28 / 04 / 2024

Veraset ilamı ne zaman çıkarılır?

Veraset ilamı ne zaman çıkarılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam bir daire miras bıraktı. Şu tarihe kadar veraset ilamı çıkarmadık. Acaba satış için müşteri arasak da satış anında hem veraset ilamı çıkarsak hem satış yapsak olur mu?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam vefat etti. Biz üç kardeşe bir daire miras bıraktı. Şu tarihe kadar veraset ilamı çıkarmadık. Benim bankalara borcum var. Bu durumda benim niyetim daireyi satmak ve elime geçecek para ile borcumu ödemek. Acaba satış için müşteri arasak da satış anında hem veraset ilamı çıkarsak hem satış yapsak olur mu veya ben mirası reddetsem bu takdirde benim hissem ne olur, kardeşlerime kalırsa mesele yok, ne dersiniz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Veraset ilamı ne zaman çıkarılır?

Babam vefat etti. Biz üç kardeşe bir daire miras bıraktı. Şu tarihe kadar veraset ilamı çıkarmadık. Benim bankalara borcum var. Bu durumda benim niyetim daireyi satmak ve elime geçecek para ile borcumu ödemek. Acaba satış için müşteri arasak da satış anında hem veraset ilamı çıkarsak hem satış yapsak olur mu veya ben mirası reddetsem bu takdirde benim hissem ne olur, kardeşlerime kalırsa mesele yok, ne dersiniz? ● G.S.

★ ★ ★ ★ ★ 

Doğrusu düşünceleriniz çok kötü değil. En azından alacaklıları atlatmak değil tam tersine para temini ile borçları ödemeyi düşünüyorsunuz, takdire değer. Veraset ilamı her zaman çıkarılır, belli bir süresi yok. Evet bir müşteri bulduğunuzda çok kısa zamanda veraset ilamı çıkarabilirsiniz.

Artık mahkemede dava açma mecburiyeti yok (zaten günümüzde tedbiren mahkemelerin faaliyeti durmuş vaziyette). Artık veraset ilamı noterlerden alınıyor. En yakın notere gidip “Veraset ilamı istiyorum” dersiniz, size aynı gün veraset ilamını verirler. Aile tablonuz karışık değil. Anne yok sadece üç çocuk, çabuk hallolur. 

★ ★ ★ ★ ★ 

Mirası reddetmeniz de mümkün ancak bunun için dava açmanız gerekir. Ayrıca babanızın vefat tarihini bilmediğim için “Açın” diyemiyorum, zira bunda süre üç ay. Şayet babanızın ölümünden bugüne üç aydan uzun zaman geçti ise mirası ret talebiniz kabul görmez.

Şayet süre geçmediyse dava açarsınız ama dava bir süreçtir birkaç ay beklemeniz gerekecektir. Siz mirası reddettiğinizde miras diğer iki kardeşe kalır. Karar sizin.


Geri Dön