06 / 09 / 2024

Wenice Kids, açtığı mağazalarla cirosunu ikiye katladı

Wenice Kids, açtığı mağazalarla cirosunu ikiye katladı

Türkiye'nın dış politikada komşu ve çevre ülkelere açılım politikası, işdünyasını da sevindiriyor



Türkiye'nin çocuk giyimde dünya markası Wenice Kids'in Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akdoğan, hükümetin başarılı dış politikası sayesinde işlerinin kolaylaştığını, bu sayede de cirolarını bir yılda ikiye katladıklarını söyledi. Şirket, geçen yıl 50 milyon dolarlık satış yapmıştı. Ekonomik krize rağmen 2009'un ilk 7 ayında yüzde 100 büyüme sağladıklarını belirten Akdoğan, yıl sonunda 100 milyon doları yakalayacaklarını anlattı. Şirketin halen 43 ülkede 412 mağazası bulunuyor.

Dış politikada kabuğunu kıran Türkiye, bir taraftan Ortadoğu'da sorunlu ülkeleri barıştırmaya çalışırken bir taraftan da Çin, Hindistan ve Rusya gibi hızla kalkınan ülkelerle ilişkilerini geliştiriyor. Öte yandan Afrika'ya açılım hamlesi de Türkiye'nin bölgedeki imajını pekiştiriyor. Tüm bu çabalar, ekonomik krizde yeni pazarlar arayan iş dünyası için adeta can simidi oldu. Wenice Kids Yönetim Kurulu Başkanı Akdoğan, dış politikadaki yeni hamleler sayesinde son dönemde Ermenistan, Karabağ, Azerbaycan, Rusya, Çeçenistan, Filistin ve İsrail gibi kendi aralarında sorunlu ülkelerde çok sayıda mağaza açtıklarını ifade etti. Bu şekilde ihracatın da ciddi oranda arttığını kaydetti. Şirketin İcra Kurulu Üyesi Oktay Özdemir ise, "Krizi fırsata çevirdik, bu öyle bir fırsattı ki, Cumhuriyet tarihimizde böylesi görülmemişti." değerlendirmesinde bulundu.

Oktay Özdemir, "Biz firma olarak Ürdünlülerle Ürdünlü, Filistinlilerle Filistinli, Mısırlılarla da Mısırlı olabiliyoruz. Bu imkana başka hiçbir ülke sahip değil. Diğer Türk şirketleri de bunu fark etmeli." diye konuştu. Özdemir'in ilginç bir önerisi de var. Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın birleştirilmesini istiyor. Böylece siyasi gelişmelerin anında ekonomiye yansıyabileceğini ve çekingen davranan Türk firmalarının daha cesaretli bir yapıya bürünebileceğini düşünüyor.

ÇİN, HİNDİSTAN VE RUSYA'DA 1 MİLYAR ÇOCUK

59 ülkeye ihracat yapan Wenice Kids, Körfez bölgesinde de ilk kez 'a plus' kategorisinde ürün satışı yaptı. Arap ülkelerine ihracat 5'e katlandı. İki ay önce İtalya'da Aborsini grubu ile imzalanan anlaşma ile de 300 mağaza Wenice Kids ismi ile hizmet vermeye başladı. Şirket, Polonya, Slovenya, Ukrayna, Hırvatistan ve İngiltere'de iflas etmek üzere olan pek çok çocuk giyim markasını alarak Wenice Kids'e dönüştürdü. Şirketin yeni hedefi bir milyar çocuğun yaşadığı Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya'da pazar payını artırmak. Türkiye'de çocuk giyim pazarının yüzde 4,1'ini elinde bulunduran Wenice Kids, Türkiye'de 20 yeni mağaza daha açacak.

Devlerin kataloğunda yerimizi aldık

Wenice Kids, ürünlerini Avrupa'ya 'A Plus' kategorisinde satmak için birçok ünlü markayı bünyesinde bulunduran katalog firması Bon Prix'le de anlaşma imzaladı. Anlaşma için Türkiye'ye gelen Bon Prix'in üst yöneticisi Hans Joachim Mundt, ilk kez bir çocuk firmasının kataloglarında yer alacağını söyledi. Her ay 6 milyon kişi elbise almak için Bon Prix'in kataloğunu inceliyor. Oktay Özdemir, "Daha kataloğa girdiğimiz gün 500 bin Euro'luk satış aldık. Buradan yılda en az 10 milyon Euro ek satış hedefliyoruz." açıklamasını yaptı.

Zaman/Arif Bayraktar 


Geri Dön