Vatandaşların Marmara depremi endişesi azaldı: Şubat 2023’te yüzde 80 olan endişe oranı, Ocak'ta yüzde 66'ya geriledi!
Ipsos tarafından yapılan bir son dakika açıklamasına göre, vatandaşların büyük Marmara depremi endişesinde düşüş yaşandı. İşte anketlerden depremler ile ilgili çıkan sonuçlar...
Ipsos Türkiye tarafından, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılında, afet şehirleri ile ülkenin geri kalanı arasında hissedilen duygular bakımından fark olup olmadığına ilişkin bir araştırma yapıldı. Depremden bağımsız olarak, özellikle de ekonomik kriz nedeni ile uzun süredir olumsuz duyguların dile getirildiği bulgusuna yer verilen araştırmada, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar açısından bu olumsuz hislerin bir kat daha fazla olduğu belirlendi.
Ekonomimcom'da yer alan habere göre; söz konusu araştırmada “Bir yıl sonra nasıl hissediyoruz”, “Son bir haftadır neler konuşuyoruz?”, “Deprem konusunda endişe düzeyi nerede?”, “İstanbul & Marmara depremi konusunda endişe düzeyi nasıl?” ve “Normalleşme sürecinde neler oluyor?” soruları soruldu.
Araştırmada “Son bir haftadır neler konuşuyoruz” sorusuna Türkiye’nin yüzde 70’i “Geçim zorluğu, Hayat pahalılığı” cevabını verdi. Deprem kentlerinde ise bu oran yüzde 71 olarak belirlendi.
Afet bölgesinde olmayan şehirlerde seçimler ve sosyal medya gündem oluşturma açısından depremin önünde yer alırken, afet kentlerinde yeni bir deprem ve ihtiyaçlar, toplumun geneline göre daha fazla konuşulanlar arasında oldu.
Haftalık 18 yaş üstü 400 birey ile online anket yöntemi ile yapılan araştırmaya ek olarak Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Diyarbakır illerinde 29 Ocak- 2 Şubat arasında 200 ilave anket gerçekleştirildi.
Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, depremden sonra toplumun ilk andan itibaren takdire değer bir kenetlenme örneği gösterdiğini ve ilk haftalarda çok yoğun bir destek faaliyeti yaşandığına dakat 2023 Nisan itibarıyla depremin ülkenin en önemli sorunu listesindeki yerini kaybettiğine vurgu yaptı.
Bölge dışında kalan vatandaşların bölgenin ihtiyaçlarını dile getirme oranının yüzde 19’da olduğunun altını çizen Sidar Gedik, yeni bir deprem olma oladılıığnın bölgede yaşayanların gündemini seçimlerden daha fazla meşgul ettiğini belirtti. Gedik, "Felaketin bu anlamda bir uyandırma çağrısı görevi görmüş olması oldukça önemli. Umarız adaylar bugün ortaya koydukları projeleri hızla hayata geçirirler ve yapılarımızı depreme hazırlıklı şekle getirebiliriz. Bizden sonraki nesillere güvenli kentler bırakmak boynumuzun borcu olmalı" açıklamasında bulundu.
6 Şubat depremlerinin birinci senesinde deprem bölgesinde yaşayan bireylerin hissettiği duyguların daha olumsuz olduğu, deprem kentlerindeki bireylerin toplumun geneline göre daha yorgun, endişeli, üzgün ve kafası karışmış hissettiği görüldü.
MARMARA DEPREMİ ENDİŞESİ
Marmara depremi konusuna ilişkin endişeler ise sürüyor. Fakat endişe düzeyinin yoğunluğunda azalma olduğu belirlendi.
2023 Şubat'ta afet bölgesi dışında kalan şehirlerde yüzde 80 olan “endişeliyim” diyenlerin oranı, Ocak 2024 tarihinde yüzde 66'ya düştü.
Deprem illerinde ise bu oranın yüzde 76 seviyesinde olduğu belirlendi.
Yaşanılan bölgede / şehirde deprem olması konusuna ilişkin endişe düzeyi yüksek seyrediyor. Fakat 6 Şubat depremlerinin hemen sonrasında deprem illeri dışındaki illerde yaşayanların yüzde 56’sı oldukça endişeliyken bugüne gelindiğinde bu oran yüzde 40'a kadar geriledi. Deprem şehirlerindeki vatandaşların endişe oranları ise çok daha fazla.
İslam Memiş'ten altın yatırımcılarına çok önemli uyarı: 'Onlara sakın bulaşmayın'
Türkiye'de fiyatı 1 milyon TL'den daha ucuz olan 8 otomobil! Yeni araç alacaklar dikkat!
Borsada bir hisse ucuz mu pahalı mı nasıl anlaşılır? F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır?
Fenomen yazar Pucca'nın ev sahibinden isyan! İddiaları duyanlar inanamadı!