27 / 11 / 2024

Yalova, çelik işleme merkezi ile gemi inşasında güçlenecek!

Yalova, çelik işleme merkezi ile gemi inşasında güçlenecek!

YAGESAD Yönetim Kurulu Başkanı Behram Kavlak, 125 bin metrekare kapalı alanda yılda 450 bin ton çelik işleme kapasitesine sahip olacak Yalova Çok Amaçlı Çelik İşleme Merkezi'nin (YAÇİM) fizibilite çalışmasını bitirdiklerini açıkladı..




Yalova Çok Amaçlı Çelik İşleme Merkezi'nde gemi inşanın yanı sıra depreme dayanıklı çelik konut üretimi yapacaklarını belirten Yalova Gemi Sanayicileri Derneği (YAGESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Behram Kavlak, toplam 100 milyon TL'yi bulacak yatırımla ilgili yer alımı konusunda sürecin sonuçlanmak üzere olduğunu vurguladı. 


Kavlak, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından fonlanan YAÇİM projesinin YAGESAD tarafından yürütüldüğünü söyledi. Kavlak, "125 bin metrekare kapalı alan olarak projelendirilen YAÇİM, yılda 450 bin ton çelik işleme kapasitesine sahip olacak. Toplam 100 milyon TL'yi bulacak yatırımla ilgili şu an yer alımı konusunda sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz. Arsa tedarikine bağlı olarak yatırım başlayacak. Yalova, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Gölcük ve Tuzla da dahil gemi inşa yan sanayisinde Türkiye üretiminin yüzde 65'ine hizmet verebilecek noktaya gelecek" dedi. Behram Kavlak, YAÇİM'de çoğunluğu aynı makine ve ekipmanlarla gemi inşa yan sanayiinin yanı sıra depreme dayanıklı çelik konut üretimi yapacaklarını vurguladı. Kentsel dönüşüm kapsamında alt gelir grubuna yönelik çelik konut üretimine talip olduklarını dile getiren Kavlak, "Aylık bin 500 konutun montaja hazır bir şekilde demir karkaslarını yapacağız. Seri üretim için kompozit atölyesi kuracağız. Çeliğin kumlanmasından kesilmesine, işlenmesinden boyanmasına kadar her işlemi kendi bünyesinde yapan yan entegre bir tesis hedefliyoruz. Her parça üzerinde münferit ve etkileşimli Ar-Ge çalışmalarıyla, maliyet düşürücü, depreme dayanıklı özellikler kazandırıcı ve otomasyon yöntemiyle seri üretime imkan verecek çalışmalar yapacağız" diye konuştu. 


Çelik binaları betonarmelerden daha ekonomik bir hale getireceklerini ve kaliteyi en üst seviyeye çıkaracaklarını söyleyen Behram Kavlak, depremsellik açısından da konunun önem arz ettiğini vurguladı. Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerinde 22 sektörün bulunduğunu kaydeden Kavlak, bunların arasında yer alan çelik ihracatına ciddi oranlarda katma değer katacaklarına duyduğu inancı dile getirdi. Yan sanayisi gelişmeyen sektörlerin uluslararası boyutta rekabet edebilmesinin çok zor olduğuna dikkat çeken Behram Kavlak, "Gemi yan sanayinin nitelikli bir şekilde büyümesi gerekiyor. Şu an sektör enerjisini yan sanayiye yönelik ihtiyaçlarını karşılamak için harcıyor. Yerli ve nitelikli yan sanayi olsa sektör sadece montaj işine yoğunlaşacak. 


Uzak Doğu'da bile gemi yan sanayii nitelik kazandı. Türkiye'de de bu doğrultuda nitelikli işletmelerin kurulması gerekiyor. KOBİ'lerin bütçe yetersizliği bu gelişime engel oluyor. YAGESAD olarak bu nedenle böyle bir oluşuma gittik ve kümelendik. Gemi inşa yan sanayiinin ancak bu şekilde nitelik kazanacağı inancındayız" şeklinde konuştu. 


Dünya Gazetesi

 


Geri Dön