23 / 11 / 2024
fuzul

Yapılaşmada dikey ve yatay farkı!

Yapılaşmada dikey ve yatay farkı!

Dikey yapılmış binaların yıkılmasına varan bir anlayışın gündeme geldiği şu dönemlerde yatay ve dikey yapılaşma terimlerinin bilinmesi gerekiyor. Peki, bugünkü maliyetlerle yatay yapılaşma sağlanabilmesi mümkün müdür? İşte dikey ve yatay mimariyle ilgili tüm merak edilenler...




İnşaatlarda yatay mimariye dönüş başladı. Peki, bugünkü maliyetlerle yatay yapılaşma sağlanabilmesi mümkün müdür? Ekohaber'den Meftun Tayan bugünkü yazısında ''Yapılaşmada dikey ve yatay farkı''nı anlattı...

Geometride yatay ve dikey arasında açı farkı 90 derecedir. Bu duruma istikamet olarak mutlak bir farklılığa işaret etmektedir. 2002 yılından itibaren yaşanan ve bugünlerde sönümlenmeye başlayan 'Kredi Çılgınlığı'nın en önemli tezahürlerinden biri inşaat ve gayrimenkul alanında olmuştur. Bu süreçte küresel düzeyde mantığı aşan emlak yatırımları ve mega inşaat projeleri gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde oturduğu yerde kahvesini içerken ciddi maddi kazanımlar elde eden insanların hikayelerini dinlemeye alıştık. Yıllarını işini vermiş sanatkarlar ve iş insanlarının hayatları boyunca işlerinden kazanamadığı paraları, emlak yatırımlarından nasıl kazandıkları hikayeleri anlatıldı durdu. Sonuçta herkes emlakçı, inşaatçı oldu...
Tabi bu süreçte artan maliyetlerin karşılanıp, beklenen karların gerçekleşmesi için yapıların daha da yükselmesi ihtiyacı belirdi.Yerel yönetimlerin finansman ihtiyaçlarıyla bu talep birleşince sadece 'gökyüzünün sınır olduğu' bir yapılaşma dönemine şahit olduk.

Dikey inşaat furyası öyle bir hal aldı ki doğal ve tarihi güzellikler bu beton yığınların gölgesinde kaldı.
'Balon' patladıktan sonra bugüne geldiğimizde dikey yapılaşmanın her kötülüğün anası olduğu kabulüyle adımlar atılmaya başlandı. Dikey yapılmış binaların yıkılmasına varan bir anlayışın gündeme geldiğine şahit oluyoruz. Bu dikey yapılaşma furyasına sarılan insanların şimdi en acımasız eleştirileri getirenlerle aynı kişiler olması hayret uyandırmaktadır. Ekonominin gelişmesinin sürekliliği için dikey yapılaşmayı destekleyen anlayış, artık ekonomi için bir şey ifade etmemeye başladığı noktada istikamet değiştirdiği görülmektedir.

Şimdi yataya dönülmektedir. Peki, bugünkü maliyetlerle yatay yapılaşma sağlanabilmesi mümkün müdür?Hayır, bu kararla krizde olan inşaat sektörü tamamen duracaktır. Nedeni, yatay inşaat planlamasının konut fiyatlarının katlanmasına neden olacağı ancak böylesi bir ortamda bunun olası olmamasıdır. 

Diğer taraftan uzun bir dönem siyasi ilişkilerle imar haklarında yapılan özel düzenlemelerle devasa servet transferleri gerçekleştirildikten sonra sıradan vatandaşa gelince'bitti' demek ne kadar adildir?
Bırakalım yatayı, dikeyi... Bugün  İzmir  yolundan Mudanya yoluna bağlanmak için iki sanayi bölgesinden geçilmektedir. Bu hat boyunca da güya iki adet yeni planlanmış mahalle mevcuttur.
Bu duruma gelmiş bir şehrin yaşanabilir hale getirilmesi için neler yapmak lazımdır onlara odaklanmalıyız.


Geri Dön