04 / 07 / 2024

Yan bahçe çekme mesafesi!

Yan bahçe çekme mesafesi!

İmar Yönetmeliğine göre, yapıların ön, arka ve yan bahçe çekme mesafelerine uygun bir şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Peki, yan bahçe çekme mesafesi ne kadardır? Yan bahçe mesafesi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..



Yan bahçe çekme mesafesi!

İmar Yönetmeliğine göre, yapıların ön, arka ve yan bahçe çekme mesafelerine uygun bir şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Yönetmelik gereğince ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az 5 metre iken arka bahçe mesafesi 3 metre oluyor. Peki, yan bahçe çekme mesafesi ne kadardır?


Yan bahçe mesafesi en az 3.00 metredir.Yan ve arka bahçe mesafeleri; tabii veya tesviye edilmiş zeminin üzerinde kalan bodrum katları da dahil, 4’ten fazla katlı binalarda 4 katın üzerindeki her kat için (0.50) m. artırılır.


Yan ve arka bahçe mesafelerinin hesabında dikkate alınacak kat adedi o cephede kısmen veya tamamen tabii veya tesviye edilmiş zeminin altında kalan katlar hariç diğer katların toplam yüksekliğinin üçe bölünmesi ile bulunur. (2.50) m.'yi aşan artık değerler 1 kat adedine tekabül eder.


İmar planında aksine bir açıklama getirilmediği takdirde, binanın tabii zemin veya tesviye edilmiş zemindeki en düşük kottaki görünen yüksekliği (60,50) m. veya daha fazla ise; ön, yan ve arka parsel sınırından en az (15,00) m. çekilmek durumundadır. (60,50) m. yükseklikten sonra artan her kat için ön, yan ve arka bahçe mesafelerine (0,50) m. ilave edilir. 


Bir parselde az katlı ana bir kitle üzerinde birden fazla yükselen bloklar tertiplenmesi halinde, bloklar arasında en az yapının ana kitlesi üzerinde kalan bölümlerinin yüksekliklerine göre bu Yönetmelikte belirlenen iki bina arasındaki yan bahçelerin toplamı kadar mesafe bırakılmak zorundadır.


Yan bahçelerin tesviyesi

(±0.00) kotunu aşan yan bahçelerde, zeminin bu kota kadar kazılması esastır. (±0.00) kotunun altındaki yan bahçeler, arka bahçe tesviye kotunun altına inilmemek suretiyle kazı yapılabilir ve tesviye edilebilir. Tabii zemini arka bahçe tesviye kotunun da altında kalan yan bahçeler arka bahçe tesviye kotuna kadar doldurulur.


Çekme mesafesi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön