14 / 05 / 2024

Yabancılar vatandaşlık için 2. el konutları tercih etti!

Yabancılar vatandaşlık için 2. el konutları tercih etti!

Ekonomimcom yazarlarından Abdullah Tolu, bugünkü yazısında yabancıya konut satışını kaleme aldı. Abdullah Tolu, yabancıların vatandaşlık için 2. el konutları tercih ettiğini belirtti.



Birinci ve ikinci el konut satışları azaldı mı?

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayışları, Kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 32,9 azaldı ve 37 bin 380 oldu. Toplam konut satışları içerisinde ilk el konut satışının payı yüzde 31,7 şeklinde oldu. İlk el konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 azalışla 382 bin 190 şeklinde gerçekleşti.

Yine verilen detaylara göre, 2. el konut satışları Kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 34,7 azalış göstererdi ve 80 bin 426 şeklindeoldu. Yine verilen detaylara göre, toplam konut satışları içindeki ikinci el konut satışının payı yüzde 68,3 şeklinde oldu. 2. el konut satışları Ocak-Kasım döneminde de, bir önceki senesinin aynı dönemine göre yüzde 1,7 artışla, 895 bin 469 şeklinde gerçekleşti.

Konut satışları Kasım ayında arttı fakat geçen yılın aynı ayına göre azaldı

Yine verilen detaylara göre, Kasım'da toplamda 117 bin 806 konut satıldı. Bu son 3 ayın en yüksek rakamı fakat, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 34,1 oranında da düşük. Yazısında bunda krediye ulaşmada yaşanan sıkıntı ve konut satış fiyatlarının geldiği seviyenin ciddi etkisi olduğunu belirten Abdullah Tolu, ayrıca, konut fiyatlarının geldiği  seviye, yabancılar hariç vatandaşlarımızın satın alma gücünün artık zorlanmaya başladığını gösterdiğinidile getirdi.

Yabancılar vatandaşlık için 2. el konutları tercih etti!

Orta gelir grubu için konut kampanyası bekleniyor

Yazısında konut kampanyasına da değinen Abdullah Tolu, "Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Dr. Nureddin NEBATİ’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı orta gelir grubuna yönelik düşük faiz oranlı konut kampanyasının detayları henüz belli olmadı. İnsanlar merakla bu kampanyayı bekliyor, ciddi oranda katılım olacağını ve bu şekilde çok sayıda insanımızın konut sahibi olacağını değerlendiriyorum." diyerek, şimdi hemen herkes Sayın Cumhurbaşkanının kısa bir süre içinde bu kampanyanın detaylarını açıklamasını beklediğini söyledi.

Konutta 2. el satışları daha fazla

Kasım ayı verilerine bakıldığında, toplam konut satışları içinde ilk el konut satışlarının payı yüzde 31,7, ikinci el konut satışının payı da yüzde 68,3 oldu. Abdullah Tolu, Bunun da satışların konut arzında yaşanan sıkıntı çerçevesinde biraz ikinci ele kaydığını gösterdiğini kaydetti.

Özellikle son dönemde yabancıların vatandaşlık için daha çok kendi aralarında ve ikinci el konut alım - satımı yaptıkları, hatta yabancı uyruklu emlakçıların ve emlak ofislerinin bu bölgelere yerleştiğini ve kendi ülke vatandaşlarına hizmet vermeye başladıklarının ifade edildiğini kaydeden Abdullah Tolu'nun yazısının devamı şu şekilde;

Yabancının ikinci el konuta ilgisi fiyatları ve kiraları artırdı

Yabancıların ikinci el konuta ilgisinin artması, son dönemde yükselen konut fiyatları üzerinde ilave bir baskı yarattı. Öyle ki, ikinci el konut fiyatları, otomotiv sektöründe olduğu gibi, yeni - sıfır konut fiyatlarına yaklaştı. İnşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle sıfır konut fiyatları yükselirken, özellikle yabancı talebi ikinci el konut fiyatlarını artırdı. Yabancı talebinin ikinci ele kayması, tüm dengeleri değiştirdi. Özellikle Rus ve Ukrayna vatandaşlarının geçici oturum için konut talepleri, bunları ikinci el pazarına kaydırdı. Bu durum ise, özellikle ikinci el piyasalarda oluşan yabancı talebini fırsata çevirmek isteyen satıcılar ve aracıların ikinci el konut fiyatlarını aşırı yükseltmelerine neden oldu. Doğal olarak ikinci el konutların fiyatlarındaki artış, konut kiralarını da aşırı yükseltti.


Geri Dön