22 / 11 / 2024
fuzul

Yabancılar vatandaşlık için 2. el konutları tercih etti!

Yabancılar vatandaşlık için 2. el konutları tercih etti!

Ekonomimcom yazarlarından Abdullah Tolu, bugünkü yazısında yabancıya konut satışını kaleme aldı. Abdullah Tolu, yabancıların vatandaşlık için 2. el konutları tercih ettiğini belirtti.




Yabancıların ikinci el konuta yönelmesi sektörü olumsuz etkiliyor

Konut sektörü ülkemizin 3 önemli sektöründen birisi konumunda bulunuyor. Şu an yabancılara konut satışları doğrudan yabancı yatırımlar arasında en önemli kalemlerden birisi. Yıl sonuna kadar, yabancılara yapılan konut satışlarından 7 Milyar Dolar civarında hasılat sağlanması bekleniyor. Bu hem ülkemiz hem de konut sektörü açısından son derece önemli.

Ancak, yabancıların vatandaşlık dahil gayrimenkul yatırımlarında ikinci el konuta yönelmeleri konut sektörünü olumsuz yönde etkilemeye başladı. Yani, yabancıların ülkemize yaptığı doğrudan yatırımlarda gayrimenkul sektörünün yeri her geçen gün artarken, talebin ikinci el konuta kayması tüm dengeleri değiştirdi. Bunun yanısıra, ikamet (oturum) iznine yönelik konut talebi de, yükselen fiyatlar dikkate alındığında, ikinci el konuta kaydı.

Tüm bunlar, yeni konut projelerini ve dolayısıyla konut üretimi ve arzını olumsuz yönde etkiliyor.

Yabancılar vatandaşlık için 2. el konutları tercih etti!

İkinci el konuta kayan yabancı talebi vergi kaybına da neden oluyor

Yabancı talebinin ikinci el konuta yönelmesi, konut sektörünü olumsuz yönde etkilemesinin yanında, ciddi vergi kayıp ve kaçağına da neden oluyor. Özellikle yabancılar tarafından iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde ancak 3 yıllık zorunlu satmama süresinden sonra elden çıkarılan konutlarda, değer artış kazancına ilişkin gelir vergisi olmak üzere olmak üzere ciddi vergi kayıp ve kaçağı söz konusu. Bunun kısa süre içerisinde takibi ve kontrol altına alınması ise şu an için pek mümkün görünmüyor.

Bu konuda Maliye’ye oldukça fazla iş düşüyor.

Vatandaşlık ve ikamet izninde konutun değeri ne kadar?

En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca tespit edilen yabancılar istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabiliyor (Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Mad. 20/2-b).

İkamet izni alınmasında ise, yabancıların İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyükşehir statüsündeki illerde minimum 75.000 Amerikan Doları, diğer illerde ise 50.000 Amerikan Doları değerinde gayrimenkul satın almaları gerekiyor (6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Mad. 31, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlı̇şkı̇n Yönetmelı̇k, Mad. 28/3).


Geri Dön