27 / 04 / 2024

Vatandaşların borsaya yatırımları zirveye ulaştı!

Vatandaşların borsaya yatırımları zirveye ulaştı!

Borsaya yatırımcı hücumu devam ederken vatandaşların finansal varlıkları arasında hisse senedinin payı da tarihinde ilk kez yüzde 14,5’e yükseldi. Yatırımcıların yoğun ilgisi ile sadece hazirandan bu yana hisse senedinin payı 4 puan arttı.



Yüksek enflasyondan tasarruflarını koruma kaygısı ve halka arzlardaki tavan serisinin cazibesi ile birlikte Borsa İstanbul’a yönelik yurt içi yatırımcı ilgisi katlanarak artıyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre 10 Ekim itibariyle hisse senedi piyasalarındaki yatırımcı sayısı 7.79 milyon çıktı, geçen yıl ekimde bu sayı sadece 2.84 milyon kişi olarak gerçekleşti. Yatırımcı sayısındaki artışa paralel vatandaşların finansal varlık dağılımında hisse senedinin payı da rekor düzeye çıktı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre yerli yatırımcıların finansal varlık dağılımında hisse senedinin payı yüzde 14,5 ile yeni zirve yaptı. Haziranda bu oran yüzde 10,78, geçen yıl sonunda ise yüzde 12,7 düzeyinde seyrediyordu.

HAZİRANDAN BU YANA 4 PUANLIK ARTIŞ

ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre seçim belirsizliğinin sona ermesi ve geleneksel politikalara geçiş adımlarının hızlanmasıyla düşen risk primi Türk hisse senedi piyasası için olumlu olarak değerlendiriliyor. Yabancı yatırımcıların da bu sayede son yıllarda çıkış yaptıkları TL varlıklara geri dönmesi beklenirken bu dönemde hisse senedine yurt içi yatırımcı ilgisi de hızla yükselmeye başladı. Haziran sonu itibariyle vatandaşların finansal varlık dağılımında hisse senedinin payı yüzde 10,78 iken eylül sonunda bu oran 4 puan yükselişle yüzde 14,5’e çıktı. Aralık 2022’de finansal varlık dağılımında hisse senedinin payı yüzde 12,7 düzeyindeydi.

Bu artışta en önemli etken yoğun halka arz trafiği ve yüksek enflasyon. Haziran sonrasında daha da artan halka arzlar hisse senedi piyasasına ilgiyi yoğunlaştırdı. TSPB verilerine göre haziran sonunda finansal varlıkların 1 trilyon 230 milyar 105 milyon lirası hisse senedinde değerlendirilirken eylül sonunda bu rakam 2 trilyon 979 milyar 259 milyon liraya çıktı. Bu haziran sonundan bu yana yüzde 53,88’lik artışa işaret anlamında geliyor.

 Vatandaşların borsaya yatırımları zirveye ulaştı!

HİSSE SENEDİNDEKİ TASARRUF ARTTI

Geçen yıl eylüle göre finansal varlıklarda hisse senedinin büyüklüğü yüzde 187,7’lik bir artış gösterdi. Yıllık tüketici enflasyonu ise aynı süreçte yüzde 61,53 arttı. Geçen yıl sonundan bu yana yurt içi yerleşiklerin finansal varlıklarında hisse senedinde bulunan miktar yüzde 62,3’lük artış yaşadı ki bu yine yüzde 49,86 olan 9 aylık tüketici enflasyonunun üzerinde gerçekleşti.

TSPB verilerine göre yurt içi yerleşiklerin toplam TL mevduatının finansal varlıklar içindeki payı Eylül 2023 sonu itibariyle yüzde 36,06'ya yükseldi. BDDK verilerine göre haziranda yurt içi yerleşiklerin TL mevduatı içinde KKM'nin payı yüzde 41,65 seviyelerinde bulunuyordu. 29 Eylül haftası itibariyle KKM mevduatlarının toplam TL mevduat içindeki payı ise yüzde 41,89 düzeyinde.

Yabancı yatırımcıların eylül sonu itibariyle finansal varlıkları 2 trilyon 598 milyar 804 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın 1 trilyon 725 milyar 671 milyon lirası ise hisse senedi piyasasında yer aldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön