02 / 05 / 2024

Yabancılar konuta 10 milyar dolarlık yatırım yapacak!

Yabancılar konuta 10 milyar dolarlık yatırım yapacak!

Yabancıların Türkiye'de konut alımları her geçen ay artıyor. Eylül 2021 yabancıların konut alımında tüm zamanların rekor kırdığı ay oldu. 



Türkiye’de 2021 Eylül ayı konut satış verileri, hem Türk hem de yabancılar için rekor ayı oldu. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; yabancılara yapılan konut satışları aylık bazda yeni bir rekora imza attı. Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 25.8 yükselerek 6 bin 630 oldu. Toplam ev satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4.5 olarak kaydedildi. 

Bu rekor daha önce 2018 Ekim ayında 6 bin 276 olarak kaydedilmişti. Yabancılara yapılan ortalama satışlar ise 3-4 bin bandında yer alıyor. Yıllık bazda yabancıya en yüksek konut satışı ise 2019 senesinde 45 bin 483 olmuştu. 2021 ilk 9 ayında yabancılara 37 bin 479 adet konut satışı gerçekleşti. Bu durumda 2021 yılının kalan 3 aylık dönemiyle beraberyabancılara yapılan konut satışında yıllık yeni bir rekor garantilenmiş oldu. 2021’de yabancıya yapılması muhtemel 50 bin adetlik satış, 10 milyar dolar döviz girdisi olarak değerlendiriliyor. Ülke vatandaşlıklarına göre en çok İranlılar ev sahibi olurken onu Irak ve Rusya izledi. Almanya dördüncü sırada yer alırken Amerika, İngiltere, Çin, Filistin, Mısır, Ürdün, İsveç gibi çok çeşitli ülkelerden alımlar yapıldığı kaydedildi. 

Alımların temelinde; vatandaşlık hakkı, yazlık bölgelerde yatırım tercihi, merkezi konumuyla Türkiye’de gelişime açık gayrimenkul sektöründen artan beklentiler olduğu belirtiliyor. 

Yabancılar konuta 10 milyar dolarlık yatırım yapacak!

İkinci el etkisi

Öte yandan yerli alıcılar tarafında ise tüm Eylül ayları içerisinde en yüksek satış yapılan Eylül ayı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayına yönelik konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 7.6 yükselerek 147 bin 143 oldu. Bu zamanda konut satışlarını, ikinci el alımların desteklediği görüldü. Buna göre, ikinci el konut satışları eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.2 artış göstererek 103 bin 176 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 70’i geçti. 

Yabancılar konuta 10 milyar dolarlık yatırım yapacak!

‘Teşvik edilmeli’

Ülke genelinde ilk el konut satış sayısı, Eylül ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 6.3 yükselerek 43 bin 967 olsa da, toplam ev satışları içerisinde payı yüzde 30 seviyesinin altına düşerek endişe yaratıyor. İlk dokuz aydaki toplam satışların 287 bin 156 adedi birinci el yani sıfır yapılan konutlarda, 661 bin 982 adedi ise ikinci el konutlardan yaşandı. İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, birinci el konut satışlarının, ilk dokuz aylık dönem son 8 yılda (2013 - 2021 döneminde) yaklaşık yüzde 84 gerileyerek 529 bin 129 adetten, 287 bin 156 adet seviyesine indiğini söyledi. Durbakayım, “Birinci satışlarındaki çöküşün iki ana sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Arsa, demir, çimento gibi inşaat maliyetlerindeki astronomik artışların konut fiyatlarına yansıması ve erişilebilir olmaktan uzaklaştırması ilk önemli sebep olarak karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan giderek artan konut kredi faizlerinin orta gelir grubunun 5 veya 10 yıl gibi uzun sürelerde katlanabileceği faiz yükünü taşınamaz hale getirmesidir. Sonuç olarak yıllardır Türkiye ekonomisinin dinamosu olarak tanımlanan inşaat sektörünün tekrar işlevini yapabilmesi için acil olarak birinci el konut satışlarını teşvik edici önlemlerin alınmasının gerekli ve şart olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

 

Eylülde yabancılara konut satışında 6 bin 630 adetle tüm zamanların aylık rekoru kırıldı.

Yorumu: Yabancıya konut satışına acilen sınırlama getirilmeli. Hem konut fiyatlarında hem de kiralarda zor günler kapıda. Sitelerde yabancıya satılacak konut oranı yüzde 5'i geçmemeli.

— Tebernüş Kireçci (@TebernKireci1) October 13, 2021

 

 

Yabancıya konut satışında tarihi zirve!

Yabancıya konut satışında değerleme sorunu çözülmeli!

Yabancılara konut satışı Eylül'de rekor kırdı!

Yabancıya konut satışı yüzde 47.6 arttı!

Yabancıya konut satışı masaya yatırılıyor!

Yabancıya konut satışı sınırlansın!

Yabancılar 500 milyon TL’lik konut satışını iptal etti!


Geri Dön