11 / 05 / 2024

Yabancılara konut satışı zirveyi görmüştü! ‘Artık 1 milyon dolar sınırı gelmeli’ çağrısı!

Yabancılara konut satışı zirveyi görmüştü! ‘Artık 1 milyon dolar sınırı gelmeli’ çağrısı!

Türkiye’de geçen yıl yabancıya konut satışı zirve yaparken Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle artışı bir önceki yıla göre yüzde 15.2 artışla 67 bin 490 konut satışı gerçekleşti.  Ruslar 16 bin 312 konutla ilk sırada yer alırken İran ve Iraklılar  da ikinci ve üçüncü oldu. 



Habertürk'ün haberine göre Cansel Turgut Yazıcı,  2018’de yabancıların Türk Vatandaşlığı alabilmeleri için Türkiye’de 1 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yapma şartı bulunduğunu hatırlatarak,  şöyle devam etti:

“Bu rakam aynı yılın eylül ayında düşürülerek 250 bin dolara indirildi. Bu tarihten sonra alımlarda vatandaşlık alanlar 3 yıl mülkü ellerinde tuttukları takdird tüm ailelerine Türk Vatandaşlığı edinebilir hale geldi. Haliyle Türkiye’de yabancı bireysel yatırımcının adedi hızla yükselirken ağırlıklı körfez ülkelerinden gelenler oldu. Bu tarihe kadar ayda 2 bin 300 satış gerçekleşirken, 2019 yılda ortalama 3 bin 800, 2020 yılında 3 bin 400 ve 2021 yılında  ayda ortalama 4 bin 900 adet satış gerçekleşmeye başladı.

Yabancılara konut satışı zirveyi görmüştü! ‘Artık 1 milyon dolar sınırı gelmeli’ çağrısı!

 2022’de aylık satış rakamları daha da artarak ayda 5-6 binin üzerine çıktı. 2022  yılında mülk alımı şartı 400 bin dolara yükselirken, bu rakam neticesinde satış sadece yüzde 8 geriledi” 

 

AĞIRLIK KÖRFEZ ÜLKELERİNDE

Savaşın ardından Rusların Türkiye’den mülk alma eğiliminin arttğını hatırlatan Yazıcı, şunları söyledi:

“Körfez ülkelerinin payı ise hemen hiç değişiklik  göstermiyor ve toplam satışın yüzde 30’a yakınını oluşturuyor. 2018 yılıhnd toplam satış içindeki payı yüzde 2.88 olan yabancı satışının artık yüzde 5’e vardığı görülüyor. Yılda 67 bin adet yabancı satışı bulunuyor ve bu rakamın artış hızının artık azalması gerekiyor. Bir ülkenin toplam satışının yüzde 5’e yakınını yabancılar yapmamalı.

Yabancılara konut satışı zirveyi görmüştü! ‘Artık 1 milyon dolar sınırı gelmeli’ çağrısı!

5 KİŞİLİK AİLEDE KİŞİ BAŞI VATANDAŞLIK 80 BİN DOLARA GELİYOR

Üstelik bu yabancıların ciddi bir kısmının vatandaşlık aldığı göz önüne alınırsa rakam büyüdükçe kümülatif tehlike de artış gösteriyor.  Bir mülkle herkese vatandaşlık veriliyor ve  bu hesapla 400 bin dolara mülk alanlardan, ailelerin ortalama 5 kişilik olduğu düşünüldüğünde kişi başı ortalama 80 bin dolara Türk Vatandaşlığı veriliyor. “

YABANCILARIN ALIŞ FİYATI KONUTLARA EMSAL YAPILIYOR

Yabancıların konut alımının piyasa fiyatlarını artırdığını da belirten Yazıcı,  yabancılara satılan fiyatların emsal yapıldığını söyledi.

Yazıcı, “Yabancıların yaptığı alımlar iç piyasa fiyatlarını çok yukarıya taşıyor. Giren döviz  ise, bu yönden bakıldığında yüzde 30-40 ‘ı bu şekilde erimiş oluyor.  diye öngörebiliriz. Bu hesaplara bakarak, artık yabancıya satış için yeniden 1 milyon dolar sınırının getirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. En azından gerçekten gelmek isteyenler gelecektir” dedi.

Elon Musk’la twitter arasında kan uyuşmazlığı son sürat! Reklam verenler de kaçıyor!

Kripto borsası Bitzlato cephesinde şok gelişme! Kara para aklamakla suçlanıyor!

Uyanık instagram satıcılarına karşı uzmanlar uyardı! “İade almıyorum” yok!

Kullanmadığınız odada peteği kapatmak doğalgaz tasarrufu sağlar mı?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön