28 / 04 / 2024

Yabancıya gayrimenkul satışı azalmaya başladı!

Yabancıya gayrimenkul satışı azalmaya başladı!

Geçen yılın tamamında yabancılara 6,3 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapılarak tüm yılların rekoru kırılırken bu yıl ilk 6 aylık rakamlara göre satışlarda yüzde 36,6 oranında bir düşüş yaşanıyor.



Türkiye’de küresel yatırımcıların getirdikleri sermaye miktarında yıllara göre gerileme devam ediyor. Vatandaşlık kampanyalarının da etkisiyle son yıllarda hızla artan yabancılara gayrimenkul satışları ile gelen döviz gelirinde de bu yıl nisan ayından bu yana sert düşüşler yaşanıyor.

Dunya.com yazarı Naki Bakır’ın konuyla ilgili köşe yazısı şöyle: Merkez Bankası’nın 6 aylık verilerine göre, geçen yıl ilk altı ayda 3 milyar 470 milyon dolar olan yabancılara gayrimenkul satış geliri, bu yıl yüzde 36,6 düşüşle 2 milyar 201 milyon dolar oldu. Yabancıya gayrimenkul satış geliri 2022’nin aynı aylarına göre nisan ayında yüzde 62,3, mayıs ayında yüzde 40’lık düşüşlerden sonra, haziranda yüzde 79,6 oranında sert bir düşüş yaşadı. İlk çeyrekte 1 milyar 370 milyon dolar olan yabancıya gayrimenkul satış geliri, ikinci çeyrekte 870 milyon dolara kadar indi.

2022 YILINDA REKOR KIRMIŞTI

Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ulusal ekonomiye zincirleme ve devamlı katkı sağlarken, bir seferlik olan yabancı gayrimenkul yatırımları aynı etkiyi göstermiyor. Son yıllarda başta Ruslar ve Orta Doğu ülkeleri yurttaşları olmak üzere yabancıların konut alımları hızlı bir artış yaşamıştı. Türkiye’ye giriş yapan döviz miktarı, 2022 yılının tamamında 6 milyar 273 milyon dolarla en yüksek düzeye çıkmıştı. TÜİK’in konut satış istatistikleri ise yabancılara satılan konut sayısının bu yıl yarıya düştüğünü gösteriyor. Rakamlara göre geçen yılın ocak-haziran döneminde yabancılar Türkiye’den 35 bin 383 konut alırken, bu yıl aynı dönemde bu rakam 19 bin 275 adet olarak gerçekleşti.

Yabancıya gayrimenkul satışı azalmaya başladı!

SERMAYE YATIRIMLARI DA GERİLİYOR

 Küresel yatırımcıların, istihdam yaratan, teknoloji transfer eden, ihracat imkanları yaratan, milli geliri büyüten ve cari açığın finansmanına yarayan doğrudan sermaye yatırımlarında son yıllarda yaşanan düşüş devam ediyor.

İlk altı ayda doğrudan sermaye yatırımları kapsamında 2 milyar 470 milyon dolarlık bir giriş olurken, net doğrudan sermaye girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,2 oranında azalış gösterdi.

Yabancı şirketlerin Türkiye’deki grup firmalarına kullandırdıkları krediler ve geri ödemeler ise yüzde 24,7’lik artışla 308 milyon dolar oldu. Böylece ülkeye giren toplam doğrudan yatırım miktarı ilk altı ayda 4 milyar 827 milyon dolar olurken, geçen yılın aynı dönemindeki girişin yüzde 30,9 altında gerçekleşti.


 

 


Geri Dön