
Taşyapan, 1915'teki Van şehrinin kalenin etrafında yapılan kazılarla ortaya çıkarıldığını ancak bunu korumamanın ve bugüne getirememenin acısını yaşadıklarını, bu nedenle çalıştayın önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.
Geçmişteki çalışmaların ve çalıştaydan alınacak sonuçların kentin turizm ve tarihi değerlerine büyük katkı sunacağına inandığını belirten Taşyapan, şöyle devam etti:
"Turizm artık bir meta ve bir kalkınma alt bileşeni haline gelmiş. Dolayısıyla kalkınma idarelerimizin kültür ve tarihle ilgilenmesi gerekiyor. Çünkü kalkınmanın bir ayağı da kültür, turizm ve medeniyettir. Onun için her şeyimizle beraber sadece ekonomik değil, kültürel, turizm ve medeniyet değerlerimizle de bir kalkınmayı inşa edebilirsek hem kalıcı bir kalkınma sağlayabiliriz hem de gelecek kucaklara daha sağlıklı bilgiler daha iyi altyapı üretmiş olacağız."
Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adanan Demir ise 2015 faaliyetleri kapsamında başlatılan "Urartu Kültür Koridoru Projesi"yle kültür ve turizm odaklı faaliyetlerin yürütülmesinin amaçlandığını ifade etti.
Urartu Medeniyeti'ne dair yerleşim birimlerinin tamamının Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı sınırları içinde olduğundan, sorumluluk alanlarının 14 ili kapsadığını vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
"Başkanlığımızın vizyonu, yerleşik sahada yaşamış tüm medeniyetlerin olumlu izlerini takip etmek ve çağımızın deneyimleriyle harmanlayarak gelişim stratejisi belirlemektir. Bu amaçla Urartu bilirliğinin artırmasını sağlayarak, sosyal, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla bölgemize katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Çalıştay boyunca tüm katılmacıların birikim ve değerli fikirleri doğrultusunda oluşturulacak yol haritasıyla, Urartu kültür mirasının daha etkin bir şekilde tanıtımının yapılması ve tüm boyutlarıyla turizm değerlerinin oluşturulması sağlanacaktır. Geçmişten bugüne kadar gelen kültürel mirasımızın, turizm bazında bölgeye kazandırılması çalışma yapmayı arzu ediyoruz. Turistler bölgeye sadece kış turizmi için gelmek istemiyor."
Ardından, DAP bölgesinde Urartu algısının oluşturulması, mevcut Urartu kültürel mirasının DAP bölgesine katkısının nasıl sağlanacağı ve Urartu yollarının bir kültür rotası haline getirilmesi için yapılması gerekenlerin tartışılacağı sunumlara geçildi.
Çalıştaya, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ile Türkiye'deki 11 üniversiteden gelen öğretim görevlileri katıldı.
AA