05 / 05 / 2024

Yabancıya konut satışının verdiği 3 büyük zarar!

Yabancıya konut satışının verdiği 3 büyük zarar!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Yabancıya konut satışının verdiği 3 büyük zarar!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...



6) Bir sitede yerlinin 2 milyon TL'ye alamadığı eve gelip yabancı 3 milyon TL verebiliyor. Ondan sonra o sitede evlerin fiyatı 3 milyondan başlıyor. Yani yabancıya satışın oranı az olsa da etkisi büyük.

7) Yabancıya satışın ikinci büyük etkisi ise inşaat malzemelerinin fiyatını yükseltmesi. İnşaat malzemelerinde fiyatı beton belirler. Önce betoncular zam yapar. Betonculara bakarak diğer malzemeciler zammı sıralar.

8) Türkiye'de çok güçlü ve organize bir beton ve çimento karteli vardır. Fiyatları kafalarına göre belirlerler. Bu kartel ile bugüne kadar baş edebilen iktidar, başbakan ve cumhurbaşkanı olmadı. Bundan sonra olabilir mi? Bunu hep beraber göreceğiz.

Yabancıya konut satışının verdiği 3 büyük zarar!

9) Beton ve çimento karteli konut satış fiyatlarını yakından takip eder. Fiyatı çoğu zaman buna göre belirler. Kartel bakıyor ki ev fiyatları yüzde 50 yükselmiş hemen beton fiyatlarına yüzde 100 zammı yapıştırıyor. Yüzde 50 zam yapsa iyi. Ama yetmiyor. Yüzde 100 zam yapıyor.

10) Betoncuların yüzde 100 zam yaptığını gören diğer malzemeciler aşağı kalır mı? Kalmaz. Onlarda Allah ne verirse zammı yapıştırıyor. Bu zamları yaparken ilgili bakanlıklar, kurumlar ve kurullar tribünde oluyor. "Soruşturma açtık" açıklamasıyla konuyu geçiştiriyor.


Geri Dön