20 / 12 / 2024

Vinç sektörüne yasal çerçeve kazandırılması isteniyor!

Vinç sektörüne yasal çerçeve kazandırılması isteniyor!

Türkiye pazarında yüzde 20 paya sahip olan Konyalı vinççiler, tanımı olmadığı için elektrikçiler ve kargo taşımacıları arasında görünen sektörlerine yasal çerçeve kazandırılmasını istiyor...



Türkiye'de araç üstü vinç üreten 50 firmadan 30'unun faaliyet gösterdiği Konya'da sektör temsilcileri operatör, yol izin belgeleri, dingil başına düşen tonaj, işletmecilik kuralları gibi konularda yasal düzenleme bekliyor.Vinç imalatçıları ve işletmecileri Konya'da Hidrokon'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen vinç sektörü toplantısında bir araya geldi. Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yaptığı vinç sektör toplantısında, Türkiye vinç ihtiyacının yüzde 80'inin yerli üretimle karşılandığına dikkat çekilerek, hızlı üretim hedeflendiği için artan talep sayesinde sektörün 2010 yılında bu yana hızlı bir toparlanma yaşadığı ifade edildi.


Yeterlilik belgesi verecek okullar açılmalı


Sektör olarak en önemli sıkıntılarının vinç ve vinç işletmecisinin Türkiye'de tanımının olmaması olduğunu vurgulayan Konya Vinç İşletmeleri Derneği (KONVİNÇDER) Dernek Başkanı Mehmet Sağlam, "Derneğimiz 2010 yılında kuruldu. Sektörümüzün tanımı yok. Vinç üreticileri veya işletmecileri elektrikçiler, nakliyeciler ve kargo taşımacıları arasında görünüyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. İmalattan sonra en büyük sorun operatör sıkıntısı, işletmeciler hakları olan parayı alamıyorlar, trafikte yol belgesi sorunu yaşanıyor. Sektör olarak karayolları, ulaştırma bakanlığı bizi tanısın istiyoruz. Vinç sektörü çalışanıyla, üreteniyle büyük bir pazar. Vinç işletmecilerinin sorunu çok fazla. Sektörde mesleki yeterlilik belgesi verecek okulların açılması lazım. Vinç işletmecileri yurtiçi ve yurtdışında bir çok ihtiyaca cevap veriyor. Türkiye pazarının yüzde 20'sine Konya cevap veriyor. Konyalı işletmeciler Türkmenistan ve Kazakistan gibi ülkelere de kiralama yapıyorlar. Konya'da ciddi bir potansiyel var. Konya için yeni bir TÜV istasyonu daha açılmalı. Muayene için bir hafta sıra beklemek zorunda kalıyoruz. Ayrıca vinç taşıyan araçlar için yapılan sigortada sıkıntı yaşanıyor, sigortayı aracın üzerindeki vince göre değil de aracın değerine göre yapmaları sıkıntı yaratıyor" dedi.


Rüzgar tribünü dikecek vinç de üreteceğiz


Vinç sektörü ile ilgili nümerik verilerin çok sağlıklı olmadığını ve sektörlerinde kurumsal

bir organizasyon ve örgütlenmenin bulunmadığını ifade eden Hidrokon Konya Genel Müdürü Memiş Kütükçü, "Türkiye'de araç üstü vinç üreticileri bin 800 adet/yıl kapasite ile üretim gerçekleştiriyor. Bu rakam Türkiye'nin toplam ihtiyacının yüzde 80'ini karşılıyor. Kalan yüzde 20'lik kısım ithal ürünlerle karşılanıyor. Vinç sektörü ihracat ayağında çok yer alan bir sektör değil. 2009 yılına kadar sektör iç pazar ağırlıklı çalıştı. 2009 sonrasında ihracat oluşmaya başladı. 2009 kriziyle birlikte dar boğaza giren vinç sektörü 2010 yılı itibariyle toparlanmaya başladı ve bu ivmeyi hala sürdürüyor. Yatırım malı olan bir ürün ürettiğimiz için ekonomik krizlerden çabuk etkileniyoruz. Bu yıl sektörde durumlar iyi, 2007 yılında gördüğümüz pik noktasını geçer duruma geldik. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yatırımlar uzun süre ertelenemiyor, bir süre sonra parlama yaşanıyor. Türkiye'de yaşanan büyümenin yansıması olarak vinç sektöründe de bir canlılık var" diye konuştu. Vincin tüm dünyada ihtiyaç duyulan bir yatırım aracı olduğunu vurgulayan Kütükçü, "Üretilen vinçler vinç işletmecileri, inşaat ve çelik konstrüksiyon şirketleri, endüstriyel tesis işletmecileri, kamu kurumları ve büyük çaplı şirketler tarafından kullanılıyor" şeklinde konuştu.


