11 / 01 / 2025

Vergi mahkemesinde dava nasıl açılır?

Vergi mahkemesinde dava nasıl açılır?

Vergi mahkemeleri; vergi mükellefleriyle maliye arasında mali konularda çıkan uyuşmazlıkları çözüme kavuşturmak için görevli oluyor. Peki, vergi mahkemesinde dava nasıl açılır?Vergi mahkemesine nasıl başvurulur?



Vergi mahkemesinde dava nasıl açılır?

Vergi mahkemeleri; Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlarla benzeri mali yükümlülükler ve bunlara ilişkin zam ve cezalar ile tarife uyuşmazlıkları; Belirtilen bu konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un uygulanmasına ilişkin davaları; Diğer kanunlarda verilen işleri çözümlüyor.


Vergi davaları; vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılır. Dava dilekçelerinde; 

 

- Tarafların ve varsa vekillerin veya temsilcilerin ad ve soyadları veya ünvanları ve adresleri, 

 

- Dava konusu ve sebepleri ile dayandığı deliller, 

 

- Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi (tebliğ tarihi), 

 

- Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin davalarda tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktarı, 

 

- Vergi davalarında davanın ilgili bulunduğu verginin veya vergi cezasının nevi ve yılı, tebliğ edilen ihbarnamenin tarihi ve numarası ve varsa mükellef hesap numarası, bulunmalıdır. 

 

Ayrıca dava konusu belgelerin asılları veya örnekleri dava dilekçesine eklenmelidir. 



Aynı dilekçe ile dava açılması 

Kural olarak her idari işlem için ayrı ayrı dava açılır. Ancak, aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık ya da sebep sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabilir. 

 

Ayrıca, birden fazla şahsın ortak dilekçe ile dava açabilmesi de mümkündür. Bunun için davacıların hak ve menfaatlerinde iştirak bulunması ve davaya yol açan maddi olay ve hukuki sebeplerin aynı olması gerekir. 


Vergi mahkemesi dava dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön