04 / 05 / 2024

Yalova'da yatırım bekleniyor!

Yalova'da yatırım bekleniyor!

Vefa Salman, Tonami Meydanı’nda yapımı süren köprülü kavşak için ağaç kesilmesini eleştirenlere böyle yanıt verdi ve ekledi, ''Ağaçları rant için değil hayat kurtarmak için kestik. Ben çevre düşmanı biri değilim'' dedi.



Vefa Salman, Tonami Meydanı’nda yapımı süren köprülü kavşak için ağaç kesilmesini eleştirenlere böyle yanıt verdi ve ekledi: Ağaçları rant için değil hayat kurtarmak için kestik. Ben çevre düşmanı biri değilim.



Yalova’da geçen yıl yapımına başlanan köprülü kavşak için ağaçların kesilmesiyle gündeme gelen CHP’li Belediye Başkanı Vefa Salman, içini SÖZCÜ’ye döktü. Salman, “Benim tek oğlum vardı, onu da Yalova’da bu çalışmaların yapıldığı yere 2-3 kilometre uzaklıkta trafik kazasında kaybettim. Oğlum, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisiydi. O yüzden insan hayatının ne kadar önemli olduğunu benden iyi kimse bilemez. Benim için bir insan hayatı milyon ağaçtan daha kıymetlidir” dedi. Salman, bir buçuk yıllık belediye başkanlığı süresince Yalova için yaptıklarını ve planladıklarını da paylaştı. İşte o röportaj:


ATATÜRK’ÜN YALOVA’DA ÜÇ EVİ VAR


YALOVA’nın, Cumhuriyet tarihi açısından büyük önemi var. Atatürk’ün  Ankara  ve İstanbul’dan sonra en fazla gününü geçirdiği yer. ‘Benim kentim dediği’, özel sevgi beslediği bir şehir. Atatürk’ün her kentte evi var ama üç evinin olduğu tek yer Yalova…

ATATÜRK’ün dünyaya hediye ettiği bir Yürüyen Köşk var. Atatürk yatla Yalova’ya geliyor. Bir çınar ağacı görüyor ve kendisine buraya bir ev yapılmasını istiyor. Mütevazı bir köşk yapılıyor. Köşk yapılırken çınar ağacının dalı çatıya geliyor. Paşa, ‘Ağacı kesmesinler’ diyor ve köşkün kaydırılmasını istiyor. Temel kazıldıktan sonra tren raylarıyla 4 metre kaydırılıyor.



RANT YOK, KAMU MENFAATİ VAR


AĞAÇ konusu çok çarpıtıldı ve siyasi malzeme haline getirildi. Gezi Parkı’nın intikamı haline dönüştürüldü. Seçim iki defa yenilendi, onun intikamı alınıyormuş havasına sokuldu. Burada üç buçuk senede 17 kişi hayatını kaybetmişti, bin 86 kişi de kazalar sonucu sakat kaldı. Bu olayları da öngörerek bu kararı verdim.


BAKIN burası golf sahası olmayacak, AVM olmayacak. Rant, ihale yok; kamu menfaati var. Kasım ayında açılacak. İstanbul, Bursa ve  İzmir  üçgenini bağlayan bir yol. Benden sonra da ihaleyi alan firma ağaç kesmek zorunda kaldı. Kimse sesini çıkarmadı. Nerede o bağırıp çağıran çevreciler? Herkes şu an o projenin doğru olduğu noktasında destek veriyor. “Yalova’da ne istersiniz?” diye bir anket yaptık ilk sırada köprülü kavşak çıktı.



İŞSİZLİĞİN en fazla olduğu bir il Yalova… Merkez nüfusumuz 127 bin, toplam nüfusumuz 220 bin. İşsiz sayımız her zaman Türkiye ortalamasının 3-4 puan üstünde. Belediye başkanlığını çok seviyorum. Hizmet yapmayı seviyorum, Yalova’ya aşığım ama beni en fazla yoran işsizlik konusu. Her gün iş için gelen yüzlerce insan var. Genç nesil çoğunlukta.


YALOVA’NIN CAZİBESİ VAR


YALOVA’dan fuar, kongre ve turizm merkezi olur. Benim mücadelem bu yönde… Kentimizde yatırım yapacak bütün girişimcileri bekliyorum. İşsizlik sayısının düşmesi ve yeni istihdam alanları açılması için her türlü kolaylığı sağlayacağım.


KENTİMİZDE bin kişilik toplantı yapacak bir salon yok. 400 kişilik bir kültür merkezimiz var. İstanbul’da iki tane kongre ve fuar merkezi var. Oralarda sıra var. İnsanlar ulaşım için 2-3 saat harcıyor. Yalova’nın cazibesi şu. İnsanlar buraya geldiği zaman 12 ay etrafında keyif alacakları güzellikler var. Deniz var, göl var, kaplıca var, şelale var. Bu sektörün gelişmesi demek, beraberinde otel sektörünü, eğlence ve yiyecek içecek sektörünü canlandıracak.


HİZMET SEKTÖRÜ EKSİK…


SEÇİM öncesi proje bazlı yaptığım çalışmalarda da Yalova’da ne olur diye araştırmalar yaptım. Buranın sektörel bir kimliği yok. En büyük açığımız da bu… Hizmet sektörü eksik. Burası büyük kentlerin arasına sıkışmış harika bir doğal güzelliğe sahip. Yalova emekli ve memurla ayakta duruyor. Çok hızlı büyüyen bir ildi ancak depremden sonra yavaşladı.


ARAZİ RANTI ÇOK YÜKSEK


DEPREMDEN önce merkez 100 binin altında idi şimdi ise 127 bin nüfusa ulaştık. Yalova’da arazi rantı çok yüksek. Deprem bölgesi olduğu için maksimum kat 4… Ben de kesinlikle bunun üzerine çıkmam. Uzmanlar, “Yalova’da çok katlı bina katliamdır, cinayettir” dedi. Yaşadığımız deprem gerçeğini unutmuyorum. Yalova’da depremde ölenlerin sayısı 2 bin 504 kişi geçer halbuki sayı 5 bindir. Allah bir daha göstermesin. İmar rantı yüksek çünkü yer yok. Çok fazla betonlaşmasını da istemiyoruz.


YÜZDE 59’U TESCİLLİ ORMAN


YALOVA, 839 kilometrekare ile Türkiye’nin en küçük yüzölçümlü ili. Ancak metrekareye düşen insan sayısı olarak Bursa ile beraber Türkiye 5’incisi. Yabancıya mülk satışında özellikle Dubai ağırlıklı olarak Türkiye 3’üncüsüyüz. Yüzde 59’u tescilli orman. Merkez ilçe ile beraber 5 tane ilçemiz var ve hepsinin denize kıyısı var. Bir eliniz mavide, bir eliniz yeşilde… Termal’de ve Armutlu’da kaplıcalarımız var. Bu dünyada bir cennet varsa orası da Yalova. Türkiye’nin üç tane büyük kenti, İstanbul, Kocaeli ve Bursa’nın tam ortasında…



Sözcü - Yalçın Bel


Geri Dön