Hızlı üretim hedeflendiği için vinçlere talebin hızla arttığını kaydeden Kütükçü, "Yüksek katlı binaların cephe temizliğinde, endüstriyel tesislerde, montajda ve rüzgar tribünlerindeki makinelerin kurulumlarında vinç çok kullanılıyor" dedi. Vinç sektörünün Türkiye'deki görünümü hakkında bilgiler veren Kütükçü, "Araç üstü vinç imalatında ülkemizde yaklaşık 50 firma var, bunun 30 tanesi Konya'da bulunuyor. Sektörde bin 400 çalışan var. Yıllık bin 800 adet üretim kapasitesi var. 160 milyon dolarlık iş hacmi bulunuyor. Teleskopik mobil vinçler Türkiye'de kamyon üstü uygulamalarda tercih görmüyor. Türkiye'de katlanır bomlu vinçler daha çok kullanılıyor, çünkü bu vinçler teleskopik vinçlerin işini de yapabiliyor. Toplam vinç pazarının yüzde 80'ini yerli markalar karşılarken yüzde 20'lik kısım ithal markalarla karşılanıyor. 2012 itibariyle toplam vinç ithalatı 42 milyon 754 bin dolar. 2012 itibariyle Türkiye'de üretilen ve ihraç edilen vinç 24 milyon 574 bin dolardır. 2011 yılında Türkiye'den 20 milyon dolarlık ihracat yapılmış. 2011 yılında 59 milyon  dolarlık ithalat yapılmış. Vinç sektöründe ağırlıklı olarak Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapılıyor. Türkiye'de vinç sektörü son 20 yılda bu üretim hacmini yakalamamış olsaydı ithalata bağımlı olurduk. Sektörümüz ülkeye katma değer üreten konumda. Yerli üreticiler çok iyi bir performans gösteriyor" açıklamasını yaptı.


Hidrokon olarak 2 yeni ürün için Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Kütükçü, "Bu yeni ürünlerden biri 70 metreye kadar yükselebilen insan kaldırma platformu. Bu özelliklerdeki insan kaldırma platformu ülkemizde olmadığı gibi Avrupa ülkelerinde bile çok az sayıda tesiste üretiliyor. İkinci ürünümüz ise Tübitak destekli olarak Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüğümüz 100 ton kaldırma kapasitesine sahip teleskopik mobil vinç. Bu ürünümüzün özelliği ise yürüyen aracını da bizim yapacak olmamız. Bu ürünümüzü yıl sonunda görücüye çıkaracağız. Şu anda Türkiye'de rüzgar tribünü dikecek vinç yok ama yakın tarihte bunun üretimini gerçekleştireceğiz"

açıklamasını yaptı.


Özel izne tabi vinç plakası verilmeli


Vinçlerle ilgili bazı standartlar getirilmesi gerektiğini aktaran AKC Hidrolik Makine Genel Müdürü Mehmet Akcan, "Vinç işletmeciliği ve imalatçılık yapıyoruz. Kamyon üstü bir vinci iş makinesi haline getirerek yol belgesi gibi belgeler alınmadan çalışılabilir. Avrupa'da belediyeler mücavir alanlarda belli sürelerde yol izin belgesi olmadan akşam seyahat edin diyor. Türkiye'de akşam seyahat yok, hafta sonları seyahat edemiyorsunuz. Özel izne tabi vinç plakası verilmesini istiyoruz. Tek seferlik izinle uzun süreli seyahat edilsin istiyoruz. Vinçlerle ilgili bazı standartlar getirilsin istiyoruz. Teleskopik mobil vinçler ve araç üstü mobil vinçlerle ilgili özel uygulamalar yapılabilir "şeklinde konuştu.


SSK bile hangi grupta olduğumuzu soruyor


Devlet vinç sektörüyle ilgili yasal bir düzenlemeye gitmesi gerektiğine dikkat çeken MPG

AŞ Satış Müdürü Mustafa Büyük, "Kombassan Holding iştirakiyiz. Acar markalı vinç ve araç üstü ekipmanları üretiyoruz. 1998 yılında kurulduk. Sektörümüzün devlet içerisinde herhangi bir yeri yok. SSK bile hangi grupta olduğumuzu soruyor. Örneğin araçlarımız kaza yaptığında tarım makinelerine göre yargılanıyoruz. Devlet vinç sektörüyle ilgili yasal bir düzenlemeye gittiğinde bu sıkıntılardan kurtuluruz" dedi.


Sektörün taleplerini Başbakana kadar verdik


Karayolları mevzuatında sıkıntılar olduğunu ifade eden Hidrokon Konya Mali ve İdari işler Müdürü Bülent Kütükçü, "Karayolları kanunlarında vincin tanımı yok. Vinçler için iş makinesi plakasının tekrar verilmesini istiyoruz. Kamyona can veren üst yapıcılar var, aracın üzerindeki yük bölünmez bir yük, bölünmez yük vasfını taşıyan makinelere iş makinesi denilsin. Taleplerimizi başbakana kadar verdik. Sanayi Bakanlığı ve Ulaştırma bakanlığına konuyu ilettik. Vinç operatörlerinin teknik liselerde ve meslek liselerinde yetiştirilmesi lazım "şeklinde konuştu.


Firmalar göre Karayolları Trafik Yönetmeliği çok eski


HİDROKON KONYA PROJE MÜDÜRÜ SEYİT ALİ ÖZDAĞ:

 

Trafiğe çıkış izni 3-6 aya çıkarılsın Eskiden karayollarında yapılan işlemleri şimdi TÜV muayene istasyonlarında yaptırıyoruz. Mevcut karayolları kanunu şuan ki şartlara cevap vermiyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği çok eski. Bunun değişmesi lazım. Kanun baştan ele alınmalı. 4 dingille trafiğe çıkan araçlar şuan 15 günlük izinler alabiliyor. Bu iznin 3 veya 6 aya çıkması için karayolları ve sanayi bakanlığı nezdinde başvurular yaptık.


ARICI VİNÇ İŞLETMECİLİĞİ FİRMA SAHİBİ HİDAYET ARICI:


Ankara'dan yol belgesi almak 2 güne maloluyor Vinç işletmeciliği sektörün can damarı oldu. 1975 yılından beri vinç sektörünün içerisindeyiz. 1989 yılında kendi işyerimizi kurduk. Türkiye'de vinç olmazsa her şey durur. Sektörümüzdeki en önemli sıkıntımız operatör sıkıntısı. Yol belgesi sıkıntımız var. Yol belgesi Türkiye'de sadece gideceğin yolu belirliyor. Yol belgelerinin Ankara'dan alınması gerekiyor ve 2 günümüze mal oluyor.


KON-KUR VİNÇ FİRMA SAHİBİ HİDAYET AKCAN:


Operatörlere Avrupa'daki gibi bonservis getirilsin Operatör, yol belgesi sorunu, dingil başına düşen tonaj problemi, sektörümüzün tanımının olmaması en önemli sorunlarımız arasında. Vinç sektörünün tanımı yapılsın istiyoruz. Nakliyeci ya da ambarcı arasında görünmek istemiyoruz. Avrupa dingil başı için 12 ton vermiş biz ise 8 ton veriyoruz. Dingil adedinin ve tonajının belirlenmesi lazım. Bize belge veren kurumların ve insanların işi bilmesi gerekiyor. Vinç operatörlerine Avrupa'daki gibi bonservis getirilmeli" dedi.


KELEŞ KURTARMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRÜ MAHMUT KELEŞ:

Daha büyük makineleri üretmek istiyoruz Vinç imalatçısı ve işletmecisiyiz. Türkiye teleskopik makineler üretmeye çabalıyor. 7 dingilli araçları Türkiye'de kullanmak yasak. Biz daha büyük makineleri üretmek istiyoruz. Karayolları mevzuatına 5 dingilli araçları yeni soktuk. Devletin üzerine düşenleri yerine getirmesi gerekiyor.


KALAYCIOĞLU KURTARMA ARAÇLARI VİNÇ İŞLETMECİLİĞİ SAHİBİ MEVLÜT KALAYCI:


Konya geneli çalışırken topograf kullanılmasın Vinç işletmecileri olarak trafik cezalarında

hem şoföre hem de vinç sahibine ceza yazılmasından yana sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca

TÜV'de araç muayenelerinde sıkıntı yaşıyoruz. İlk muayeneden geçen araçlarımızın ikinci muayeneden geçememesini anlayamıyoruz. TÜV muayene istasyonlarında mevzuata hakim olmayan kişiler çalışıyor. Yorumlamaları yanlış olabiliyor. Belediye mücavir alanlarında vinçlerimizin topograf kullanmamasını istiyoruz. Özellikle şehir içinde Konya geneli çalışırken topograf kullanılmasın.


DÜNYA


Geri Dön