19 / 05 / 2024

Vefat eden çiftçilerin destekleri heba olmayacak! Bu destekler…

Vefat eden çiftçilerin destekleri heba olmayacak! Bu destekler…

Vefat eden çiftçiler için önemli bir duyuru yapıldı. İşte müracaatlarını tamamladıktan sonra vefat eden çiftçiler için alınan karar!



Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve belirtilen "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu tebliğ, "2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar" çerçevesinde çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerine dair usul ve esasları içeriyor.

Tebliğ ile mazot ve gübre desteğine dair düzenleme gerçekleşti. Mevcut düzenleme ışığında, mazot ve gübre desteği, çiftçilerin Ziraat Bankasında bulunan hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak için tanımlanıyor ve çiftçilere nakdi ödeme yapılmazdı. Ancak tebliğe eklenen hüküm ile depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa gibi illerde destekleme ödemeleri nakdi olarak alabilirler.

MİRASÇILAR NAKİT OLARAK ALABİLECEK!

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği için talep edilen belge ve işlemlerde de düzenleme yapıldı. Buna göre, hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi desteklemelerinde, üretim yılına dair hasat tarihi ile 2 Mayıs 2023 arasındaki süreyi kapsayan alım satım belgesi, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteklemelerinde üretim yılına dair hasat tarihi ile 31 Mart 2023 arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi, dane zeytinde ise il ya da ilçe tahkim komisyonlarınca o üretim yılı için belirlenen hasat başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki süreyi içine alan alım satım belgesi talep edilebilir.

Tebliğ ile destekleme ödemelerinde, ilgili üretim yılına esas Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) müracaatını yaptıktan hemen sonra ölen çiftçilere ilişkin de düzenleme yapıldı.

Bu bilgilere göre, tebliğe konu üretim yılına esas ÇKS ve destekleme müracaatlarını tamamladıktan sonra vefat eden çiftçilerin Ziraat Bankasında bulunan hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak için tanımlanan destekleme miktarları, Ziraat Bankasına başvurmaları halinde mirasçılarına nakit olarak verilecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön