03 / 05 / 2024

Vodafone Arena için 7 şirketten toplam 24.5 milyon kilo demir alındı!

Vodafone Arena için 7 şirketten toplam 24.5 milyon kilo demir alındı!

Beşiktaş Kulübü Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, "Kaptan Demir Çelik AŞ ile Beşiktaş İnşaat AŞ cari hesapları arasında, hesap mutabakatları yapılmış ve hesapların mutabık olduğunu konusuna varılmıştır" ifadesini kullandı.



Beşiktaş Kulübü Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, kulübün borcunun 1 milyar 214 milyon 149 bin 589 lira olduğunu açıkladı. 


Beşiktaş Kulübünün, yapımı devam eden yeni stadı Vodafone Arena'da gerçekleştirilen pan kurulu toplantısında açıklamalarda bulunan Tuncel, siyah-beyazlı kulübün hesaplarının 31 Aralık 2015, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ise 30 Kasım 2015 itibarıyla baz alındığını, toplam borcun 1 milyar 214 milyon 149 bin 589 lira olduğunu dile getirdi.


Tuncel, derneğin borcunun 491 milyon 873 bin 277, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ise 722 milyon 276 bin 312 lira olduğunu kaydetti. 


Siyah-beyazlı kulübün toplam borç içinde net 95 milyon 138 bin 395 lira nakit çıkışı gerektirmeyen yükümlülüğünün bulunduğu aktaran Tuncel, kulübün halka açık şirketinin öz kaynaklarının ise negatif olduğunu vurguladı. 


Tuncel, kulüp ve bağlı şirketlerin alacaklarının toplamının 179 milyon 787 bin 553 lira olduğunu ifade etti.


Stada demir alım satımıyla ilgili muhasebe kayıtları

Feyyaz Tuncel, konuşmasında, tartışmaya sebep olan Vodafone Arena'ya demir alım satımıyla ilgili muhasebe kayıtları açısından raporu da açıkladı.


Stat inşaatı için 7 ayrı şirketten toplam 24 milyon 568 bin 170 kilogram demir satın alındığını kaydeden Tuncel, "Kaptan Demir Çelik AŞ ile Beşiktaş İnşaat AŞ cari hesapları arasında, hesap mutabakatları yapılmış ve hesapların mutabık olduğunu konusuna varılmıştır" ifadesini kullandı.


AA




Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Siyah-beyazlı kulüpte bugün gerçekleşen Divan Kurulu toplantısında Başkan Fikret Orman açıklamalarda bulundu. Siyah-beyazlı taraftarların merakla beklediği Vodafone Arena'nın açılış tarihi hakkında Fikret Orman ipuçları verdi. Pazartesi günü bir yönetim kurulu toplantısı yapacaklarını dile getiren Fikret Orman, bu toplantının ardından önümüzdeki hafta yapacakları basın toplantısıyla Vodafone Arena'nın açılış tarihini açıklayacaklarını ifade etti.


Başkan Fikret Orman, Mayıs ayında yapılacak kongrede aday olacağını da açıkladı.


Orman, stat açılışıyla ilgili şunları söyledi:


"2 sene 2 ayda stadın yapımında buralara kadar geldik. Burası 1100-1200 daire büyüklüğünde bir yer. Çok zor şartlarda inşaat alanı. Malzeme girmesi çıkması çok zor. Etrafından her gün 250 bin araç çıkmaktadır. Önümüzdeki hafta ne zaman açacağımızı açıklayacağız. Pazartesi son nihai toplantı yapacağız ve gün olarak ne zaman açacağımızı açıklayacağız. En kısa zamanda takımımızı buraya getirmek istiyoruz. Sayılı günler kaldı. Çatı kapanmaya başladı. Ayın 15'i gibi çatı kapanma işlemi bitmiş olacak. Çim ise uygulandıktan sonra kalkmayacak. Rahat olun. İç alandaki inşaat çalışmaları ve koltuk çalışmaları devam ediyor. Dış cephe ve peyzaj alanlarında sıkıntı var ama büyükşehir destek veriyor. Sonuna doğru geldi. Çok güzel restoranlar yapıyoruz. Düğün salonu yaptık. Düğünler de yapılacak."


Vodafone Arena Stadı'nda gerçekleşen divanda Başkan Orman, "Bugünkü konuşmamda olabildiğince son 3 ayda yaptıklarımız hakkında bilgi vermeye ve açıklık getirmeye çalışacağım. 26 Mart 2012 yani 1 ay sonra 4 seneyi doldurmuş olacağız. Göreve geldiğimiz dönemde Beşiktaş'ın o günkü halini hatırlıyorsunuz. Yayın, tribün, sponsorluk, mağaza ve diğer gelirlerimiz var. Zaten yayın gelirlerimiz temlikliydi ve hala temlikli. Stat gelirimiz olmadığı gibi giderimiz fazla, kira ödüyoruz. Bizim oynadığımız zamanlarda statlara kira ödediğimiz için. Sponsorluk gelirlerimizden kullanılmış olanlar vardı ve sonradan yaptıklarımız var. 80 milyon dolar gelirimiz varken 140 milyon dolar giderimiz var. Zaten bunun 80 milyon doların 50 milyon doları da temlik edilmiş. 328 milyon dolar bir borç ile Beşiktaş Kulübü'nü aldık ve bunu onaylattık. Küçülerek borç yükünün altından kalkılması mümkün değildi. Büyüyerek bunun altından çıkmak zorundaydık. Yatırımlarını yaparak 80 milyondan 250 milyon dolar seviyelerine getirmemiz lazımdı. Bizim de yapmış olduğumuz buydu" ifadelerini kullandı.


"BEŞİKTAŞ'IN BÜYÜME TRENDİNİN ARTIK SONUNA GELİNMİŞTİR"


Yatırım yapmaya gayret ettiklerini dile getiren Orman, "Beşiktaş'ın 110 senelik yapılan yatırımın toplamından daha fazla yatırım yaptık. Fulya ve Akaretler'de kat karşılığında yapılmış yatırımlardır. Beşiktaş'ın büyüme trendinin artık sonuna gelinmiştir. Artık stadın açılmasıyla birlikte aşağı doğru borçlarda inişe geçilecektir. Biz geldiğimizde borçlara alınan avanslara yazılmamaktadır. Bizim satmış olduğumuz kombine stadımız açılmadığı için borç hanesinde durmaktadır. Stat için avans aldıysak borç hanesinde yazılmıştır. Bizden önce böyle yapılmadı. 'Stadı yapamayacaklar' denilen stadın hep beraber içerisinde bulunuyoruz. Şimdi de 'niye bu kadar hızlı açmaya çalışıyorsun' diyorlar. Finansman ve maneviyattan dolayı böyle. Bu stadı bitmek istememdeki ana sebeplerinden biri de büyüklerimizin sağlığında bu stadı görmek istemesinden dolayıdır. Vefat eden ağabeylerimizin, babamızın, Süleyman ağabeyin bu stadı görmesini isterdim. Bir an evvel açalım da aramızdaki büyüklerimize ve hepimize Allah bu stadı görmeyi nasip etsin. Stadı bir an evvel bitirmek istememdeki diğer sebep de borç trendinin azalması için stadın açılması lazım. Finansal Fair-Play nedeniyle Avrupa'ya gidemedik. Bir anlaşma yaptık. Şimdi rakibimiz de bir anlaşma yapıyor. Bu stat açılacak ki borçlarımız düşüşe geçsin, sponsorluklar başlasın, kasamıza para girsin" açıklamalarında bulundu.


"DEMİR MEVZULARI KONUŞULUYOR"


Fikret Orman, stadın açılması olayını seçim malzemesi olarak kullandığı şeklinde çıkan haberler hakkında ise "Alakası yok. Bu stada bir an evvel dönmek istiyoruz ki Beşiktaş, şampiyonluğunu bu statta kutlasın. Bu stat hepimizin özverisiyle yapılmıştır. Bize güvenen herkesten Allah razı olsun. Demir mevzuları konuşuluyor, bunlar ayıp şeyler. Yaşar Kaptan Çebi'den da Allah razı olsun. Ne para ne bir şey sormadı. Bize destek olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.


BEŞİKTAŞ'IN BORCU: 1 MİLYAR 214 MİLYON 149 BİN 589 LİRA


Beşiktaş Kulübü Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, kulübün borcunun 1 milyar 214 milyon 149 bin 589 lira olduğunu açıkladı.

Divan kurulu toplantısında açıklamalarda bulunan Tuncel, siyah-beyazlı kulübün hesaplarının 31 Aralık 2015, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ise 30 Kasım 2015 itibarıyla baz alındığını, toplam borcun 1 milyar 214 milyon 149 bin 589 lira olduğunu dile getirdi.

Tuncel, derneğin borcunun 491 milyon 873 bin 277, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ise 722 milyon 276 bin 312 lira olduğunu kaydetti.


Siyah-beyazlı kulübün toplam borç içinde net 95 milyon 138 bin 395 lira nakit çıkışı gerektirmeyen yükümlülüğünün bulunduğu aktaran Tuncel, kulübün halka açık şirketinin öz kaynaklarının ise negatif olduğunu vurguladı. Tuncel, kulüp ve bağlı şirketlerin alacaklarının toplamının 179 milyon 787 bin 553 lira olduğunu ifade etti.


STADA DEMİR ALIM SATIMIYLA İLGİLİ MUHASEBE KAYITLARI


Feyyaz Tuncel, konuşmasında, tartışmaya sebep olan Vodafone Arena'ya demir alım satımıyla ilgili muhasebe kayıtları açısından raporu da açıkladı. Stat inşaatı için 7 ayrı şirketten toplam 24 milyon 568 bin 170 kilogram demir satın alındığını kaydeden Tuncel, "Kaptan Demir Çelik AŞ ile Beşiktaş İnşaat AŞ cari hesapları arasında, hesap mutabakatları yapılmış ve hesapların mutabık olduğunu konusuna varılmıştır" ifadesini kullandı.


Yoğun katılımın olduğu toplantıda yer bulamayan bir üyenin çöp kovasını ters çevirerek üzerine oturması dikkat çekti. 



"STAT BİZİM AÇIMIZDAN AÇILDI"


Siyah-beyazlı kulübün yapımı devam eden yeni stadı Vodafone Arena'da gerçekleştirilen toplantıda, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman'ın yanı sıra yönetim kurulu üyeleri Ahmet Nur Çebi, Ahmet Ürkmezgil, Metin Albayrak, Erdal Torunoğulları, Yalçın Kaya Yılmaz, Erdal Karacan, Umut Güner ve Emre Kocadağ da hazır bulundu.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz, kendileri için çok mutlu bir günü yaşadıklarını belirterek, "Türkiye'nin, hatta dünyanın en mutena semtinde, boğazımızın altın gerdanına inci takarcasına yaptırılan bu eserin heyecanını yaşamak doğaldır" dedi.


Stadın yapımı sürecinde emeği geçen herkese divan kurulu adına şükranlarını sunan Karadeniz, "Birtakım kimselerin tarihi dokuyu bozar düşüncesindeki hasetlikleri ve Beşiktaş'a çok gördükleri bu olay karşısında dahi bu eserin ortaya çıkması önemlidir, hepimiz için tarihi bir değer arz etmektedir" ifadelerini kullandı.


"Stat bizim açımızdan açıldı, saha dışı ilk maçımızı bugün yaptığımızı ifade etmek istiyorum" diyen Karadeniz, Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında 29 Şubat Pazartesi günü oynanacak Fenerbahçe derbisiyle ilgili de şunları kaydetti:


"Açılış dediğimiz bugünden sonra kulübümüzün profesyonel futbol takımı, inşallah pazartesi günü de bir zaferle şampiyonluğun en büyük adayı olarak döner. Bu vesileyle stadın Türk sporuna, Beşiktaşımıza, camiamıza hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. En kötü günümüz böyle olsun."


Habertürk


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


BEŞİKTAŞ'IN önceki gün yapılan Divan Kurulu Toplantısı'nda Denetleme Kurulu, Vodafone Arena'nın demir satın alımlarıyla ilgili incelemesinin sonucunu açıkladı. Bilindiği üzere divan kurulu üyesi Atıf Keçeci, stat inşaatında kullanılmak üzere Beşiktaş'a demir satan Çebi'nin yönetim kurulu başkanvekili olduğu Kaptan Demir Çelik A.Ş.'nin kulübü zarara uğrattığını iddia ediyordu. 

ANCAK kurul, açıkladığı raporla şirketin bir usulsüzlük yapmadığını, Beşiktaş'a kur farkı ve vade farkı faturası da düzenlemediğini divan üyeleri ve kamuoyuna duyurdu. Konuyla ilgili başkan Fikret Orman da "Sürekli demir mevzuları konuşuluyor, bunlar ayıp şeyler. Yaşar Kaptan Çebi'den de Allah razı olsun. Bir gün bile ne para ne bir şey sormadı" dedi. 


Vatan 


Geri Dön