08 / 05 / 2024

Varlık Fonu’na bağlı olan BOTAŞ, tarihinde ilk kez dış kredi ile doğal gaz alacak!

Varlık Fonu’na bağlı olan BOTAŞ, tarihinde ilk kez dış kredi ile doğal gaz alacak!

Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) bağlı BOTAŞ, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) alımı için DeutscheBank’tan 929 milyon dolar tutarında Hazine garantili kredi alacak. İşte detaylar...



Dünya’da yer alan habere göre Akın, şu açıklamayı yaptı:

“BOTAŞ’ın bugüne kadar aldığı yurt dışı kredileri sadece yeraltı depolama tesisleri gibi projelerin finansmanı için kullanıldı. BOTAŞ’ın LNG alımı için şimdi Deutsche Bank’tan 929 milyon dolar tutarında kredi alması büyük bir açmaz içinde olduğunu gösteriyor.

2021 yılında spot piyasadan yaklaşık 7 milyar metreküp LNG alınırken; 2022’de bu tutarın 9 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. BOTAŞ’ın 3 yıl vadeyle yurt dışından aldığı 929 milyon dolarla Türkiye’nin yaklaşık 9 milyar metreküp olan LNG ihtiyacının sadece 1 milyar metreküpü temin edilebilecek. Başka bir deyişle yurt dışı kredisiyle Türkiye’nin bir yılda spot piyasadan aldığı LNG’nin yalnızca 10’da biri karşılanacak.

Varlık Fonu’na bağlı olan BOTAŞ, tarihinde ilk kez dış kredi ile doğal gaz alacak!

Vatandaşlarımız iktidarın yanlış ve plansız politikalarının bedelini hem pahalı faturalarla hem de arz güvenliği sıkıntılarıyla ödüyor. Şubat 2022’de yeraltı depolarının boş olması, plansızlık nedeniyle sanayiye doğal gaz akışının sağlanamaması ve üretimin durması dikkate alındığında BOTAŞ’ın önemi bir kez daha anlaşılıyor. Fakat her yıl zarar etmeye başlayan BOTAŞ’ın şimdi de doğal gaz alımı için yurt dışından kredi almak zorunda kalması, bir kamu kurumunun adeta iflas ettirildiğinin göstergesidir.”

Elektrik ve dogalgaz faturalarını düşürecek büyük hamle! Faturalar düşecek! Çalışmalar resmen başladı

Türkiye'ye doğalgaz için korkutan uyarı! Bu kış çok zor geçecek

Türkiye için sevindiren gelişme! Petrol ve doğal gaz sorununa derman olacak


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön