02 / 05 / 2024

Yabancı yatırımcıya hangi hisseler öneriliyor?

Yabancı yatırımcıya hangi hisseler öneriliyor?

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak yatırımcılara Enka İnşaat, Sabancı Holding, Karsan, THY, Ford Oto, Tat Gıda, Vestel, Tümosan, Emlak GYO, Netaş, TAV hisselerini öneriyor.



 

Yılbaşı yaklaşırken “Noel Baba Rallisi olacak mı” sorusu sorulmaya başlandı. Borsa İstanbul’da yabancı takas oranı yüzde 65.4’e çıktı. Analistler, yabancı yatırımcıların yılsonunda almayı tercih ettiği hisseleri değerlendirdi…

 

Para Dergisi'nden İdil Taraklı'nın haberine göre; genel anlamda yabancı yatırımcı davranışlarına baktığımızda, yılsonları için Noel Baba Rallisi (Santa Claus Rally) artık klasikleşen bir gelenek haline geldi. Borsa İstanbul açısından bakacak olursak, sistematik risk unsurlarımızın ortadan kalktığı ya da azaldığı ortamlarda borsamızm da diğer önemli borsalara ayak uydurduğu, dolayısıyla yılsonu rallilerinden nasibini aldığını geçmiş senelerden bilmekteyiz. Ancak, içinde bulunduğumuz yılda olduğu gibi jeopolitik, siyasi ve ya ekonomik açıdan zor geçen seneler ayrışmalara neden olabilmekte. Bu nedenle yabancı yatırımcıların şu an için borsamızı gelişen piyasalar sınıfında takip etmeye devam etmesi bekleniyor. Bu kapsamda son beş yılda Aralık ayı itibari ile yabancıların en çok alım yaptığı hisseleri çıkardık. Bunun yanı sıra uzmanlar ise yabancıların yine çok talep gösterdiği ve ‘al’ verdikleri 24 hisseye dikkat çekti.

“YABANCILAR SEÇİCİ DAVRANIYOR”

Geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz enflasyon verileri sonrası paralel önümüzdeki hafta yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı’nm daha da önemli hale geldiğini belirten Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, gerek diğer majör merkez bankalarının atacağı adımlar, gerekse Merkez Bankamızın yapacağı açıklamaların yılın son günleri için fiyatlamalara etki edebileceğini söylüyor. Son aylarda Borsa İstanbul’a yatırım yapan yurtdışı yerleşiklerin Türkiye’nin artan risklerinden kaynaklı olarak seçici davrandıklarını hatırlatarak, “Bu sene diğer senelerden farklı olarak sistematik risklerimizin yol açtığı kur artışları nedeniyle dört gruba giren şirketler ön planda olacaktır. Bunları, net döviz fazlalığından ötürü kambiyo kârı yazabilecek şirketler, ihracat ağırlıklı çalışan şirketler, yabancı ortaklıklara sahip olması nedeni ile alternatif pazarlarda iş yapabilen şirketler ve yurtiçi ihaleleri sonrası mevsimsel etkilerden kaynaklı kazançlarını artırabilecek şirketler olarak tasnifleyebiliriz” diyor.

Kavak, bu kapsamda ise yatırımcılara Enka İnşaat, Sabancı Holding, Karsan, THY, Ford Oto, Tat Gıda, Vestel, Tümosan, Emlak GYO, Netaş, TAV hisselerini öneriyor.


“YABANCILAR BELİRLEYİCİ”

Borsa İstanbul’da yabancı takas oranının Aralık ayı başı itibariyle yüzde 65.4 gibi yüksek bir seviyede olduğunu hatırlatan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise, son haftalarda borsa endeksi ile yabancı payının yeniden uyum göstermeye başladığını hatırlatıyor.

Yabancıların geçmiş yıllardaki tercihlerine bakıldığında, hikayesi olumlu olan hisse senetlerine girişlerin arttığını, piyasa moralinin yüksek olduğu dönemlerde de lokomotif hisselerde alımları yoğunlaştırdıklarını söylüyor. Yabancıların tercihlerinin global ve yerel konjonktüre göre değişim gösterebildiğini ve piyasada da yüzde 65 gibi bir ağırlığa sahip olmalarından dolayı belirleyici olabildiğinin altını çiziyor.

Erkan, bu kapsamda ise yatırımcılara THY, Garanti Bankası, Tüpraş, Sabancı Holding, Şişecam, Mavi Giyim, Tofaş Otomobil, Coca Cola İçecek, Trakya Cam, Datagate Bilgisayar, Logo Yazılım, Çemtaş Çelik, Anadolu Efes, Hektaş, Tukaş hisselerini öneriyor.

