Yabancıya konut satışındaki düzenlemeyle neler değişecek?
Yabancıya konut satışında, 20 Eylül tarihinde hayata geçirilen değerleme firmalarının otomatik atandığı düzenlemede yeni bir değişiklik yapılıyor.
Yabancıya gayrimenkul satışında ortaya çıkan ‘değer’ karmaşası çözülüyor. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; yabancıların Türk vatandaşlığı alabilmesi için 250 bin dolarlık (yaklaşık 2.4 milyon lira) gayrimenkul alması gerekli. Daha düşük tutarlı evlerin 250 bin dolar gibi gösterilip vatandaşlık verildiği şikayetleri üzerine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yabancıya satış genelgesi çerçevesinde 20 Eylül tarihinde yeni bir düzenleme devreye alınmıştı. Düzenlemeyle değerleme uzmanları TADEBİS-WEB TAPU sistemi üzerinden otomatik şekilde atandı.
1.8 MİLYARLIK İPTAL
Bu düzenleme, hileli işlemlere engel oldu fakat sektör temsilcileri ekspertiz değerlerinin konut satış fiyatından yüzde 25-30 düşük kaldığını belirtti. Değer karmaşası sebebiyle yabancıya yapılacak 1.8 milyar TL'lik konut satışı iptal edildi. Düzenlemenin değişmesi amacıyla harekete geçen sektör temsilcileri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne konuya ilişkin görüşlerini aktardı. Bu toplantı sonucunda bir komisyon kurulmasına karar verildi.
YENİ GENELGE ÇIKACAK
Daha sonra konu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a iletildi. Murat Kurum, uygulamanın yeniden düzenlenmesi amacıyla talimat verdi. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre yeni düzenleme kapsamında, değerleme şirketinin otomatik şekilde atanmasının yanı sıra sistem üzerinden firmalara ekspertiz firması tercih hakkı da tanınacak. Bu yolla, Anadolu’dan bölgeyi bilmeyen bir eksperin düşük değerli tespit yapmasına engel olunacak. Yazılım düzenlemeleri devam eden yeni uygulamanın genelgesinin yayımlanarak, birkaç gün içinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.
DENETİMLER SÜRECEK
Hileli satışların engellenmesi amacıyla denetimlerin devam edeceğini vurgulayan yetkililer, “Olası bir suistimal halinde değerleme yapan firmalara kapatmaya kadar giden ceza verilecek, vatandaşlık da iptal edilecek” değerlendirmesinde bulundu.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı da konuya ilişkin bir açıklamada bulunarak, sistem üzerinden firmalara ekspertizi tercih hakkı tanınacağına, oradaki formu satıcıların dolduracağına ve suistimalleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun denetleyeceğine dikkat çekti.
Müteahhitlere eksper seçme hakkı tanınacak!
Yabancıya konut satışında yeni değişiklik kapıda!
Yabancılar kiralayarak vatandaşlık alıyor! Böyle fırıldaklık görülmedi!