Yönetimi olmayan apartmanda dava nasıl açılır?
Anagayrimenkulün ortak yerlerindeki bakım, onarım; güçlendirme giderleri, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, ortak gider kapsamına giriyor. Peki bu giderler ödenmezse ne olur? Yönetimi olmayan apartmanda dava nasıl açılır?
Yönetimi olmayan apartmanda dava nasıl açılır?
Anagayrimenkulün kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderleri ile taşınmazın sigorta primleri ile; taşınmazın ortak yerlerinin bakım, onarım; güçlendirme giderleri, yönetici aylığı ve ortak tesislerin işletme giderleri Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, ortak gider olarak nitelendiriliyor.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. maddesi gereğince,
"II - Ana gayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:
Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 28.11.2007 RG NO: 26714 KANUN NO: 5711/8) (KOD 1)
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur."
Yönetimi olmayan apartmanda ortak giderlerin ödenmemesi halinde, maliklerden birisi bu durumu Sulh Hukuk Mahkemelerinde dava konusu yapabiliyor.
Ortak yer veya tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya ve bağımsız bölüm veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin mahkemece tespit edilmesi halinde rıza şartı aranmıyor. Bunun için mahkemeden tespit kararı alınarek, alacak davası açılabiliyor veya ilamsız takip yapılabiliyor.
Ayrıca yönetimi olmayan apartman için sulh hukuk mahkemesinden yönetici atanmasını talep edebiliyor.
Apartman giderleri ödenmezse ne olur?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com