 

Enver ERKAN / Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı

Yabancı yatırımcıya hangi hisseler öneriliyor?

 

“Mavi’de endeks üzeri getiri”

Mavi Giyim: Ürünlerini Türkiye, ABD, Kanada, Almanya ve Rusya gibi toplamda 35 ülkede satışa sunuyor. Rusya pazarını yeni kurarak Türkiye’dekine benzer bir satış ağı oluşturdu ve bu pazardan önemli beklentileri bulunuyor. Türkiye’de kot pantolona yapılan harcamaların 2-3 kat büyüyeceğini öngören şirket, yüzde 16 hedefinin üzerinde büyüme gerçekleştirmeyi planlıyor. Önümüzdeki 3-4 yıl da bunun düzenli olarak gerçekleşmesini bekliyor. Şirketin güçlü marka yönetimi de kar marjlarına olumlu katkı yapıyor. 2017’nin dokuz aylık verilerinde de faaliyet karında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 28’lik, net dönem karında ise yüzde 57’lik artış görülmekte. Son yılların en başarılı halka arzlarından birisi olan Mavi Giyim’in hisseleri için “endeks üzeri getiri” bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 64.80 TL hedef fiyatımız öngörüyoruz.

Tüpraş: Şirket performansının, operasyonel bazda rafineri marjlarının kuvvetli seyri, yüksek kapasite kullanımının etkisi ile ticari faaliyetlerden kaynaklı kur farkı gelirleri, finansman giderlerindeki azalma paralelinde karındaki artış çerçevesinde bir önceki seneye göre güçlendiği görülmekte. Rafineri marjları iyileşme gösterirken aynı dönemde iç talep de sağlıklı olarak devam etmiştir. Akdeniz rafineri marjlarındaki iyileşme, tam kapasite kullanımı ile yüksek fueloil ve jet yakıtı maıjlarının da olumlu katkısı rafineri marjında ki iyileşmenin ana etkenleri. Ürün marjlarındaki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Öte yandan, petrol fiyatlarındaki yükseliş şirkete stok değer kazancı bakımından pozitif yansımakta. Üçüncü çeyrek sonuçları çeyreklik bazda beklentilerin altında kalsa da, Ocak-Eylül arasındaki dokuz aylık dönem, geçen senenin dokuz aylık dönemine göre daha iyi bir görüntü sergiliyor. Şirketin döviz açık pozisyonu, tamamı doğal hedge ve türev araçlarla korunduğu için döviz riski yok denecek kadar az. Tüpraş için beklentimiz “endeks üzeri getiri” Şirket hisselerinde yüzde 22 yükseliş potansiyel ile 145 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Anadolu Efes: Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa ve Ortadoğu bölgelerinde alkollü ve alkolsüz içecek sektöründe üretim ve satış gerçekleştiriyor.

2016 biracılık açısından hem turizmdeki daralma, hem de vergi artışlarının alım gücünü azaltması nedeniyle kötü geçti. 2017’de de hava koşulları ve referandumdan sonra düşen tüketici güveni ile Haziran ayındaki Ramazan nedeniyle ilk yarı zorlu geçti. Şirket 2010’dan sonra Tuborg’a karşı kaybettiği piyasa payını Efes markasında yaptığı yeni atılımla geri kazanmaya çalışıyor. CEO değişikliği ile de şirket satış ve pazarlama faaliyetleri alanlarında daha aktif bir görüntü çizmekte. Şirketin döviz açık pozisyonu ağırlıklı olarak dolar ve euro cinsinden, şirket bu iki para birimindeki değer kazancı nedeni ile çeyreksel bazda 92 milyon TL net kur farkı gideri yazdı. AB InBev ve Anadolu Efes Rusya ile Ukrayna faaliyetlerinin birleşmesinin katma değer yaratmasını, 2018 yazında Rusya’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’nın bira talebine olumlu yansımasını bekliyoruz. Anadolu Efes için önerimiz “al” şeklinde. Şirket hisselerinde yüzde 19 yükselme potansiyel ile 28.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

 

Yusuf KAVAK / Işık FX Araştırma Uzmanı

Yabancı yatırımcıya hangi hisseler öneriliyor?

 

“Karsan'ın satışları ağırlıklı yurtdışı

Karsan: Yerli oto konsorsiyumu ile ilgili spekülasyonlar ve kısa vadeli yükümlülüklerinin yüksekliği ile hisseleri sert değer kaybına maruz kaldı. Ancak şirket satışlarının yüzde 36’sını yurtdışı pazarlara yapıyor olması ve aynı zamanda yurtiçi ve dışı ihalelerdeki potansiyeli ile yatırımcılar üzerindeki cazibesini devam ettiriyor. Birçok ülkeye başta ulaşım alanında olmak üzere hafif ve ağır ticari araç satışı yapan şirketin ABD Posta Servisi ihalesi için finale kalan altı firmadan birisi olması, şirket prest[ji açısından da önem arz ediyor. Ayrıca bu yıl Avrupa’nın üç önemli kentinde devreye alınacak küresel mobilite çözüm pazarına (MaaS) adım atan şirketin, yurtiçi ve dışı pazarlarda hızlı bir gelir artışı potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Yine yurtiçinde ODD [Otomotiv Distribütörleri Derneği) tarafından açıklanan Ekim ayı satış rakamlarından da senenin ilk 10 ayında otomobil pazarı yüzde 1 oranında daralırken, şirketin faaliyet alanına giren hafif ticari araç pazarının yüzde 3 oranında artış gösterdiği dikkat çekiyor. Şirket hisselerinde yüzde 20 yükseliş potansiyeli ile 1.78 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Enka İnşaat: İnşaat alanında Türkiye’nin en köklü ve büyük şirketlerinden birisine sahip olan grup, kârlı eneği ve gayrimenkul yatırımları ile de yüksek potansiyelini korumakta. Yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85 oranında kârlılığını artıran şirket, 2.22’lik cari oran, 0.32’lik borç/özsermaye oranı gibi birçok rasyosu ile de ön plana çıkıyor. Ayrıca son zamanlarda kurlarda görülen artışlara rağmen net döviz fazlalığı nedeni ile de bunu avantaja çevirip yüksek kambiyo kârı yazabilir. Enka inşaat hisselerinde yüzde 17 yükseliş potansiyeli ile 6.82 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Sabancı Holding: Türkiye’nin en büyük gruplarından birisi olan Holdingin kur riskini yüksek net döviz fazlası ile de iyi yönettiği görülmekte. Uluslararası birçok önemli şirket ile iş ortaklıları yapan grubun bu kapsamda yurtdışı pazarlara satış yapma konusunda elinin güçlü olduğu bilinen bir gerçek. Yatırım harcamaları kaynaklı olarak borçlanan şirketin, istikrarlı olarak satış ve kâr rakamlarını yükselttiğini görüyoruz. Düzenli temettü veren grubun, ihracat odaklı çalışma prensibine sahip olması da ileriye dönük potansiyellerini devam ettirmekte. Şirket hisselerinde yüzde 8 yükseliş potansiyeli ile 11.37 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

 

Son beş yıl Aralık ayında yabancıların en çok alım yaptığı hisseler


2016: Halkbank, Garanti Bankası, Ereğli Demir Çelik, İş Bankası, Soda Sanayi, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Tüpraş, Enka İnşaat, Tofaş Otomobil, TSKB, TAV Havalimanları, Sasa Polyester, Koç Holding, Ford Otosan.

2015: Petkim, Tümosan, Coca Cola İçecek, Kartonsan, Doğan Holding, Penguen Gıda, Alarko GYO, Goodyear, İş GYO, DoCo, Gersan Elektrik, Türk Prysmian Kablo, Ayen Enerji, QNB Finansbank, Alkim Kimya.

2014: İş Bankası, Net Holding, Türk Hava Yolları, Ülker Bisküvi, Turkcell, Akbank, Pegasus, Emlak Konut GYO, Tüpraş, Koza Altın, Tat Gıda, Türk Telekom, Doğuş Otomotiv, Trakya Cam, Doğan Holding.

2013: Sabancı Holding, Vakıfbank, Garanti Bankası, Turkcell, Ereğli Demir Çelik, Akbank, BİM Mağazaları, Tekfen Holding, Tofaş Otomobil, Şişecam, Bizim Toptan, Teknosa, Doğan Holding, Aselsan, Anadolu Efes.

2012: Garanti Bankası, Aksa Enerji, İş Bankası, Emlak Konut GYO, Enka İnşaat, Tüpraş, Koç Holding, Bank Asya, Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, TSKB, Trakya Cam, Ford Otosan, BİM Mağazaları, Yapı Kredi Bankası.


Geri Dön