20 / 05 / 2024

Yapı denetim sistemi değişiyor mu? İşte kulislerden sızan o bilgi!

Yapı denetim sistemi değişiyor mu? İşte kulislerden sızan o bilgi!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2001 yılında hayata geçirilen yapı denetim sisteminde havuz modelinin yumuşatılabileceği iddia edildi. 



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2001 yılında hayata geçirilen "yapı denetim sistemi" kapsamında denetimler hız kesmeden devam ediyor. 

2001 yılında başlayan uygulama, deprem riski taşıyan illerde büyük önem arz ederken geçtiğimiz Ağustos ayına kadar 976 bin bina ve 6,8 milyon bağımsız bölüm denetlenmişti.

İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın X hesabı https://twitter.com/ce_emirhanaydin üzerinden yaptığı paylaşımda kulislerde dolaşan bazı haberler olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Yapı denetim sisteminde havuz modeli yumuşatılabilir. Tasarıya göre havuzdan 3 adet yapı denetim firması çıkacak ve müteahhit hangisi ile çalışmak istiyorsa seçimini yapacak."


İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın'ın paylaşımı şu şekilde:

Kulislerde dolaşan bazı haberler var. Yapı denetim sisteminde havuz modeli yumuşatılabilir. Tasarıya göre havuzdan 3 adet yapı denetim firması çıkacak ve müteahhit hangisi ile çalışmak istiyorsa seçimini yapacak.

Tabi burada bir metrekare şartı olması söz konusu. Öneri kabul edilirse 500 metrekarenin altındaki işlerde havuzdan 3 adet yapı denetim çıkabilir.

Endişe ise şu; ne olursa olsun bu öneri kabul edilirse havuz sisteminde bir gedik açılmış olacak. Ve meclise 500 metrekare sınırıyla giren öneri 1500 metrekare olarak meclisten çıkarsa havuz modeli butik projelerin çoğunda kısmen sekteye uğramış olacak.

Ayrıca; müteahhit firmaları temsil eden kuruluşlar, 400 metrekarenin altındaki işlerde yapı denetimlerin tamamen oyundan çıkmasını istiyor. İstekleri kabul edilirse 400 metrekarenin altındaki işlerde proje müellifi ve şantiye şefi süreci yürütecek.

Peki iş bu noktaya nasıl geldi? Birincisi havuzdan; mesafe olarak uzak ve küçük bir iş çıktığında yapı denetim firması zarar ediyor. Pek çok şehirlerde müteahhit firmalardan ilave ücretler istemeye başladılar.

Dahası da var. Betona sıra alamayan müteahhitlerin işini hızlandırmak için beton başına ücret talep eden ve işi ticarete döken yapı denetimlerin de olduğu konuşuluyor. Ama ben bunu gözümle görmedim. 

İşin artıları ve eksileri var. Ne olursa olsun ben havuz sisteminde gedik açılmasını istemiyorum. Havuz modeli hayatımıza girdiğinden beri inşaat sektöründe çok büyük kazanımlarımız oldu. Bunu göz ardı etmemeliyiz.

Ama diğer yandan art niyetli firmaların da müteahhit firmaları mağdur ettiği açık.

Siz ne düşünüyorsunuz? Havuzdan üç adet firma çıkmalı mı?

 

İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın'ın paylaşımına şu yorumlar geldi:

SSK, BağKur, memur emeklisi ve memur maaşları bir bir açıklandı! Temmuz'da kime ne kadar zam yapılacak? 

Bu yıl çalışmaya başlayanlar dikkat! 2024’te işe girenler kaç yaşında emekli olacak?

ING emekli promosyonunda Mayıs 2024 müjdesi! Hesaplara ay sonuna kadar 18 bin TL yatırılacak! 


Geri Dön