07 / 05 / 2024

Yabancıya 1 milyon konut satılacak!

Yabancıya 1 milyon konut satılacak!

Yabancıya konut satışının önünü açarak, Türkiye'ye 10 milyar dolar gelir getirecek yasa çıkıyor. Mütekabiliyet şartı kalkarken; 26 milyar liralık 2-B düzenlemesi de Meclis'e geliyor



Türkiye'den İngiliz ve Alman vatandaşları gayrimenkul edinebilirken; Türk Cumhuriyetleri, Rusya ve Körfez ülkeleri vatandaşlarının önünü kesen mütekabiliyet şartının kaldırılmasında sona gelindi. 2-B düzenlemesi ile yabancılara konut satışının kapısını açacak mütekabiliyet şartının kaldırılması konusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın çalışmaları tamamlandı. Her iki düzenleme için Meclis süreci başlıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 14 Kasım'da yapacağı toplantı ile taslaklara son şeklini verecek. Hazırlanan yasa taslakları ay sonuna kadar Meclis'e sunulacak. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda Milli Emlak, Tapu ve Kadastro ile Mekansal Planlama bürokratları yer alacak. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katılacak.

89 ÜLKEYE KAPI AÇILIYOR

Türkiye'den gayrimenkul alımı yapamayan 89 ülke bulunuyor. Mütekabiliyet şartının kalkması ile inşaat firmalarının sahipleri, yabancıya konut satışının yıllık en az 10 milyar dolar gelir getireceğini söyledi. Mütekabiliyet şartının kaldırılmasıyla yabancılara 1 milyon konut satışının önünün açılması bekleniyor. Kadastrosu tamamlanan 2-B arazilerinden devletin kasasına girecek bedel ise 26 milyar lira olarak hesaplandı. Kadastro ve güncelleme çalışması tamamlanan alan 174 bin hektara çıktı. Satış işlemleri tamamlandıktan sonra kentsel dönüşüm başlatılacak. 81 ildeki valilik ve taşra teşkilatlarına kentsel dönüşümle ilgili talimat verildi.
Takvim/ÖZLEM KAMER TERCANLI


Geri Dön