02 / 05 / 2024

Yabancıya konut satışı 4.5 milyar dolar seviyesine yükseldi!

Yabancıya konut satışı 4.5 milyar dolar seviyesine yükseldi!

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, inşaat sektörünün değişimi ve gelişimi hakkında görüşlerini paylaştı. Elmas, “Yeni yatırımlar hızla gündeme gelecek” diye konuştu.



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri paylaştı. Sektörünün istikrarla ivmesini artıracağını söyleyen Elmas, konut yatırımı yaparken, hem ekonomik hem de siyasal istikrarın olmasını beklediğini belirtti.


Elmas, "Önümüzdeki süreçte uzun bir dönem devam edecek olan istikrarın gayrimenkul sektörünü olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz. Ayrıca 1.5-2 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya satış rakamları mütekabiliyet yasası ile birlikte 4.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Referandumdan güçlü bir iradenin çıkması ve Maliye Bakanlığımızın verdiği yeni teşvik uygulamaları ile de gelecek 5 yılda yabancıya satışı yılda 10 milyar dolar seviyesine çıkaracağımızı düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.


Bu dönemde sektörün en önemli maddelerinden birinin finansal derinliğin artırılması olacağını söyleyen Elmas, "Gayrimenkul sertifikası, sukuk ve gayrimenkul fonu mevzuatını yeniden gözden geçirip sektörün kullanımının kolaylaştırılması gerekmektedir. Bu çerçevede gayretlerimizi artıracağız. Diğer bir hususta 'Tip İmar' yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesinde sektörün beklentilerinin karşılanması olacaktır. Bu yönetmelik önümüzdeki 20 yıllık kentsel dönüşüm uygulamalarında çok önemli fonksiyon icra edecektir'' dedi.


Yabancıya satışta KDV'nin kaldırılması ve vatandaşlık hakkının çıkmasının ellerini rahatladığını söyleyen Elmas, mütekabiliyet yasasından sonra yabancıya satılan konutun 4.5 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıkladı. Altan Elmas, daha fazla konut satmak için yurt dışında pazarlama atağına geçerek rakamın 10 milyar dolar olacağını vurguladı.


Toplamda 127 proje inşa ettiklerini açıklayan Elmas, "2017 yılında İstanbul'un 6 farklı ilçesinde 8 projeye başlama hedefimiz bulunuyordu. Referandum sürecine kadar üç projemizi hayata geçirmiştik. Referandum sorasında da Semt Bahçekent projemizi satışa sunduk. Yeni projelerimizi satışa sunmaya devam edeceğiz. Bu yılın sonuna kadar 2.7 milyar TL yatırım değeri bulunan 8 projede 2558 konut ve 148 ticari alan olmak üzere toplam 2706 bağımsız bölüm satışa çıkarmayı planlıyoruz. 2016 yılından satışı devam eden projelerimiz ve yeni projelerimizle birlikte portföyümüzde 3531 adet bağımsız bölüm yer alacak 3.6 milyar TL'lik portföy yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.



Sabah


Geri Dön